Panowie pomóżcie
jestem szczęśliwym posiadaczem skrzynki przekładniowej napedu posówu
powiedzcie jak obliczyć przełożenia tej skrzynki
tak "po naszemy" na jeden obrót wału na wejściu ile obrotów zrobi wał "na wyjściu "
moze jest do tego jakiś darmowy programik ?
w skrzynce współpracują ze sobą na stałym zazębieniu trzy lub cztery koła zębate
Pomocy - jak obliczyć przełożenie przekładni
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
musisz znać ilość zębów na poszczególnych kołach, wałkach
Chyba że metodą "garażową" obracać jednym wałkiem na wejściu i sprawdzić ile obrotów zrobi na wyjściu
Ale i tak rozebranie przekładni jest dobre bo zobaczysz w jakim stanie są zęby jaki to moduł czyli będziesz wiedział ile możesz siły przyłożyć sprawdzisz ułożyskowanie stan jego i tak dalej
musisz znać ilość zębów na poszczególnych kołach, wałkach
Chyba że metodą "garażową" obracać jednym wałkiem na wejściu i sprawdzić ile obrotów zrobi na wyjściu
Ale i tak rozebranie przekładni jest dobre bo zobaczysz w jakim stanie są zęby jaki to moduł czyli będziesz wiedział ile możesz siły przyłożyć sprawdzisz ułożyskowanie stan jego i tak dalej
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! jeżeli znasz liczbę zębów to po prostu dzielisz jedną ilość przez drugą i otrzymujesz przełożenie . np . masz jedno koło o liczbie zębów 50 a drugie o liczbie zębów 100 . i dalej 100 przez 50 = 2 . masz więc przekładnie dwa do jednego ( lub jeden do dwóch w zależności które koło jest napędzane 50 przez 100 = 0.5 ) . tak samo postępujesz z innymi stosunkami ilości zębów . np 100 do 25 = 4 , itd . najlepiej narysuj całość ( schemat przełożenia -z ilością zębów ) i wrzuć na forum . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4

dzięki już policzyłem
wymieniłem łożyska -jedno miało "sypnięty" koszyk
wstawiłem nowe uszczelnienia wałka i dźwigienek
jeszcze muszę tylko zmienić tuleje mosiężną na łożysko i Zimmering
no i dorobić podkładke do wyrównania podstawy
i jest gotowa do adaptacji

będę miał lewe i prawe obroty i przełożenia jak napisałeś
jestem zadowolony