LTofik pisze:Mam jeszcze jedno pytanie: W niektórych ploterach laserowch wbudowany jest miliamperomierz, a w moim nie. Nie znalazłem nic w instrukcji mojej maszyny ani nawet jakichś innych do czego on służy, jedyna wzmianka to tak że powinien wskazywać zero jeśli cokolwiek zamierzamy manipulować przy maszynie. Domyślam się że ma on jeszcze jakieś inne zastosowanie ale jakie?
Zupełnie się nie zgadzam z Rendejadem.
Miliamperomierz jest BARDZO przydatny. Każdy producent tub podaje maksymalny prąd dla danej tuby, którym możemy ją zasilić przy tzw. pracy ciągłej, który jest dla niej bezpieczny. I przeważnie drugi, maksymalny, do krótkotrwałego użycia. Jeśli tego się nie przestrzega, to oczywiście uwalamy sobie tubę, a często i zasilacz. Ustawianie mocy w % w programie absolutnie nie gwarantuje bezpieczeństw tuby. Przyjmuje się, że ustawiamy max.70-80% mocy znamionowej tuby, ale to również nie daje gwarancji.
Ja po każdej wymianie tuby sprawdzam, jaki jest prąd przy jakich %. Jeśli maszyna nie ma miernika, podłączam swój, mierzę i odłaczam. Ale mam wtedy info, jaki max.% mogę ustawiać dla tego konkretnego zestawu zasilacz-tuba.
Ale ja tam sie nie znam...

...nie wiem, nie znam się, ja dopiero przyszedłem...