Podnośnik rolkowy

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
tomo9911
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Podnośnik rolkowy

Post napisał: tomo9911 » 21 kwie 2016, 12:16

Witam, nie wiem czy trafiłem na odpowiedni dział. mam problem a mianowicie mam dokonać obliczeń mocy podnośnika i dobrać silnik. W załączniku punkt 2. Nie mam do tego żadnych wzorów. Z góry dzieki za jakakolwiek pomoc. :wink:Obrazek

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 21 kwie 2016, 20:33

echhh .... brak slow - "nie mam wzoru" - KLAPA !
A wiesz co to jest wogole przenosnik rolkowy ?

Otoz przenosnik rolkowy wyglada tak:
https://www.google.ie/search?q=rollers+ ... 9hi8SrM%3A

ma serie rolek na ktorych koncach zamocowane sa lozyska a oprawy lozysk przykrecone do ramy.

W twoim przypadku masz pewnego rodzaju obciazenie ktore przenosza wlasnie te lozyska.
Lozyska maja pewien opor toczny. Ten opor a takze sile grawitacji bedziesz musial przezwyciezyc moca swojego silnika. Malo tego Bedziesz musial rowniez przezywyciezyc opory tarcia w kole napedzajacym dajmy na to lancuch ktory te rolki wprawi w ruch badz w wale napedowym ( a w zasadzie lozyskach ktore takowy wal beda lozyskowac - oraz w przekladniach ktore zmienia kat przenoszenia mocy ).
Dodatkowo musisz sobie pomyslec do jakiej predkosci chcesz rozpedzic ten przenosnik - ta predkosc bedzie wynikala z cech uzytkowych tego ustrojstwa ktore projektujesz - a wiec moze to byc 1m/s a moze i 10m/s zaleznie co to cos ma robic. I tu sie pojawia kolejny problem .... przyspieszenie , zaleznie jak czesto bedziesz wlaczal i wylaczal ruch przenosnika tak bardzo bedziesz potrzebowal tejk ekstra mocy zeby "pchnac" w ruch cale ustrojstwo czyli ekstra moc silnika. Jak tego wszystkiego nie wezmiesz pod uwage to twoj projekt bedzie slicznie wygladal na papierze a w rzeczywistosci wyslesz takie cos na produkcje i cie wysmieja jak zobacza mikroskopijny silniczek obliczony i zaaprobowany i masywne rolki ... czaisz o co biega ?

Kazdy opor przeklada sie na sile, kazde przyspieszenie to rowniez przeklada sie na sile,
wzory sa proste Sila, Przyspieszenie, Masa. Czasami masa to bezwladnosc a sila to moment, a przyspieszenie to przyspieszenie katowe.

Jak chcesz byc inzynierem to nie beda ci potrzebne zadne wzory tylko myslenie trzeba umiec wykorzystac i trzeba "czuc" jak cos dziala. Wzorow jest doslownie pare.
Pozdrawiam stary. Powodzenia !

Autor tematu
tomo9911
Posty w temacie: 2

Post napisał: tomo9911 » 22 kwie 2016, 09:43

Dzięki za odpowiedź :) Ja nie mam zamiaru być inzynierem. Jest mi tylko potrzebne jakies przykładowe obliczenie. Na obojętnie jakich liczbach. A z racji tego że jestem totalnym laikiem z tych spraw nie wiem jak to ogarnąć. Dlatego pytam czy ktoś mógłbym pokazać jak to zrobić. Tylko tyle. Nic bardziej ambitnego nie jest mi potrzebne :)

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Areo84 » 22 kwie 2016, 19:48

Tu masz kolego co nieco o obliczaniu przenośników taśmowych:

http://www.kmg.agh.edu.pl/Dydaktyka/Prz ... nowski.pdf

Do obliczenia napędu musisz wyznaczyć prędkość liniową taśmy ( z danych się da :smile: ), opory ruchu a z nich niezbędną siłę pociągową. Tu w uproszeniu będzie to równia pochyła, bo masz nachylenie pod kątem, czyli opory ruchu będzie stawiała siła ciężkości i siła tarcia. Wyznaczenie oporów ruchu to temat trochę skomplikowany bo będzie się składać na to wiele rzeczy jak tarcie taśmy, opory jej przeginania, opory toczne krążków itp.

Jak już wyznaczysz siłę pociągową to można przystąpić do liczenia napędu. Średnica rolki jest dana,wiec mając policzoną prędkość liniową to będzie można przeliczyć ją na obroty. Liczysz moment obrotowy czyli siła pociągowa x ramię w tym przypadku ramię siły to promień rolki.

Mając moment obrotowy liczysz moc:
Moc= (moment x obroty) / 9550

Przełożenie to już chyba nie trzeba pisać jak.
Powodzenia!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”