Porównanie parametrów skrawania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Porównanie parametrów skrawania
Konkretnie prośba o przytoczenie przykładowych prędkości skrawania i posuwów dla w/w metod obróbki-skrawaniem, dla twardego materiału skrawanego( powiedzmy dla żeliwa lub stali hartowanej ) , dla tego samego rodzaju i typu obróbki np. toczenie zgrubne lub frezowanie kształtujące , dla tego samego materiału narzędzia skrawającego np. węglik spiek. lub spiek ceramiczny.
Generalnie zależy mi żeby uwidocznić różnice między tymi obróbkami. Wiem, że w obróbce na sucho są kilkukrotnie większe prędkości skrawania ale potrzebuje to jeszcze udokumentować.
Ps. Żeby nie zakładać nowego tematu czy ostrza pokrywane (PVD, CVD) mają zastosowanie w obróbce z cieczą chłodzącą ? Generalnie jakie materiały ostrza narzedzi są stosowane w obróbce z chłodziwem w porównaniu z obróbką na sucho ?
Pozdrawiam.
Generalnie zależy mi żeby uwidocznić różnice między tymi obróbkami. Wiem, że w obróbce na sucho są kilkukrotnie większe prędkości skrawania ale potrzebuje to jeszcze udokumentować.
Ps. Żeby nie zakładać nowego tematu czy ostrza pokrywane (PVD, CVD) mają zastosowanie w obróbce z cieczą chłodzącą ? Generalnie jakie materiały ostrza narzedzi są stosowane w obróbce z chłodziwem w porównaniu z obróbką na sucho ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 10:15 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Rozumiem że mam korzystać z tego urządzenia.
Ok ale wciąż nie wiem co wpisać w normie krajowej,nominalnej,gatunku płytki,kąta przystawienia,promienia naroża itd.
Jakie parametry mam wpisać dla obróbki na sucho i z cieczą chłodzącą żeby zobaczyć różnice w prędkości skrawania ?
Prosiłbym także o odpowiedż na PS.

Ok ale wciąż nie wiem co wpisać w normie krajowej,nominalnej,gatunku płytki,kąta przystawienia,promienia naroża itd.
Jakie parametry mam wpisać dla obróbki na sucho i z cieczą chłodzącą żeby zobaczyć różnice w prędkości skrawania ?
Prosiłbym także o odpowiedż na PS.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o toczenie to miękkie materiały obrabia się z chłodziwem.. a twarde na sucho.. tyle, że miękkie używa się węglików powlekanych PVD, CVD a twarde (na sucho) to diament i jego pochodne.. tak jak kolega wcześniej napisał min. borazon więc nie wiem czy jest tu co porównywać bo to całkiem inne obróbki..
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Spróbuj kiedyś toczyć na sucho twardą stal (lub jakąkolwiek stal) diamentem.rafalxfiles pisze:Jeżeli chodzi o toczenie to miękkie materiały obrabia się z chłodziwem.. a twarde na sucho.. tyle, że miękkie używa się węglików powlekanych PVD, CVD a twarde (na sucho) to diament i jego pochodne.. tak jak kolega wcześniej napisał min. borazon więc nie wiem czy jest tu co porównywać bo to całkiem inne obróbki..
http://www.lach-diamant.de/English/Lach ... N/home.htm
Przeczytać pod tabelką
-
- Lider FORUM (min. 2000)
No właśnie pierwsze słyszę. A ja czasem nawet na płytkę ceramiczną leję emulsję i taka obróbka wychodzi mi zdecydowanie lepiej, niż wówczas, kiedy wiór się spala, bo czasem spalać się nie może. A czasem miękkie materiały muszę obrabiać na sucho, choćby dlatego, bo detal do obróbki jest wstępnie zmontowany, a jakaś zmontowana część nie toleruje wilgoci. Dziwne sformułowanie, podaj źródło, z którego korzystałeś.rafalxfiles pisze:Jeżeli chodzi o toczenie to miękkie materiały obrabia się z chłodziwem.. a twarde na sucho
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt: