Pomocy . Belka przegubowa

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
dzilek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomocy . Belka przegubowa

Post napisał: dzilek » 09 lis 2010, 18:06

Witam.Mam problem z obliczeniem belki przegubowej chodze pierwszy rok na studium zaoczne technik budownictwa i zupelni nie mam pojecia jak to obliczyc bo wszystko tak szybko robimy ze nie na dążam ;( bardzo bym prosil zeby mi ktos to obliczyl bo bez tego nie zdam poniewarz jest to praca kontrolna

Obrazek

a oto link do obliczenia belki wstawiam to tak poniewarz bedzie lepsza jakosc

Naprawde prosze o pomoc ;(
ps bierzemy pod uwagie tylko te sily ktore maja wartosci

Tagi:

Fangran
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: Fangran » 17 lis 2010, 08:08

Belka nie jest trudna do rozwiązania. Jest to tzw. belka gerberowska. Trzeba ją rozbić na kilka belek ( w twoim przypadku będzie ich pięć). Oczywiście nie zrobię Ci zadania ale mogę dać kilka ciekawych linków, które myślę będą bardzo pomocne.
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0058/iwulski.pdf (zadanie np. nr 54 i 60).
Znajdziesz tu przejrzyste rozwiązania bardzo wielu belek w tym związanych z twoim zadaniem.
No i jeszcze jeden link może mniej przydatny ale związany z tematem:
http://limba.wil.pk.edu.pl/~az/prz/b_gerber.pdf
Pozdrawiam.

Autor tematu
dzilek

Post napisał: dzilek » 17 lis 2010, 15:26

Dzieki wielkie bardzo sie przydało ;) Chociasz ktos sie interesuje czyms na tym forum. pytanie jak ja podzielic i dlaczego akurat w tych miejscach ma byc podzielona ? obliczyc sprubuje sam i wrzuce na strone i czy bys mogl mi to sprawdzic czy dobrze zrobilem /??

Fangran

Post napisał: Fangran » 22 lis 2010, 15:11

Mam nadzieję że przeanalizowałeś zadania z linków które podałem wcześniej. Odnośnie dzielenia to dzielimy w przegubach (str. 11 link 1) (a jak to: patrz drugi link oraz zad.54) przy czym należy pamiętać o różnych zwrotach siły (w danym przegubie) po rozdzieleniu. Gdy już podzielisz zacznij od belki w której jesteś w stanie obliczyć niewiadome. Rozwiązanie gdy już je zamieścisz postaram się sprawdzić w miarę wolnego czasu.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”