Poglebienia stozkowe i walcowe-wymiary
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Poglebienia stozkowe i walcowe-wymiary
Witam, czy są jakieś aktualne normy dla pogłębień walcowych i stożkowych pod łby śrub?
Są normy PN-M-82069:1983 i PN-M-82068:1987 ale na stronie PKN pisze że są one wycofane.
Jak w takim razie je wykonywać na rysunku technicznym?
Są normy PN-M-82069:1983 i PN-M-82068:1987 ale na stronie PKN pisze że są one wycofane.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Bierzesz śrubkę, mierzysz i rysujesz tak żeby łeb się schował
Jeśli normy są wycofane ale zawierają poprawne rysunki które sprawdzą się do śrub których chcesz użyć to dla czego nie można takich narysować? Potraktuj tą normę jako pomoc. Nie spotkałem się żeby ktoś powoływał sie na normę do pogłębień na rysunku wykonawczym. Może mało widziałem ale z pewnością nie jest to konieczne.

Re: Poglebienia stozkowe i walcowe-wymiary
Z uwagi na ilość różnych rozwiązań współczesnych połączeń, pogłębienia można dobrać w zależności od rodzaju tego połączenia i wkrętów wg ISO, DIN.baszawez pisze:Jak w takim razie je wykonywać na rysunku technicznym?
Pomocnym mogą być normy ISO, DIN dla pogłębiaczy dobieranych do danego typu pogłębienia (np patrz przykładowy katalog pdf):
http://www.ruko.pl/ruko_metal_poglebiacze.htm
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Poglebienia stozkowe i walcowe-wymiary
W załączniku ...... , może się przyda.baszawez pisze:Witam, czy są jakieś aktualne normy dla pogłębień walcowych i stożkowych pod łby śrub?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
A ja bardzo często mam rysunki wykonawcze, gdzie nie jest narysowane samo pogłębienia a tylko podaje się odnośnik symbolu (wg normy) i wielkości.pasierbo pisze: Nie spotkałem się żeby ktoś powoływał sie na normę do pogłębień na rysunku wykonawczym. Może mało widziałem ale z pewnością nie jest to konieczne.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
WZÓR pisze:W załączniku ...... , może się przyda
Ameryki nie odkryliście... koledze chodzi o aktualne normy pogłębień:CFA pisze:A ja bardzo często mam rysunki wykonawcze, gdzie nie jest narysowane samo pogłębienia a tylko podaje się odnośnik symbolu (wg normy) i wielkości.
podajcie numery tych aktualnych norm! pogłebieńbaszawez pisze:Witam, czy są jakieś aktualne normy dla pogłębień walcowych i stożkowych pod łby śrub?

Ostatnio zmieniony 29 lip 2017, 23:05 przez reddin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Nie pamiętam z głowy. A wyszukiwarka mówi, że DIN 74.reddin pisze:a pogłębienia stożkowe?CFA pisze:A proszę bardzo DIN 974
Kurcze, wystarczy wejść na stronę PKN (wiem, że jest ch... zorganizowana) ale da się tam wyklikać normę: PN-EN 20273:1998 - Części złączne - Otwory przejściowe dla śrub i wkrętów
nie wiem czy obejmuje to co chcecie, bo w metryczce ma ze zastępuje jeszcze starszą normę PN-M-02046:1975 niz ta z 1983 ale jak się poklika z godzinę, to sie dokopiecie
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Może minimum inicjatywy i dasz coś od siebie (?)reddin pisze:WZÓR pisze:W załączniku ...... , może się przydaAmeryki nie odkryliście... koledze chodzi o aktualne normy pogłębień:CFA pisze:A ja bardzo często mam rysunki wykonawcze, gdzie nie jest narysowane samo pogłębienia a tylko podaje się odnośnik symbolu (wg normy) i wielkości.podajcie numery tych aktualnych norm! pogłebieńbaszawez pisze:Witam, czy są jakieś aktualne normy dla pogłębień walcowych i stożkowych pod łby śrub?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki