POMOC W ZAKUPIE CHIŃSKIEGO LASERA DO SKLEJKI, MDF 10-12MM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
POMOC W ZAKUPIE CHIŃSKIEGO LASERA DO SKLEJKI, MDF 10-12MM
Witam, na imię mam Mateusz. Znalazłem się tutaj bo pewnie jak większość na forum potrzebuję pomocy. Planuję zakupić laser do firmy. Przede wszystkim chcę go używać do wycinania w sklejce czy też mdf o grubości nawet 12mm. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaki laser wybrać. Nigdy nie miałem z tego typu tematami do czynienia. Budżet jest ograniczony dlatego myślę aby sprowadzić ploter z CHIN. Poszukuję osoby, która pomoże mi w wyborze, zamówieniu, przyjedzie uruchomić i skonfigurować maszynę, da krótkie szkolenie a w razie usterek pomogła by naprawić problem. Oczywiście wszystko odpłatnie. Kwestia dogadania ceny. Zainteresowanych bardzo proszę o kontakt 663 688 823 lub mail [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: POMOC W ZAKUPIE CHIŃSKIEGO LASERA DO SKLEJKI, MDF 10-12MM
Gdzie?
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dołączając do zapytania, chcę zapytać o możliwość cięcia grubszych materiałów słabszej mocy tubą laserową. Producenci podają, że do przecięcia "na raz" takiego MDF grubości 12 mm potrzebna jest moc 100 W. Jak to wygląda w przypadku mocy mniejszej o połowę, tzn. 50 W? Czy taki proces uda się w przypadku cięcia na 2 razy? Jakie maksymalne grubości materiału można w ten sposób uzyskać? Jakie są wady takiej metody, nie wliczając czasu?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
titleDe: Niestety - raczej zapomnij o sensownym (biznesowym) cięciu 12mm MDF 50W laserem. Przy niskich mocach konieczne są niskie prędkości. Pewnie z 5mm/s. To z kolei powoduje, że brzegi są "opalone". Ciecie wielokrotne jest z kolei czasochłonne i wymaga przynajmniej akceptowalnej, powtarzalnej mechaniki, bez drgań (która się nie przesunie o te 0.5mm) i jednak większej mocy. Kolejne przeloty są możliwe - ale to czas=pieniądze. Problemem jest nie tylko grubość samego materiału jako takiego, ale także gazy spalinowe powstające w kraterze cięcia. One absorbują sporo mocy. To może nie dokładnie to samo, ale wyobraź sobie, że stoisz z latarką w nocy we mgle. Połowę słabsza latarka nie będzie oświetlała odległości o połowę mniejszej, a dużo mniej. Oczywiście kompresory pomagają - ale jednak są jakieś granice.
P.S. Do cięcia biznesowego 12mm MDF chińczykiem 100W to moim zdaniem sporo za mało. Nie, ze nie przetnie, ale chodzi o jakość produktu i wygodę. Raczej od 150W w górę bym myślał. Goście, którzy robią duże dekoracje perforowane ze sklejki 18mm używają lasera 750W CO2 (i to niemieckiego). Wtedy idzie szybko.
P.S. Do cięcia biznesowego 12mm MDF chińczykiem 100W to moim zdaniem sporo za mało. Nie, ze nie przetnie, ale chodzi o jakość produktu i wygodę. Raczej od 150W w górę bym myślał. Goście, którzy robią duże dekoracje perforowane ze sklejki 18mm używają lasera 750W CO2 (i to niemieckiego). Wtedy idzie szybko.