Polimerowe łożyska ślizgowe Iglidur

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
Master070
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Polimerowe łożyska ślizgowe Iglidur

Post napisał: Master070 » 15 sie 2013, 12:34

Witam wszystkich. Wiem, że dział może nie do końca jest prawidłowy, jednak nie wiedziałem gdzie umieścić temat, a bardzo zależy mi na odpowiedzi.
Brakuje mi ostatniego elementu do skończenia pewnej rzeczy. Posiadam pręty ciągnione fi22 w tolerancji H6. Znalazłem ciekawe łożyska o wymiarze fi22, jednak ze względu na tolerancję, nie wiem, czy będą pasowały, nie znam się na tym... przy pionowym ustawieniu prowadnic, założone łożyska powinny swobodnie opadać w dół. Pomożecie mi ? Nie chcę wydać kasy, żeby później wyrzucić łożyska do kosza, bo nie będą pasowały... tutaj link do łożysk: http://www.igus.pl/iPro/iPro_02_0001_00 ... ?c=PL&l=pl Musicie ustawić typ F (to z kołnierzem) i wybrać fi 22 z listy poniżej. Bardzo proszę o pomoc, sam nie poradzę sobie z tym.
A tak na marginesie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega tolerancja łożysk i wałków, jak się tego nauczyć ?

Tagi:

turo5
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: turo5 » 15 sie 2013, 14:33

cześć więc tak jak masz pręty (czyt. wałki) to tolerancje piszemy z małej a dla otworów z dużej. I tak piszesz ze masz pręty ø22 w tolerancji h6(a nie z dużej)tzn.
22.000-wymiar górny
21.987-wymiar dolny

teraz łożyska dobieram na ø22 ale dla otworu to będzie
Na wklejonym przez Ciebie linku można odczytać dla średnicy otworu:
d1-Tolerancja min. [mm]: +0,040
d1-Tolerancja maks. [mm]: +0,124
i tak musisz dobrać tolerancję aby mieściła się w tym zakresie np.

ø22 w tolerancji H10(dla otworów Duża litera) i zawęzić pole tolerancji zgodnie z powyższym zaleceniem czyli dla H10 zawężona to:
ø22.084- wym. górny
ø22.040- wym. dolny
i tolerancja tj 22 H10/h6-pasowanie luźne(ruchowe)
zasady tolerancji i pasowań ujęte są w Normach można znaleźć również "Małym poradniku mechanika" cz.II i w necie, m. in na tym forum jak również pod tymi adresami

http://www.pkm.edu.pl/
http://www.techcalc.pl/

Autor tematu
Master070
Posty w temacie: 2

Post napisał: Master070 » 15 sie 2013, 17:30

Dzięki wielkie! Ogarnąłem wszystko i już miałem zamawiać, ale pojawił się problem:

Obrazek

Czy jako osoba prywatna nie mogę tego kupić ? O co chodzi ? Na Waszym forum spotkałem się z tematami, gdzie doradzaliście zakup produktów Igus, więc tym bardziej dziwie się skąd taka informacja się pojawiła.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 15 sie 2013, 21:56

Po prostu oni sprzedają tylko firmom na fakturę. Dla osób fizycznych musieliby używać kas fiskalnych (a to tylko kłopot). Dogadaj się z kimś w twojej okolicy, kto ma firmę i zamów na jego dane. Ja zamawiałem u nich już nie raz, ale zawsze na firmę (co prawda swoją, ale to przecież nie ma znaczenia, czy na swoją czy na cudzą będziesz zamawiał).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”