Konwersja EASM do DWG
Potrzebna pomoc
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Konwersja EASM do DWG
Witam - jak w temacie - potrzebuję plik EASM z solidworksa przekonwertować na DWG
Pomoże ktoś?
Pomoże ktoś?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Konwersja EASM do DWG
Nie ma opcji takiej konwersji 

Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Kontakt:
A co można zrobić z tym plikiem
Jest to detal złożony zbudowany z kilku elementów i zapisany pod postacią .easm
Otrzymałem do tego dokumentację .pdf ale brakuje kilku wymiarów.
"Integralną częścią rysunków są rysunki dxf"
Podobno można ten plik otworzyć za pomocą Inventora, lecz mi się nie udało.
Próbować dalej czy prosić zleceniodawcę o inne rysunki?
Jest to detal złożony zbudowany z kilku elementów i zapisany pod postacią .easm
Otrzymałem do tego dokumentację .pdf ale brakuje kilku wymiarów.
"Integralną częścią rysunków są rysunki dxf"
Podobno można ten plik otworzyć za pomocą Inventora, lecz mi się nie udało.
Próbować dalej czy prosić zleceniodawcę o inne rysunki?
-
- Kontakt:
Według mojej wiedzy nie da się z pliku złożenia eDrawings wydobyć źródłowego złożenia - a już na pewnie nie w Inv. Niby dlaczego miałby otwierać to program konkurencji?
Ale już raz się zdziwiłem w przypadku pdfa 3D, choć to co się daje odzyskać pozostawia wiele do życzenia...
Ale już raz się zdziwiłem w przypadku pdfa 3D, choć to co się daje odzyskać pozostawia wiele do życzenia...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Brednie.
Oczekiwanie klientów? po to właśnie są formaty otwarte dla wszystkich producentów żeby bez problemowo wymieniać się plikami pomiędzy oprogramowaniem, a że jeden z drugim nie wie w czym zapisać to chyba nie producenta problem, tylko brak podstawowych umiejętności.
Oczekiwanie klientów? po to właśnie są formaty otwarte dla wszystkich producentów żeby bez problemowo wymieniać się plikami pomiędzy oprogramowaniem, a że jeden z drugim nie wie w czym zapisać to chyba nie producenta problem, tylko brak podstawowych umiejętności.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Co z tego że mam soft który otwiera mi pierdyliard różnego rodzaju plików... Zawsze się znajdzie coś niekompatybilnego i jest kłopot.
Nie zawsze jest opcja by z klientem uzgodnić format pliku jaki obsługuję u siebie w pracy.
A to weekend, a to pośrednik, a to uczniak za komputerem... Nie ważne, trzeba sobie jakoś poradzić.
Forum jest od tego by sobie pomagać w takich sytuacjach - przynajmniej tak sądzę.
Kolega ma pytanie czy można sobie poradzić jakoś z eDrawings, zresztą sam miałem kiedyś podobną sytuacją - okazało się plik źródłowy klienta był uszkodzony (nośnik walnięty) i tylko mi to cholerne EASM zostało.
Uwagi o braku podstawowych umiejętności w tym przypadku kolega dance1 mógłby zostawić dla siebie - są różne sytuacje które ciężko przewidzieć.
Nie zawsze jest opcja by z klientem uzgodnić format pliku jaki obsługuję u siebie w pracy.
A to weekend, a to pośrednik, a to uczniak za komputerem... Nie ważne, trzeba sobie jakoś poradzić.
Forum jest od tego by sobie pomagać w takich sytuacjach - przynajmniej tak sądzę.
Kolega ma pytanie czy można sobie poradzić jakoś z eDrawings, zresztą sam miałem kiedyś podobną sytuacją - okazało się plik źródłowy klienta był uszkodzony (nośnik walnięty) i tylko mi to cholerne EASM zostało.
Uwagi o braku podstawowych umiejętności w tym przypadku kolega dance1 mógłby zostawić dla siebie - są różne sytuacje które ciężko przewidzieć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
(Np.) przeczytanie odpowiedzi ze zrozumieniem.
Mariusz.Nie ma opcji takiej konwersji![]()
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Witamdance1 pisze: ↑15 maja 2018, 09:19Brednie.
Posiadam podstawowe umiejętności = 13 lat projektowania w Inventor Professional - 10 lat projektowania 2D na wypalarki laserowe - 7 lat tworzenie modeli na obrabiarki numeryczne. Do tego dochodzi 13-letnie doświadczenie w narzędziowni przy projektowaniu i budowaniu form wtryskowych i wykrojników. Oczywiście te lata się nakładają. Jednak mimo takiego upływu czasu nie miałem przyjemności nauczyć się projektować we wszystkich programach CAD/CAM

Najbardziej powszechnym plikiem stosowanym w większości programów CAD wydaje się być .DWG więc jestem zdania że każdy program mógłby taką opcję posiadać. Tutaj się zgodzę.
W mojej sytuacji dostarczono mi dokumentację .PDF wraz z plikiem .EASM - wydaje mi się jednak że powinny być jeszcze pliki .DXF .DWG z rozwinięciami poszczególnych elementów, ponieważ wymiarów brakuje jak i na .PDF tak i w .EASM - więc ciężko cokolwiek przerysować.
Napisałem już do kooperanta o zaistniałej sytuacji. A kolegom z forum serdecznie dziękuję za chęć pomocy i wyjaśnienie wszystkiego.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Dla jasności, eDrawings został kiedyś wymyślony jako darmowa przeglądarka plików SOLIDWORKS. Później stopniowo rozszerzano jego możliwości (obecnie czyta pliki neutralne i inne takie).
To również doskonała forma przesyłania uwag do projektu, bo ktoś kto nie ma programu CAD może obejrzeć model 3D i nanieść uwagi, mierzyć (jeżeli autor mu zezwoli) itp. Dlatego domyślam się, że ktoś przesłał pdfy oraz .*easm to wglądu.
Nie po to zapisał w tym formacie, żeby ktoś mógł to wykorzystać. Jakby chciał udostępnić pełne informacje, to zapisałby w jednym z ogólno dostępnych formatów: iges, step, parasolid czy sat.
To również doskonała forma przesyłania uwag do projektu, bo ktoś kto nie ma programu CAD może obejrzeć model 3D i nanieść uwagi, mierzyć (jeżeli autor mu zezwoli) itp. Dlatego domyślam się, że ktoś przesłał pdfy oraz .*easm to wglądu.
Nie po to zapisał w tym formacie, żeby ktoś mógł to wykorzystać. Jakby chciał udostępnić pełne informacje, to zapisałby w jednym z ogólno dostępnych formatów: iges, step, parasolid czy sat.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl