lukadyop pisze:Nie da rady zwykła spawarką transformatorową pospawać elektrodą zasadową,
Polećcie jakieś dobre elektrody spawalnicze
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Przepraszam, że się wtrącę. Kolega RobiszToŹle moim zdaniem po prostu niezbyt precyzyjnie się wyraził, i stąd to niepotrzebne zamieszanie. Ponieważ na tak zadane pytanie, odpowiedź brzmi, że można spawać zasadową transformatorem, bo autor nie napisał, czy chodzi mu o tzw. "zwykły" transformator, który klei nawet rutylowe elektrody, czy o rozbudowaną spawarkę transformatorową z prostownikiem. Natomiast lukadyop pierwszy użył określenia "zwykła spawarka transformatorowa".
Więc spoko, wszyscy macie rację
.
Więc spoko, wszyscy macie rację

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
lukadyop, Ok, dziękuję. Spojrzałem, że jesteś zawodowym spawaczem.
Jeśli możesz napisz, dlaczego tak jest, że elektroda spawalnicza zasadowa (jak rozumiem różniąca się głównie otuliną) nie nadaje się Twoim zdaniem do spawania prądem przemiennym.
I drugie pytanie jakie są objawy, jeśli się taką elektrodę zapnie do spawarki na prąd przemienny, że spawać się nie da. Ja spawam amatorsko inwerterem i spawałem też dawniej prądnicą spawalniczą, ale to jeszcze w czasach szkolnych, gdy technikum to było technikum (5lat), a w nim warsztaty warsztatami i różnych przydatnych rzeczy uczyli. Z góry dzięki.
Jeśli możesz napisz, dlaczego tak jest, że elektroda spawalnicza zasadowa (jak rozumiem różniąca się głównie otuliną) nie nadaje się Twoim zdaniem do spawania prądem przemiennym.
I drugie pytanie jakie są objawy, jeśli się taką elektrodę zapnie do spawarki na prąd przemienny, że spawać się nie da. Ja spawam amatorsko inwerterem i spawałem też dawniej prądnicą spawalniczą, ale to jeszcze w czasach szkolnych, gdy technikum to było technikum (5lat), a w nim warsztaty warsztatami i różnych przydatnych rzeczy uczyli. Z góry dzięki.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Udało mi się ustalić co to była za elektroda po spawaniu którą szlaka łatwo odchodzi.
Elektroda zasadowa E7018 firmy BESTER.
Elektroda zasadowa E7018 firmy BESTER.
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,