Pomoc w opanowaniu drgań
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Pomoc w opanowaniu drgań
Witam. Mam problem z drganiami przy toczeniu wewnętrznym. Na pewno jest na forum ktoś z większym doświadczeniem i coś doradzi, ale do rzeczy. Chodzi mi o obróbkę zgrubną z fi 115 do 133, na głębokość 265 mm, maszyna numeryczna bardzo sztywna. Narzędzie które posiadam (które drży), to wytaczak stalowy fi 60 z wymiennymi głowicami (SL firmy sandvik), plytka CNMG 16mm ujemna r0.8, parametry 300 rpm, ap 4mm, f0.28. mocowanie narodzenia to standardowa oprawka VDI. Drgania sa prze ogromne. Co byście doradzili ? Dodam ze chodzi o obróbkę bardzo dużej serii a material ma 40 HRC wiec skrobanie po 2mm dodatnia plytka o malym promieniu raczej nie wchodzi w gre. Pozdrawiam i czekam na wasze rady.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Pomoc w opanowaniu drgań
Co to jest standardowa oprawka VDI ?mateu5 pisze: mocowanie narodzenia to standardowa oprawka VDI.
Sam takich nie używam, bo pracuję na manualnej tokarce ale rozmiarów oprawek VDI trochę jest

O "mocowanie narodzenia" nie będę pytał

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Nie musi brać od razu 9mm na raz, może byc wiecej przejsc.
Obrawka VDI60 mocowana na obwodzie gilowiccy, wytaczak dociśnięty śrubami z góry i z dołu.
Nie wyobrażam sobie toczenia 5000 szt musząc ostrzyc wytaczak.
W wytaczaku bez problemu mogę wymienić końcówkę z płytka wiec możne inna plytka bedzie dawac mniejsze opory ? Jakimi płytkami wam sie najlepiej wytacza ? Dodam ze nardzedzie na trzonku 50mm na plytki WNMG idzie lepiej niz ta 60 na plytki CNMG. ale to jeszcze nie to...
Obrawka VDI60 mocowana na obwodzie gilowiccy, wytaczak dociśnięty śrubami z góry i z dołu.
Nie wyobrażam sobie toczenia 5000 szt musząc ostrzyc wytaczak.

W wytaczaku bez problemu mogę wymienić końcówkę z płytka wiec możne inna plytka bedzie dawac mniejsze opory ? Jakimi płytkami wam sie najlepiej wytacza ? Dodam ze nardzedzie na trzonku 50mm na plytki WNMG idzie lepiej niz ta 60 na plytki CNMG. ale to jeszcze nie to...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Pomoc w opanowaniu drgań
Nie napisałeś w jaki sposób masz zamocowany detal ..... od tego również dużo zależy.mateu5 pisze:Witam. Mam problem z drganiami przy toczeniu wewnętrznym. Na pewno jest na forum ktoś z większym doświadczeniem i coś doradzi, ale do rzeczy. Chodzi mi o obróbkę zgrubną z fi 115 do 133, na głębokość 265 mm, maszyna numeryczna bardzo sztywna. (...)
Drgania sa prze ogromne. ...
.... możesz obracać w/w detal na dwie strony i wykonać w nim obróbkę zgrubną ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Takiego twardego na tak dużym wysięgu nie toczyłem ale dużo toczyłem bębnów hamulcowych do ciężarówek wysięg podobny średnice dużo większe(około 400 mm)i tu trzeba zastosować jak najmniejszy kąt przyłożenia przy tak dużych średnicach mozna było opuścić nóż dużo poniżej ( w multifixie) ty musiałbyś obrócić noż w VDI nie wiem czy się da pewnie ma przfrezowanie .Też spotkałem podobny efekt że cieńsze wytaczadło szło lepiej od grubego widziałem że nóż ugina się o parę milimetrów i potem bez problemów .Gotowego rozwiązania nie ma trzeba będzie trochę poćwiczyć.