Panowie jak nazywa się takie narzędzie i gdzie to można dostać? 17:12 na filmie
[youtube][/youtube]
No chyba, że trzeba by było stępiony czy uszkodzony frez zeszlifować.
Pogłebienie pod łeb śruby
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja często wiercę otwór a potem pogłębiam dno by nie było stożkowe zwykłym frezem (jak wiercisz na np. frezarce no można sie obyć bez wstępnego wywiercenia otworu i od razu jechać frezem na średnice łba śruby) z pogłębiaczami jest ten problem że stwarzają zależność dwóch wymiarów (otwór prowadzący i ten pod łeb) i albo trzeba robić tulejki albo okazuje się że otwór prowadzący jest zbyt mały dla naszego pogłębiacza . Sprawdzają się one przy większych seriach gdzie konkretnie wiadomo jakie będą średnice.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Są też takie z wymiennymi pilotami, i problemu nie ma.adam Fx pisze:okazuje się że otwór prowadzący jest zbyt mały dla naszego pogłębiacza

A jeżeli stały ma za małą średnicę, to można
-wstępnie zrobić mniejszy otwór pod pilota, pogłębić, i dopiero poprawić otwór na wymiar,
-albo założyć tulejkę na pilota...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Mam trudne zadanie do wykonania. Otwór pod łeb śruby imbusowej M5 na powierzchni stożka. Materiał aluminium PA6.

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że dno pogłębienia znajduje się dość głęboko w elemencie bo aż 62mm i bardzo blisko ścianki. Czy istnieje pogłębiacz walcowo-czołowy z długim prowadnikiem? Standardowe DIN 373 mają zbyt krótki prowadnik. Musiałby być co najmniej dwa razy dłuższy.
Dysponuję frezarką CNC ale nie znalazłem tak długiego frezu żeby wykonać to pogłębienie w ten sposób a frezem 10mm pionowo nie wjadę bo nie pozwala na to sztywność maszyny ani moc wrzeciona.
Mam pomysł żeby wyszlifować z wiertła taki pogłębiacz z prowadnikiem i nawiercić ręcznie na wiertarce stołowej. Czy macie jakieś lepsze pomysły na taką obróbkę?

Dodatkowym utrudnieniem jest to, że dno pogłębienia znajduje się dość głęboko w elemencie bo aż 62mm i bardzo blisko ścianki. Czy istnieje pogłębiacz walcowo-czołowy z długim prowadnikiem? Standardowe DIN 373 mają zbyt krótki prowadnik. Musiałby być co najmniej dwa razy dłuższy.
Dysponuję frezarką CNC ale nie znalazłem tak długiego frezu żeby wykonać to pogłębienie w ten sposób a frezem 10mm pionowo nie wjadę bo nie pozwala na to sztywność maszyny ani moc wrzeciona.
Mam pomysł żeby wyszlifować z wiertła taki pogłębiacz z prowadnikiem i nawiercić ręcznie na wiertarce stołowej. Czy macie jakieś lepsze pomysły na taką obróbkę?