Pomoc w wyborze małej tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Dzwoniłem do tej firmy i dowiedziałem się że firma Ger-Pol jest przedstawicielem firmy Rotwerk w Polsce. Niską cenę argumentowano, badaniem rynku i wprowadzaniem towaru na rynek polski. Trochę się zastanawia czy kupować od osoby która ma 0 komentarzy ale znam adres facet zapraszał do odbioru osobistego tyle że na śląsku wiec mi to nie pasi bo jestem z pomorza. ale chyba zdecyduje się co Wy na to?
[ Dodano: 2009-05-20, 09:57 ]
aha zamówiłem katalog i DTR po polsku do tej tokarki
[ Dodano: 2009-05-20, 09:57 ]
aha zamówiłem katalog i DTR po polsku do tej tokarki
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
To wygląda jak kolejne wcielenie znanej powszechnie małej chinki. Znamy już Einhella, Kinzo, Promę, czy Mini Lathe (taką akurat mam). Ja ze swojej jestem zadowolony, więc moim zdaniem najprostszym dla Ciebie wyjściem byłby zakup takiej tokarki za aktualnie najniższą cenę. Bywają po ok. 1500zł w allegro. Pogardzane plastikowe koła zmianowe są łatwo dostępne jako część zamienna. Zresztą nie przypominam sobie, bo ktoś opisał tu przypadek zużycia takich kół. Cyfrowy odczyt budzi mój niepokój, Zawsze to nieco elektroniki do zepsucia
ale nie mam własnych doświadczeń z takim odczytem w tych maszynkach.

pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeden przypadek opisuję tutaj: https://www.cnc.info.pl/topics56/remont ... ht=#103390M 52 pisze:Zresztą nie przypominam sobie, bo ktoś opisał tu przypadek zużycia takich kół.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
dzwoniłem pytałem się tam nie ma cyfrowego odczytu (to są akcesoria dodatkowo płatne)M 52 pisze:To wygląda jak kolejne wcielenie znanej powszechnie małej chinki. Znamy już Einhella, Kinzo, Promę, czy Mini Lathe (taką akurat mam). Ja ze swojej jestem zadowolony, więc moim zdaniem najprostszym dla Ciebie wyjściem byłby zakup takiej tokarki za aktualnie najniższą cenę. Bywają po ok. 1500zł w allegro. Pogardzane plastikowe koła zmianowe są łatwo dostępne jako część zamienna. Zresztą nie przypominam sobie, bo ktoś opisał tu przypadek zużycia takich kół. Cyfrowy odczyt budzi mój niepokój, Zawsze to nieco elektroniki do zepsuciaale nie mam własnych doświadczeń z takim odczytem w tych maszynkach.
nie ma co liczyć na cyforwy odczyt położenia w takiej tokarce i za cenę 2300 !
[ Dodano: 2009-07-02, 01:11 ]
no i uwaga kupiłem ta tokarkę Rotwerk EDM 350 DR.
po długim oczekiwaniu na towar w końcu ją otrzymałem, była dobrze zapakowana w drewniana skrzynię a przywieziono mi to na palecie przez kuriera.
Po rozpakowaniu i zapoznaniu się ze sprzętem doznałem małego ale pozytywnego szoku bo zauważyłem ze tokarka posiada cyfrowy odczyt położenia (sprzedawca mówił że tego nie będzie w zestawie)

Tokarka wydaje sie być bardzo stabilna i dobrze złożona, nie ma doświadczenia z tokarkami bo to moja pierwsza ale jak na razie jestem zachwycony. jutro kupię nóż znajdę jakiś wałek i postaram się potrenować toczenie.
dodam jeszcze kilka fotek żeby zobaczyć ją z bliska
przy okazji mam pytanie, czy należy usunąć ten samar konserwujący który zalega grubymi ilościami i nasmarować wszystkie części na nowo, czy do smarowania nadaje się smar do łożysk bo posiadam akurat dużo takiego smaru (jest to smar grafitowy)

[ Dodano: 2009-11-07, 11:25 ]
wie ktoś może gdzie kasuje się luzy na prowadnicach bo niestety pojawiły się niewielkie,
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Śruby do kasowania masz tu pokazane na załączonych obrazkach. Mam DTR po niemiecku, ale mam nadzieję, że z tokarką też otrzymałeś instrukcję, która powinna być po polsku.
- Załączniki
-
- To te zaznaczone na czerwono. Szukaj ich od dołu suportu.
- Śruby do kasowania luzu suportu wzdłużnego.jpg (40.79 KiB) Przejrzano 1745 razy
-
- Śruby do kasowania luzu suportu poprzecznego i na sankach.jpg (21.37 KiB) Przejrzano 1773 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.