Witam Szanownych Kolegów
Proszę o pomoc w sprawie ponownego uruchomienia programu z dowolnej linijki kodu.
Przykładowo wykruszona płytka, wymieniam i co dalej. Oprogramowanie Fanuc 0i-tc.
Program dopiero rusza od momentu zmiany narzędzia. Z dowolnej linijki nie chce!
Dziękuję za pomoc.
Ponowne uruchomienie programu z dowolnej linijki.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Czasem warto co kilkaset linii kodu wpisać z łapy w miejscach, kiedy narządzie przejeżdża nad materiałem (po bloku G00) M01 - stop warunkowy. Włączasz go i wyłączasz go pstryczkiem na pulpicie, a jak potrzebujesz np. obrócić płytkę masz jak znalazł - narzędzie poza materiałem i nie trzeba wyjeżdżać i dojeżdżać. Naprawdę się przydaje.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Jest kolego taka możliwość o którą pytasz.Program startujesz od dowolnej linijki bloku z uwzględnieniem wszystkich funkcji M,G,S,T najkrótrzą drogą do podanych współrzędnych,albo po kolei każdą oś.Jaki jest koszt na twoje sterowanie nie mam pojęcIA na centrum poziome z 18i MB oferta od FANUCA wynosiła około 12000,00 pln.Jak nie chcesz tyle płacić zastosuj wariant od wymiany narzędzia tylko pamiętaj o przepisaniu wszystkich funkcji G z początku programu do każdej linijki z wymianą.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Kolego turner, pracuje na troche innym sterowaniu tzn na Fanuc O-TD ale podejzewam ze bedzie podobnie .Nie wiem czy ta twoja to tokarka czy frezarka ale opisze na tokarke na frezarke jest nieco trudniej . Zastrzegam ze jest to ryzykowna operacja jesli ktos nie zna dobrze g-kodu i maszyny to nie polecam . Przy detalach ktore krotko trwaja nie ma sensu stosowac bo przy ewentualnej pomylce straty moga byc bardzo duze .
Po zatrzymaniu zapamietujemy linie . Zakladam ze zatrzymanie nastapilo w lini z posuwem roboczym . Sprawdzamy czy w tej lini jest podana wartosc posuwu , jesli nie to dopisujemy odpowiedni .
Startujemy :
Posow szybki i roboczy zmniejszamy na zera zeby nam maszyna nie wyskoczyla do przodu
Zalaczamy funkcje "blok po bloku"
Startujemy program od poczatku .Puszczamy poczatkowe linie gdzie znajduja sie funkcje przygotowawcze .U mnie to sa 3 pierwsze linie .
Nastepnie skaczemy do lini gdze jest wybierane narzedzie z korekcja , przepuszcamy ja . Po niej przewaznie jest linia z najazdem przed material ja tez wykonujemy .
Nastepnie skaczemy do lini na ktorej przerwalismy i jazda
Musimy sie upewnic ze mazyna ma podana wartosc posuwu lub wartosc jest podana w najblizszej lini z G1 . Jezeli miejsce w programie do ktorego skaczemy jest cyklem , to musimy skoczyc do lini z cyklem wykonac te linie a dopiero potem poszukac miejsca z pozycja na ktorej skonczylismy .
Jesli puszczamy frezarke to roznica jest taka ze tam wybieranie narzedzia , wczytanie korekcj srednicy i dlugosci narzedzia przewaznie znajduja sie w osobnych liniach . I wlasnie te linie musimy odnalesc i wykonac .Dopiero wtedy mozna skoczyc do miejsca gdzie sie przerwalo .
Jeszcze raz powtazam to nie jest opis dla laika . Trzeba wiedziec co sie robi i co zrobi maszyna . Ktos kto nie umie okreslic na podstawie lini kodu w jakim kierunku przemiesci sie suport niepowinien bawic sie w ten sposob .
Mozna tez w trakcie puszczania maszyny za pomoca funkcji "blok po bloku" poprawianie programu na zywo . Tak ze po skoku do lini w ktorej przerwano okaze sie ze brakuje np wartosci posowu mozna go dopisac bez ponownego uruchamiania programu . Wystarczy przejsc do trybu edycji poprawic i wrocic .
Po zatrzymaniu zapamietujemy linie . Zakladam ze zatrzymanie nastapilo w lini z posuwem roboczym . Sprawdzamy czy w tej lini jest podana wartosc posuwu , jesli nie to dopisujemy odpowiedni .
Startujemy :
Posow szybki i roboczy zmniejszamy na zera zeby nam maszyna nie wyskoczyla do przodu

Startujemy program od poczatku .Puszczamy poczatkowe linie gdzie znajduja sie funkcje przygotowawcze .U mnie to sa 3 pierwsze linie .
Nastepnie skaczemy do lini gdze jest wybierane narzedzie z korekcja , przepuszcamy ja . Po niej przewaznie jest linia z najazdem przed material ja tez wykonujemy .
Nastepnie skaczemy do lini na ktorej przerwalismy i jazda

Musimy sie upewnic ze mazyna ma podana wartosc posuwu lub wartosc jest podana w najblizszej lini z G1 . Jezeli miejsce w programie do ktorego skaczemy jest cyklem , to musimy skoczyc do lini z cyklem wykonac te linie a dopiero potem poszukac miejsca z pozycja na ktorej skonczylismy .
Jesli puszczamy frezarke to roznica jest taka ze tam wybieranie narzedzia , wczytanie korekcj srednicy i dlugosci narzedzia przewaznie znajduja sie w osobnych liniach . I wlasnie te linie musimy odnalesc i wykonac .Dopiero wtedy mozna skoczyc do miejsca gdzie sie przerwalo .
Jeszcze raz powtazam to nie jest opis dla laika . Trzeba wiedziec co sie robi i co zrobi maszyna . Ktos kto nie umie okreslic na podstawie lini kodu w jakim kierunku przemiesci sie suport niepowinien bawic sie w ten sposob .
Mozna tez w trakcie puszczania maszyny za pomoca funkcji "blok po bloku" poprawianie programu na zywo . Tak ze po skoku do lini w ktorej przerwano okaze sie ze brakuje np wartosci posowu mozna go dopisac bez ponownego uruchamiania programu . Wystarczy przejsc do trybu edycji poprawic i wrocic .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek