Pogłębienie otworów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pogłębienie otworów
Mam już wyfrezowane otwory (zagłębienia pod łby śrub) i chciałbym je pogłębić. Jak trafić frezem żeby frezowanie odbyło się dokładnie w tym miejscu w którym już jest otwór?
Sam program wybierania jest banalnie prosty ale nie wiem właśnie jak trafić dokładnie w już wyfrezowany otwór żeby go pogłębić.
Sam program wybierania jest banalnie prosty ale nie wiem właśnie jak trafić dokładnie w już wyfrezowany otwór żeby go pogłębić.
-
Re: Pogłębienie otworów
potek74, dziękuję za odpowiedź ale nie o to mi chodzi.
luki158, co masz na myśli "najlepiej odmierzyć sie od otworu"?
Generalnie jeszcze raz...bo pewnie zawiło napisałem. Mam płytę, na której mam powiercone otwory (podfrezowania pod łby śrub) i teraz potrzebuje pogłębić te otwory, co za tym idzie mam problem bo nie wiem jak trafić ponownie w to samo miejsce. Tych otworów, które już są ja nie frezowałem więc nie mam programu który mógłbym puścić ponownie z większym zagłębieniem. Muszę ponownie znaleźć centra otworów i jeszcze raz zagłębić się frezem.
Mam nadzieję że jaśniej napisałem.
luki158, co masz na myśli "najlepiej odmierzyć sie od otworu"?
Generalnie jeszcze raz...bo pewnie zawiło napisałem. Mam płytę, na której mam powiercone otwory (podfrezowania pod łby śrub) i teraz potrzebuje pogłębić te otwory, co za tym idzie mam problem bo nie wiem jak trafić ponownie w to samo miejsce. Tych otworów, które już są ja nie frezowałem więc nie mam programu który mógłbym puścić ponownie z większym zagłębieniem. Muszę ponownie znaleźć centra otworów i jeszcze raz zagłębić się frezem.
Mam nadzieję że jaśniej napisałem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Załóż sobie czujnik na wrzeciono i jak tutaj znajdź środek każdego otworu?
(chyba że znasz rozstaw to zrób program od bazy 1 z otworów a reszta pójdzie z automatu)
(chyba że znasz rozstaw to zrób program od bazy 1 z otworów a reszta pójdzie z automatu)
-
Sprawdziłem właśnie i otwory są rozstawione symetrycznie, powierzchnia jest spora i otworów też jest kilkadziesiąt także mimo wszystko trochę pracy z tym będzie.
Widzę że bez sondy się nie obejdzie. Takich uchwytów do zwykłych czujników zegarowych nie widziałem.
Dziękuję za podpowiedź.
Widzę że bez sondy się nie obejdzie. Takich uchwytów do zwykłych czujników zegarowych nie widziałem.
Dziękuję za podpowiedź.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Ja to robie tak.
Klade detal na stole frezarki i ustawiam dluzszy bok do czujnika.
Potem wkladam szlifowany walec we wrzeciono i maluje go markerem.
Opuszczam sie w glab otworu z 2mm i podjezdzam do krawedzi po 0.01 krecac reka wrzecionem i patrze jak zacznie scierac markera( jezeli otwor jest duzy wyjezdzam do gory i podjezdzam do krawedzi na szybkim posuwie).
Notuje dane maszynowe i dziele na pol.
Wyjezdzam nad detal i jade do pozycji srodkowej otworu.
Jesli otwor w detalu jest w polozeniu powiedzmy X150 Y100 to takie polozenie wpisuje w dane materialowe.
Wsadzam frez bazuje os Z na szczelinomierz 0.1mm i Fire...
Klade detal na stole frezarki i ustawiam dluzszy bok do czujnika.
Potem wkladam szlifowany walec we wrzeciono i maluje go markerem.
Opuszczam sie w glab otworu z 2mm i podjezdzam do krawedzi po 0.01 krecac reka wrzecionem i patrze jak zacznie scierac markera( jezeli otwor jest duzy wyjezdzam do gory i podjezdzam do krawedzi na szybkim posuwie).
Notuje dane maszynowe i dziele na pol.
Wyjezdzam nad detal i jade do pozycji srodkowej otworu.
Jesli otwor w detalu jest w polozeniu powiedzmy X150 Y100 to takie polozenie wpisuje w dane materialowe.
Wsadzam frez bazuje os Z na szczelinomierz 0.1mm i Fire...