Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 301

Re: Pogadajmy o cenach ogrzewania pellet/gaz.

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 13:37

To co pod linkowałeś to górno - dolniak. Najgorsze co mogło kogokolwiek spotkać. Co ludzie z tym rodzajem kotłów nacudowali aby w tym w ogóle palić to mała głowa. Ale zatkali mu dziurę u góry poszedł na badania, i jakoś tam przepchnęli. Tu jest bardziej wiarygodny przekrój niż ten Twój "pokolorowany". Jak najdalej od tego tyle powiem.

Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 127

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 14:08

senio pisze:To co pod linkowałeś to górno - dolniak

te wszystkie piece są takie same, sprzedawane jako "projekt feniks" NIe widzę tam możłiwości palenia od góry. Ten nr 13 nazwali 13-
przepustnica skrótu spalin. Musiałbym się np przejrzeć schematowi defro czy to się aż tak mocno różni, ale patrzeć nie będę bo na sasa czy defro i tak nie będzie mnie stać do warsztatu, do warsztatu ma być po prostu tanio.

Dodane 3 minuty 27 sekundy:
ps. no dobra tam niech strace... to jest przekrój SAS VARMO
Obrazek

nr 12 to klapka krókiego obiegu więc troche to na jedno kopyto. TEn feniks też może mieć w praktyce klapke - pewnie ma skoro nazwali to przepustnica, trzeba by na żywo zobaczyć a w DTR sasa (bo dają) trzeba poczytać jaka jest jej funkcja. PS. wymiennik ciepła na wydechu w sasie jest typowy, taki sam mam w swoim UWT, więc tu się nic nie zmienia:
Obrazek

PS.
a teraz, taki kocioł DWS defro - to chyba jeden z bardziej chwalonych ktłów zasypowych 5 klasa, tak więc wracamy do punktu wyjścia, bez bufora? można.. czemu nie:
https://sklep.defro.pl/pl/p/Zestaw-nadmuchowy-DWS/287
:mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 14:30

To dalej ta sama konstrukcja co dawniej. Koła dwa razy nie da się wynaleźć. Nawet poradniki powstawały co zatkać w tych kotłach żeby jakoś sensowne palić. Teraz dali tam jako numer 13 tą klapkę którą ludzie sami murowali z cegieł szamotowych. Na stronie czyste powietrze masz opisy. Popatrz na ten obrazek. Nie przypomina Ci to czegoś ? :)

Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 14:36

Ja wiem ale to nie jest to samo, na schemacie defro widać lepiej tą klapke, w tym nie zapalisz od góry.. to jest tylko klapeczka, malutkie okienko, musi pełnić jedynie jakąś funkcje, spaliny nie ma szans że tamtędy pójdą na pełnej pracy:

Obrazek

Ponadto w klasycznych kotłach zasypowych dolnych bo takie też były i w sasie i w krzaczku, mamy wciąż ruszt wodny, tu już nie. Ja w swoim UWT 1/4 rusztu wodnego zasłoniłem bo po prostu mnie wkurzał, nie dało się przepalać efektywnie bo trzeba było piec "dusić", a na zduszonym i tak ruszt odbierał od cholery ciepła. Tracę to ciepło przy konstrukcji swojego pieca - no jasne że tak, ale mam kulturalniejszą pracę kotła. Ta klapka po prostu może to jest do przewietrzania gazów które mogą się nazbierać nad zasypem, żeby je upuścić zanim odtworzy się drzwiczki przed dodaniem kolejnej porcji paliwa.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2022, 14:41 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 14:38

Tak tylko nie gadamy o Defro a gadamy o tym tanim co pod linkowałeś. A to jest to samo co 20 lat temu. Jeśli prawdziwy dolniak z porządnym palnikiem czy zagazowujący to popatrz sobie na MPM czy MPM wood. To inny poziom ale te kotły są też zuepełnie inne konstrukcyjnie.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 14:42

NIe powiem że się nie zgadzam, ale tam jest mowa o przepustnicy, w sasie jest mowa o klapce, nie sądze że zrobili klapkę która jest tak ogromna że nagle po otwarciu będziemy sobie palili jak w górniaku. Poza tym, przy tej konstrukcji jak widać to bez sensu - mamy wodny wymiennik ciepłą w tylnej ścianie kotła, paląc od góry nie korzystamy w ogóle tego wymiennika.

MPM akurat to już widziałem, jest jeszcze jakiś inny fajny piec z górnym zasypem ale nie pamiętam, ale to jest że tak powiem inny "eko design".. Jak widać dla mniejszych producentów kotłów zrobili "projekt kalkę" i mają to robić no i tyle, ale tą klapke wypadałoby obadać zanim się wyda ostateczny werdykt. Patrząc na schematy i porównując do mojego rzeźnika UWT, to nie jest to samo, ten piec ma szanse być przyjemniejszy w obsłudze i lepiej dopalać.

PS. zębiec szafir

Awatar użytkownika

Autor tematu
senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 20 lis 2022, 14:48

Musiało by być zdjęcie jak naprawdę to wygląda. Bo co przekrój to inaczej to pokazują. Na tym rysunku co ja wrzuciłem to 20 lat do tyłu było tak samo, a to fota z ogłoszenia sprzedawanego kotła. Ale to jest Pleszewski wyrób i nie sądzę żeby tam jakaś wielka ewolucja nastąpiła. Pojechali zapłacili zrobili badania na opale typu antracyt i certyfikat jest. A nazwa i naklejki to dowolna wariacja.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 14:57

senio pisze:le to jest Pleszewski wyrób i nie sądzę żeby tam jakaś wielka ewolucja nastąpiła

no tak, też bym się skłaniał ku temu że bardzo prawdopodobne że stare sprzedają jako nowe, no ale trzeba by zobaczyć, i jak jest ta klapka to po co, i najważniejsze, jaka jest efektywność spalania w tym czymś w wersji dolniaka. No a żeby to zobaczyć to trza by to mieć. Tak jak mówię, w starych dolniakach był ruszt wodny, i w samym palenisku nie było żadnego nadmuchu, wtórne powietrze dochodziło górnymi drzwiczkami, tu mamy dysze napowietrzające w palenisku, i dyszę wtórnego za samym paleniskiem. To samo a jednak ciut inaczej. No i najważniejsze, brak rusztu, czyli czynnik nie wychładza nam paleniska, a to jest też ważne dla efektywności spalania.

Dodane 3 minuty 51 sekundy:
ok mam inny troche schemat tego feniksa:
Obrazek

no chyba nie da rady przez tą klapkę uciągnać spalania górnego... i tak jak mówie, różne nazwy, różne firmy i cały czas ten sam kocioł:

Obrazek

Czy to jest import z chin do cholery?

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 37
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 20 lis 2022, 15:10

Palenie drzewem kawalkowym z wykorzystaniem tylnej komory jest takie trochę teoretyczne w takim piecu.
Kolega ma taki piec i mówi, że drewno się nie bardzo nadaje, bo się zawiesza i nie chce spadać. Trzeba układać ładne kawałki i tylko w jednym rzędzie, inaczej się klinuja.
Druga wadą jest taka, że drewno musi być bardzo suche (takie roczne jak większość pali się nie nadaje) bo w momencie gdy jest od dołu podgrzewane, u góry w komorze z drewnem woda się leje po ściankach.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 20 lis 2022, 15:13

więc pi razy drzwi, sposób podawania paliwa do paleniska to w tych piecach praktycznie drewno wyklucza, pomijam kwestie suszenia bo i w klasycznym zasypowcu palenie suchym drewnem to czysty zysk, a mokrym to strata i dodatkowe problemy. Ten zębiec szafir ma fajnie rozwiązany "potrząsacz" rusztu z dźwignią na zewnątrz kotłą, ciekawe czy te feniksy mają to to.

No, ale jakby wywalić tą ukośną blache zsypu, to drewno paliło by się od dołu jak w starym smieciuchu po załadowaniu, może niech kolega tak podejdzie do problemu, niech usunie ten "zsyp".
Ostatnio zmieniony 20 lis 2022, 15:30 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”