Pompa zębata - potrzebne materiały !!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Pompa zębata - potrzebne materiały !!!
Moja pompa pompowała olej przekłądniowy skrzyni biegów i skrzynki posówów w tokarce TUB-32 nie jest to pompa orginalna od tej maszyny ale spełniała wymagania. A mógłbyś udostępnić gcody do zrobienia takiego prototyu pompy? Był bym zainteresowany.
Tomek
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
muszę sprawdzić czy jeszcze je mam bo już ją zmodernizowałem i nadpisałem pliki. wczoraj zrobiłem już działającą wersję ale niestety nie nadaje się do pracy w wodzie gdyż zaraz się Alu zaciera ( oczywiście w wodzie w oleju chodzi pięknie ) wiec wyfrezowałem już zęby teflonowe i będę dziś testował wieczorkiem podeśle jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Pompa zębata - potrzebne materiały !!!
temat stary, ale mam taka potrzebe wlasnie. Czy kolega dokonczyl projekt? Jaki rezultat? Czy Sznaowni Koledzy wiedza, gdzie uzywane sa male pompy zebate, ktore byb mozna bylo tanio odzyskac? Pompy z systemow smarowania tokarek/frezarek i innych sa dosc rzadko spotykane. Moze z jakiegos sprzetu rolniczego? Albo z motoryzacji? Zuki, Stay, Jelcze, Zily, Urale i podobne? Potrzebuje pompowac male ilosci wody (np. 1-2 litry na minute) przy cisnieniu 20-40 barow. Najlepiej jakby pompa byla z brazu, zeliwa czy mosiadzu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Małe pompy zębate stosowane są w palnikach do np. pieców. Niestety zębatki są stalowebogus105 pisze: ↑24 cze 2021, 09:54temat stary, ale mam taka potrzebe wlasnie. Czy kolega dokonczyl projekt? Jaki rezultat? Czy Sznaowni Koledzy wiedza, gdzie uzywane sa male pompy zebate, ktore byb mozna bylo tanio odzyskac? Pompy z systemow smarowania tokarek/frezarek i innych sa dosc rzadko spotykane. Moze z jakiegos sprzetu rolniczego? Albo z motoryzacji? Zuki, Stay, Jelcze, Zily, Urale i podobne? Potrzebuje pompowac male ilosci wody (np. 1-2 litry na minute) przy cisnieniu 20-40 barow. Najlepiej jakby pompa byla z brazu, zeliwa czy mosiadzu.
https://www.google.com/search?q=pompa+d ... M9UTTO50bM
Sprawdź parametry w sieci jednak jak to się będzie z wodą sprawdzało to nie wiem. Czasami na złomach można trafić po 2zł/kg

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jeśli potrzebna jest literatura na ten temat to proponuję:
- „Podstawy projektowania hydraulicznych maszyn zębatych” J. Stryczek
- „Koła zębate maszyn hydraulicznych” Stryczek
- „Wysokosprawnościowe pomoy zębate” Osiński
- „Teoria i obliczanie pomp zębatych. Kadłuby i układy napięte wstępnie” Kollek
- „Pompy zębate” E.M. Judin
- „Pompy” M. Stępniewski
- „Podstawy projektowania hydraulicznych maszyn zębatych” J. Stryczek
- „Koła zębate maszyn hydraulicznych” Stryczek
- „Wysokosprawnościowe pomoy zębate” Osiński
- „Teoria i obliczanie pomp zębatych. Kadłuby i układy napięte wstępnie” Kollek
- „Pompy zębate” E.M. Judin
- „Pompy” M. Stępniewski
-
A nie pasowałaby pompa oleju od jakiegoś silnika spalinowego?
https://www.google.com/search?q=pompa+o ... 31&bih=899

https://www.google.com/search?q=pompa+o ... 31&bih=899

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Uprzedzając wysiłki poszukiwania pomp uprzedzam że do pompowania czystej wody żadna pompa olejowa nie będzie działać dłużej niż do pierwszego postoju, korozja złapie koła zębate natychmiast, bo są stalowe. Z żeliwem podobnie.
Ja celowałbym w pompę z myjki, a żądaną wydajność regulować obrotami (przekładnia, falownik).
Ja celowałbym w pompę z myjki, a żądaną wydajność regulować obrotami (przekładnia, falownik).
-
Tam jest pompka wirnikowa. W sumie to samo co w pralce.
Taką mozna założyć a przepływ dławić zaworem, bo bez dławienia ma duże wydajności. Ale za to jest nieszczelna, więc można dławić do oporu bez obaw, że coś padnie.
Taką mozna założyć a przepływ dławić zaworem, bo bez dławienia ma duże wydajności. Ale za to jest nieszczelna, więc można dławić do oporu bez obaw, że coś padnie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Korzystając z okazji, podłączę się do tematu, mam problem z pompą wirnikową w pile (napędzana mechanicznie paskiem od silnika).
W momencie w którym zalany był glikol pompa bez problemu podawała go do dyszy układu. Glikol został zlany, zbiornik zalany chłodziwem na bazie wody (koncentrat 1:100) - pompa nie miała siły podnieść wyżej niż ok 50 cm, następnie zalałem olejem do chłodzenia - sytuacja analogiczna, zmieniłem olej ze względu na to iż dokopałem się do instrukcji piły - producent zalecał koncentrat 1:15 (założyłem że pompa nie jest w stanie tłoczyć "wody").
Wystąpiło to po czyszczeniu wanny z resztek wiórów (jak zwykle, najlepiej nie dotykać
) oraz przeczyszczeniu całego układu doprowadzającego chłodziwo do brzeszczotu. Po rozebraniu pompa ma luz na łożysku ślizgowym, szczelina pomiędzy korpusem a wirnikiem to ok. 1 mm. Szczerze mówiąc nie mam już pomysłu na to, jak do tego podejść.
W momencie w którym zalany był glikol pompa bez problemu podawała go do dyszy układu. Glikol został zlany, zbiornik zalany chłodziwem na bazie wody (koncentrat 1:100) - pompa nie miała siły podnieść wyżej niż ok 50 cm, następnie zalałem olejem do chłodzenia - sytuacja analogiczna, zmieniłem olej ze względu na to iż dokopałem się do instrukcji piły - producent zalecał koncentrat 1:15 (założyłem że pompa nie jest w stanie tłoczyć "wody").
Wystąpiło to po czyszczeniu wanny z resztek wiórów (jak zwykle, najlepiej nie dotykać