Ploter:zobaczcie co wyszło
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Najpewniej rezonans silników. Zawsze wychodzi (jeżeli jest) przy jeździe po okręgu - po prostu na okręgu osie "przelecą" naprzemiennie przez wszystkie prędkości - od 0 do maksymalnej, jaka wynika z programu, po drodze przechodząc przez rezonansowe.
Jeżeli to rezonans, to drżenie/buczenie nie jest ciągłe, tylko na niektórych odcinkach łuku (okręgu). Pojeździj X i Y po prostych z prędkościami takimi, aby silnik miał około 1 obr/sek i wszystko wyjdzie.
Pozdrawiam.
Tomek.
Jeżeli to rezonans, to drżenie/buczenie nie jest ciągłe, tylko na niektórych odcinkach łuku (okręgu). Pojeździj X i Y po prostych z prędkościami takimi, aby silnik miał około 1 obr/sek i wszystko wyjdzie.

Pozdrawiam.
Tomek.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
No tak wyobrażam to sobie he he.Jestem po testach i jest tak. Te jak to nazywam dziwne dzwięki pojawiają się przy prędkościach w przedziale 100mm/m do 300mm/m.tak na ucho wygląda to jak muzyka na organach ale tylko przy łukach ha ha nie wiem czy to normalne. Jutro zrobię filmik i wrzucę na yutuba jak czas pozwoli.
Na razie dobranoc trza sie wyspać jutro inna praca od rana
Na razie dobranoc trza sie wyspać jutro inna praca od rana
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Jeśli to prędkość narzędzia na łuku czy okręgu, to niewiele daje ten eksperyment.wiesiuch pisze:No tak wyobrażam to sobie he he.Jestem po testach i jest tak. Te jak to nazywam dziwne dzwięki pojawiają się przy prędkościach w przedziale 100mm/m do 300mm/m
Wciąż prędkości są zmienne i nie wiesz który z silników wpada w rezonans i przy jakich obrotach

Jak pisałem - pojeździj po prostych na obrotach silników ok1/min
Tomek.
[ Dodano: 2012-05-24, 23:15 ]
To dlatego, że na prostych silniki pracują zapewne powyżej rezonansu. Jeżeli rozpędzasz motorek dość dynamicznie to nawet nie zauważysz, kiedy przeskoczy przez prędkość rezonansową i zakładasz ,że jest ok.wiesiuch pisze:ale tylko przy łukach ha ha nie wiem czy to normalne