Jak większość forumowiczów - Mam Problem

Potrzebuje polaczyc sie z maszyna cnc w celu transferowania programow z maszyny na laptopa i w druga strone. pierwsza maszyna jest na sterowaniu Sinumerica 810T kolejna natomiast to Heidenhain z CNC-PILOT. na chwile obecna posiadam az kilka programow sluzacych transferowi jednak zaden z nich nie spelnia swojej funckji...do polaczenia uzywam portu RS232 z przejsciowka na USB pod lapa...w Sinumericu sprawdzilem ustawienia portu COM dla maszyny i te same ustawilem w programie jednak nie moglem w zaden sposob nic wyslac do/od maszyny. Na Pilocie problem jeszcze gorszy...kiedy wszedlem w ustawienia portu zamiast konkretnych wartosci odpowiednich wielkosci jak bity predkosc itp moglem wpisywac kody w zakresie od 1do15...i teraz nie wiem ktory kod odpowiada ktorej wartości.
O ile ktos cos wie na temat polaczenia sie z tymi maszynami prosilbym o pomoc. Przed napisaniem posta duzo czytalem na forum i duzo sie dowiedzialem jednak zaden post nie zawieral odpowiedzi na moje pytanie. nie wiem czy dobrze ustawiam program(choc raczej nic w tym trudnego). Na poczatku mialem problem ze sterownikami do lapa dla przejsciowki jednak udalo mi sie z tym uporac. nastepnie udalo mi sie zalogowac jako administrator na HH poniewaz funkcja konfiguracji portu byla zablokowana. kiedy zobaczylem kolejne utrudnienie w postaci kodow ktorych nigdzie nie moge znalezc malo palpitacji serca z nerwow nie dostalem

Czekam z niecierpliwością na pomoc
Pozdrawiam