chce zbudować maszynę do polerowania frontów meblowych, czyszczącą papierem ściernym oraz szczotkującą.
na dołączonych fotkach można zobaczyć pomysł ale jako że nie bardzo znam się na sterowaniu i nie mam pomysłu na dobór sterowania silników i tak dalej.

- elementy oznaczone na niebiesko to silniki
- zielony blat to ruchomy blat z jakiejś gumy (myślałem nawet o jakimś linoleum) przewijany silnikiem z ślimacznicą.
- jak myślicie jaki silnik zastosować jakiej mocy? 2kw wystarczy czy może za wiele myślałem by wałki miały około 60mm a taśma by się przewijała z prędkością około 5-10mm/s czy dobiorę gdzieś taką ślimacznice? czy będę musiał stosować jakiś regulator obrotów?
- silnik poruszający samą polerką (Y) jak myślicie jakiej mocy wystarczy? myślę by wszystko poruszało się około 20mm/s myślę by zastosować śrubę o średnicy np 20mm. jako że nie jest wymagana super dokładność myślę by silnik był sterowany czasowo. Czujnik pojemnościowy wykryje początek i koniec elementu oraz jego szerokość wszystko sterownik PLC będzie pamiętał jako czasy przebiegów. widziałem że są jakieś silniki kilku biegowe... jak jak w takim silniku zmienią się obroty?
Chyba że zastosować silnik krokowy ale nie wiem jak wtedy sterować jego obrotami nie chciałbym ładować masy elektroniki do tego a uprościć wszystko do minimum ale jeśli istnieją jakieś gotowe sterowniki do takich silników którymi prosto można by wysterować PLC.
- sam silnik polerki myślę by miał około 2kw i był sterowany falownikiem. jakie falowniki polecacie coś dobrego nie drogiego. jak można sterować obrotami zwykłym silnikiem przy pomocy takiego falownika?
- czy myślicie ze będzie dobry czujnik pojemnościowy do pomiaru elementu?
- wszystkim myślę by wysterować zwykłym sterownikiem PLC co polecicie dobrego do tego?