Grawer.Gift pisze:silnik wibracyjny z siłą ok 200 kg - 1500zł ( Poznań )
kilka spręzyn +śruby do mocowania
beben ok 600- 1000zł + wylejenie reczne
podstawa ok 400zł
pare metrów przewodu
falownik zbedny bo siłe regulujesz cięzarkami w silniku a nie pradem
silnik 3000 obrotów lub 1500
sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu
wazne aby siłę ,,walenia " bebnem dobrac tak aby ruszył kojberkiem + felgą + kształtkami
wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać
siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy )
tak aby silnik swobodnie pyrgał kojberkiem
całosc powinna kosztowac ok 5000zł
- silnik chce jakiś używany, więc myślę że można tutaj spokojnie zaoszczędzić ok 1000zł
- ach te sprężyny.. z czego to najlepiej dopasować? jaka musi być ich twardość? W jaki sposób je zamocować? - przyspawać to chyba nie bardzo, może jakieś tulejki przyspawam o mniejszej średnicy niż sprężyny?
- dlaczego taki drogi bęben?

miałeś na myśli jakiś konkretny / gotowy elemet? co to znaczy "wylejenie reczne"?
- "sa rózne szkoły ale na efekt polerowania nie ma to wiekszego wpływu " - to się tyczy obrotów czy sposobu montażu silnika?
- "wiec przy osobowy / bus ok 200 kg powinno wystarczać" - kolejny slang którego nie czaje

- siła ma być ok 2,- 2,5 raza wieksza niz ciezar całosci ( oczywiscie bez podstawy ) - dobra mam gotową "górę" maszyny i ją ważę ale jak to mam przeliczyć na siłę?
pamietaj o spuście brudów
i zasilaniu wodą
To jest pikuś akurat
i co wazne albo najwazniejsze : opróznianie
? chodzi Ci np, o taką klapkę na samym dole bębna żeby całe ścierniwo opuściło bęben? jeżeli tak to z tym też nie ma problemu
dobrze przy tej wadze zrobić mocowanie na zawiasie + dziwgnia do wychylania
przy feldze separator jest zbedny
myślę że jakieś mocowanie, zawiasy i dźwignia zbędna, po za tym sprawa nieco się komplikuje tutaj.. - separator? Nie wiem o czym mowa
ale moze nie zawsze beda felgi to warto o tym pomyslec i uwzglednić w konstrukcji
chcę w sumie dwa typy maszyn, jeden typowo do kół, a drugi co całej reszty przedmiotów.. - ta druga ma być prostokątna, tylko nie wiem jeszcze jaka duża no i te silniki... - jaka moc i w jaki sposób zamontować
jesli pomogłem zaoszczedzić kilkadziesiąt tysi to przeslij browara
-:)
to się okaże
silnik ( jesli jeden ) to oczywiscie pionowo pod bębnem a nie z boku jak na zdjęciu
tak aby powodować ruch wirowy kształtek wokół osi bębna
a tutaj jeszcze pytanie... czy "obudowa" ma być okrągła czy lepiej zrobić jakiś sześciokąt / ośmiokąt?
Cholerka nie wiem czy nie zainwestować wpierw w "oryginał" a później spróbować zrobić klona... czy bawić się w tą samoróbkę.. problem mam jeszcze z tym jak zamontować samą felgę - na środku "miski" muszę mieć wspawaną jakąś śrubę czy coś.. następnie jakiś "krążek" na którym felga się oprze i zakręcić od góry...? czy jakoś inaczej...? rozumiem że felga ponieką musi być wpowietrzu, tak żeby ścierniwo pod nią się przemieszczało a ona sama nie dotykała spodu garnka.