Robię na ciasno ... bo tak jakoś ...

A ile jest elementów w połączeniu i co chciałeś osiągnąć w połączeniu?sonyyy pisze:Projekt dotyczy połączenia sworzniowego i wybrałem opcję połączenia na ciasno
Ma, połączenie na ciasno liczymy na ścinanie (czasem dodatkowo na naciski), w połączeniu luźnym liczymy sworzeń i na ścinanie i na zginanie (czasem dodatkowo na naciski).CFA pisze:No to teraz się zastanów czy w takim schemacie ma jakiekolwiek znaczenie rodzaj połączenia.sonyyy pisze: nie znam się na tym aż tak i nie wiedziałem, że muszę to wytłumaczyć... bardziej
Wybierz to, co jest prostsze do zrealizowania dla Ciebie (albo w tym zastosowaniu)
No ale nie mówiliśmy tu o tym gdy ciasny/luźny odnosi się do położenia cięgła, oprawki i sworznia względem siebie a o odniesieniu wymiaru sworznia w stosunku do średnicy innych elementów. W podanym schemacie (i wielu innych) nie ma to znaczenia - będzie ten sam warunek krytyczny.trzasu pisze:Ma, połączenie na ciasno liczymy na ścinanie (czasem dodatkowo na naciski), w połączeniu luźnym liczymy sworzeń i na ścinanie i na zginanie (czasem dodatkowo na naciski).CFA pisze:No to teraz się zastanów czy w takim schemacie ma jakiekolwiek znaczenie rodzaj połączenia.sonyyy pisze: nie znam się na tym aż tak i nie wiedziałem, że muszę to wytłumaczyć... bardziej
Wybierz to, co jest prostsze do zrealizowania dla Ciebie (albo w tym zastosowaniu)