Polerka wibracyjna

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
panda86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Polerka wibracyjna

Post napisał: panda86 » 28 sie 2012, 22:36

Witam, jestem tu nowy, szukałem na forum informacji ale żadnych konkretów nie ma.

Chciałbym osobiście zbudować taką polerkę:

Obrazek

Maszyna ma mi służyć głównie do felg / drobnych elementów też się będzie nadawała?
Moje niewiadome:
- z jakiej blachy to wykonać - grubość
- jak zrobić mocowanie w środku bębna?
- jaki zastosować silnik / silniki? - czyli moc / prędkość
- co daje możliwość regulacji silnikami?

to na razie wszystkie moje "problemy" :) jeżeli ktoś już zbudował taką maszynę byłbym wdzięczny za pomoc.

Pomijając budowę, może ktoś się może wypowiedzieć o samym procesie polerowania, zaczynając od tego w jaki sposób / czym zdjąć chemicznie lakier z felgi. Wiem że są też jakieś dodatki do polerowania w płynie itd.. - czy to się w ogóle sprawdza, przydaje do czegoś..?

Na razie tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Polerka wibracyjna

Post napisał: pitsa » 28 sie 2012, 23:40

[youtube][/youtube]
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
panda86

Post napisał: panda86 » 29 sie 2012, 11:19

tak, tak wiem... mam kontakt z tym Panem nawet bo potrzebuję materiały do samej obróbki i czekam obecnie na cennik.. nie problem mi kupić maszynę, mam kilka firm które tym handlują, ale nie o to chyba chodzi.. ;)

także byłbym bardzo wdzięczny za info o jakim mowa w 1 moim poście.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 29 sie 2012, 14:54

Wibracje i drgania to bardzo ciężki temat. Bardzo trudno będzie uzyskać fachową pomoc. W tym układzie jest masa główna z wkładem, elementy tłumiące drgania i trzeba dobrać masę do uzyskania wymaganej amplitudy drgań w zakresie częstotliwość drgań własnych układu czyli trzeba wykorzystać rezonanse... Poszukaj materiałów w zbliżonych tematach od doboru masy dla maszyn wibracyjnych do ubijania ziemi, po kwestie drgań własnych i transport wibracyjny, przesiewanie wibracyjne aby zapoznać się z tematem.

Coś na początek z prac mądrych głów:

https://www.google.com/search?q=aplitud ... yw+momentu
https://www.google.com/search?q=aplitud ... C5%9Bciowy
tekst po naszemu wprowadzający w temat: http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i ... omentu.pdf
Tu świeża książka o maszynach wibracyjnych:
http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/152529 ... halas.html

Tu jest rysunek (nr.5) prostego wibratora bezwładnościowego: http://warminski.pollub.plwww.ptmts.org ... k-2-09.pdf
ale po co robić wszystko samemu od podstaw?
Przejrzyj ofertę gotowych wzbudników wibracyjnych. Przykład z Opola:
http://www.ofama.eu/index.php/oferta-of ... wibracyjne

https://www.google.com/search?q=wzbudni ... hanicznych

- z jakiej blachy to wykonać - grubość
To ma wpływ na masę i dobór wzbudnika. Większa masa - mniejszy wpływ wkładu na dobór punktu pracy.
- jaki zastosować silnik / silniki? - czyli moc / prędkość
Słowo klucz - rezonanse i drgania własne.
Wybierz gotowy wzbudnik i skorzystaj z porady sprzedawcy
- co daje możliwość regulacji silnikami?
Wbicie się z właściwymi drganiami wzbudnika do drgań własnych układu i uzyskanie dużej skuteczności obróbki przy minimalnym koszcie energetycznym.
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
panda86

Post napisał: panda86 » 30 sie 2012, 14:05

Bardzo dziękuję za materiały, mam co czytać ;) Najchętniej kupiłbym jedną porządną maszynę i zrobił kopię na własne potrzeby.. jednak koszt jest spory...

Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Grawer.Gift » 30 sie 2012, 14:40

silnik wibracyjny z siłą ok 200 kg - 1500zł ( Poznań )
kilka spręzyn +śruby do mocowania
beben ok 600- 1000zł + wylejenie reczne
podstawa ok 400zł
pare metrów przewodu
falownik zbedny bo siłe regulujesz cięzarkami w silniku a nie pradem
silnik 3000 obrotów lub 1500
sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu
wazne aby siłę ,,walenia " bebnem dobrac tak aby ruszył kojberkiem + felgą + kształtkami
wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać
siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy )
tak aby silnik swobodnie pyrgał kojberkiem
całosc powinna kosztowac ok 5000zł

pamietaj o spuście brudów
i zasilaniu wodą

i co wazne albo najwazniejsze : opróznianie
dobrze przy tej wadze zrobić mocowanie na zawiasie + dziwgnia do wychylania
przy feldze separator jest zbedny
ale moze nie zawsze beda felgi to warto o tym pomyslec i uwzglednić w konstrukcji

jesli pomogłem zaoszczedzić kilkadziesiąt tysi to przeslij browara
-:)

silnik ( jesli jeden ) to oczywiscie pionowo pod bębnem a nie z boku jak na zdjęciu
tak aby powodować ruch wirowy kształtek wokół osi bębna

płyny konieczne np BZ4 z Marbadu
i tam tez mozna kształtki kupić

Autor tematu
panda86

Post napisał: panda86 » 31 sie 2012, 00:09

Grawer.Gift pisze:silnik wibracyjny z siłą ok 200 kg - 1500zł ( Poznań )
kilka spręzyn +śruby do mocowania
beben ok 600- 1000zł + wylejenie reczne
podstawa ok 400zł
pare metrów przewodu
falownik zbedny bo siłe regulujesz cięzarkami w silniku a nie pradem
silnik 3000 obrotów lub 1500
sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu
wazne aby siłę ,,walenia " bebnem dobrac tak aby ruszył kojberkiem + felgą + kształtkami
wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać
siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy )
tak aby silnik swobodnie pyrgał kojberkiem
całosc powinna kosztowac ok 5000zł
- silnik chce jakiś używany, więc myślę że można tutaj spokojnie zaoszczędzić ok 1000zł
- ach te sprężyny.. z czego to najlepiej dopasować? jaka musi być ich twardość? W jaki sposób je zamocować? - przyspawać to chyba nie bardzo, może jakieś tulejki przyspawam o mniejszej średnicy niż sprężyny?
- dlaczego taki drogi bęben? :P miałeś na myśli jakiś konkretny / gotowy elemet? co to znaczy "wylejenie reczne"?
- "sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu " - to się tyczy obrotów czy sposobu montażu silnika?
- "wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać" - kolejny slang którego nie czaje :P
- siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy ) - dobra mam gotową "górę" maszyny i ją ważę ale jak to mam przeliczyć na siłę?

pamietaj o spuście brudów
i zasilaniu wodą
To jest pikuś akurat :)
? chodzi Ci np, o taką klapkę na samym dole bębna żeby całe ścierniwo opuściło bęben? jeżeli tak to z tym też nie ma problemu
dobrze przy tej wadze zrobić mocowanie na zawiasie + dziwgnia do wychylania
przy feldze separator jest zbedny
myślę że jakieś mocowanie, zawiasy i dźwignia zbędna, po za tym sprawa nieco się komplikuje tutaj.. - separator? Nie wiem o czym mowa
ale moze nie zawsze beda felgi to warto o tym pomyslec i uwzglednić w konstrukcji
chcę w sumie dwa typy maszyn, jeden typowo do kół, a drugi co całej reszty przedmiotów.. - ta druga ma być prostokątna, tylko nie wiem jeszcze jaka duża no i te silniki... - jaka moc i w jaki sposób zamontować
jesli pomogłem zaoszczedzić kilkadziesiąt tysi to przeslij browara
to się okaże :P
silnik ( jesli jeden ) to oczywiscie pionowo pod bębnem a nie z boku jak na zdjęciu
tak aby powodować ruch wirowy kształtek wokół osi bębna
a tutaj jeszcze pytanie... czy "obudowa" ma być okrągła czy lepiej zrobić jakiś sześciokąt / ośmiokąt?

Cholerka nie wiem czy nie zainwestować wpierw w "oryginał" a później spróbować zrobić klona... czy bawić się w tą samoróbkę.. problem mam jeszcze z tym jak zamontować samą felgę - na środku "miski" muszę mieć wspawaną jakąś śrubę czy coś.. następnie jakiś "krążek" na którym felga się oprze i zakręcić od góry...? czy jakoś inaczej...? rozumiem że felga ponieką musi być wpowietrzu, tak żeby ścierniwo pod nią się przemieszczało a ona sama nie dotykała spodu garnka.

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 31 sie 2012, 07:35

- silnik chce jakiś używany, więc myślę że można tutaj spokojnie zaoszczędzić ok 1000zł
masz tyle siliników uzywanych aby dopasowac taki jak potrzeba pod względem paramertów ?
- ach te sprężyny.. z czego to najlepiej dopasować? jaka musi być ich twardość? W jaki sposób je zamocować? - przyspawać to chyba nie bardzo, może jakieś tulejki przyspawam o mniejszej średnicy niż sprężyny?
jak widac na ryskunku - śruba pocuje i utrzymuje w miejscu
- dlaczego taki drogi bęben? :P miałeś na myśli jakiś konkretny / gotowy elemet? co to znaczy "wylejenie reczne"?
beben trzeba wykleic gumą , czy inna wykładzina aby kształtki nie sicierały bebna a towar w środku
- "sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu " - to się tyczyobrotów czy sposobu montażu silnika?
silnik musi być montowany pionowo aby wymusic ruch kaształtek po obwodzie bebna
- "wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać" - kolejny slang którego nie czaje :P
nie ma co czaić
felgi sa od busa albo od osobowego ( chyba ???)
wiec z bebnem , kształtkami i felgą wazą tyle ze silnik musi to pociągnąc
jak dasz silnik za mały to ruszy z tym ?

- siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy ) - dobra mam gotową "górę" maszyny i ją ważę ale jak to mam przeliczyć na siłę?
dodać ciezar bebna + kształtek + felgi
pomnożyc przez 2,5 i dopasowac wg tabeli silnik
dlatego z uzywanych nie bedziesz miał takiego wyboru chyba

? chodzi Ci np, o taką klapkę na samym dole bębna żeby całe ścierniwo opuściło bęben? jeżeli tak to z tym też nie ma problemu
nie klapka a zawór np kulowy
myślę że jakieś mocowanie, zawiasy i dźwignia zbędna, po za tym sprawa nieco się komplikuje tutaj.. - separator? Nie wiem o czym mowa
separator odziela kształtki od uzytków
albo jak Kopciuszek siedzisz i recznie oddzielasz
takie sito

a tutaj jeszcze pytanie... czy "obudowa" ma być okrągła czy lepiej zrobić jakiś sześciokąt / ośmiokąt?
obudowa ma być okrągła
ruch ma być po obwodzie
bebny szesciokątne robi sie ale nie do wibracyjnych tylko jak beben się obraca np na rolkach
wtedy szescikąt narzuca jakby kształtki i daje siłę czyli to co tu wibracja

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 31 sie 2012, 10:29

panda86 pisze:kupiłbym jedną porządną maszynę i zrobił kopię na własne potrzeby.. jednak koszt jest spory...
Ale jak ruszysz z produkcją kopii z używanymi silnikami i spawanymi twardymi sprężynami to koszt się zwróci. :mrgreen:
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Grawer.Gift

Post napisał: Grawer.Gift » 31 sie 2012, 10:59

pitsa pisze:
panda86 pisze:kupiłbym jedną porządną maszynę i zrobił kopię na własne potrzeby.. jednak koszt jest spory...
Ale jak ruszysz z produkcją kopii z używanymi silnikami i spawanymi twardymi sprężynami to koszt się zwróci. :mrgreen:
pewnie nie wszystkim wiadomo ze kopiowanie na ŻYWCA czyjejś pracy myslowej czyli konstrukcji jest oczywistym przestępstem kradziejstwa
na tak małym rynku , sprzedaz skopiowanych rozwiazan , bedzie dość szybko chyba wyłapana przez własciciela
efektem moze być grzywna lub nawet zabawa z włochatymi facetami pod prysznicem zakładu penitencjarnego
wiec mam nadzieję ze to był tylko zart
urzadzenie jest dośc proste , wiec mozna się pokusic o własne rozwiązania a niekoniecznie o kopie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”