Podłączenie starej maszyny CNC do sieci

Problem z podłączeniem maszyny. Za dużo przewodów.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
patryksvd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Podłączenie starej maszyny CNC do sieci

Post napisał: patryksvd » 07 sie 2020, 19:15

Witam wszystkich!

Mam do podłączenia bardzo małą frezarkę cnc na sterowaniu Fanuc 6m.
Problem jest śmieszny - mianowicie nie potrafię jej podłączyć do zasilania.

Z szafy elektrycznej są wyprowadzone 3 wiązki przewodów:
1. Wiązka z opisanymi wyprowadzeniami U V W i uziemieniem. Przewód jest w takim ochronnym peszelu.
2. Wiązka z wyprowadzeniami U V W i uciętym przewodem uziemiającym. Ta wiązka jest bez żadnej dodatkowej ochrony. Dodatkowo jest na niej napisane markerem "OUT". (zdjęcia w załączniku "Wiazka 2" i "Wiazka 2- 2")
3. Wiązka z wyprowadzeniami U V R i przewodem uziemiającym. Ta wiązka, tak samo jak numer 2, nie jest w żadnej osłonie tylko zwykły przewód. Na tej jest napisane markerem "IN". (zdjęcie w załączniku "Wiazka 3")

Po podłączeniu wiązki numer 1 mogę włączyć pulpit i działa poprawnie. Wyświetla tylko błąd, że wrzeciono nie jest podłączone.
Próbuję podłączyć wiązek numer 3 do zasilania - żadnej różnicy na pulpicie, jednak słychać jak w maszynie zaczyna pracować taki duży transformator.
Po podłączeniu jeszcze wiązki numer 2 wywala bezpiecznik główny.

Czy ktoś spotkał się z podłączeniem tego typu? Jestem przekonany, że wiązka numer 1 jest podłączona poprawnie ponieważ jest podłączona do maszyny w klasyczny sposób czyli we wnętrzu szafy, na boku obudowy (zdjęcie w załączniku "Wiazka 1").
Co do dwóch kolejnych nie jestem przekonany. Nie spotkałem się, żeby maszynę (i to jeszcze takich niewielkich rozmiarów) trzeba podłączać aż trzema oddzielnymi przewodami siłowymi.

Na koniec dodam jeszcze, że mam informację od osoby, która kupiła tą maszynę, że ona działała prawidłowo.
Wiazka 3.jpg
Wiazka 2 -2.jpg
Wiazka 1.jpg
Wiazka 2.jpg

atlc

Re: Podłączenie starej maszyny CNC do sieci

Post napisał: atlc » 07 sie 2020, 19:29

Jest bardzo duża szansa, że cała maszyna pracuje na zasilaniu 3*230V, a nie jak u nas w sieci 3*400V, stąd też obecność tego dużego transformatora.
Podpinając sobie to wszystko radośnie od tak do sieci, jesteś na prostej drodze do spalenia sterowania.
To dobry sposób na zmianę wartości tej maszyny na 1zł/kg.

Dodane 4 minuty 2 sekundy:
Patrzę na te zdjęcia które wrzuciłeś no i podłączę się do tematu.
Chciałem zapytać, który przewód z mojego zdjęcia zasila okap, a który kinkiet obok szafy po lewej stronie korytarza w prawym skrzydle na parterze?
Obrazek

dudziak4
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudziak4 » 07 sie 2020, 19:51

atlc pisze:
07 sie 2020, 19:33
Jest bardzo duża szansa, że cała maszyna pracuje na zasilaniu 3*230V, a nie jak u nas w sieci 3*400V, stąd też obecność tego dużego transformatora.
Podpinając sobie to wszystko radośnie od tak do sieci, jesteś na prostej drodze do spalenia sterowania.
To dobry sposób na zmianę wartości tej maszyny na 1zł/kg.

Dodane 4 minuty 2 sekundy:
Patrzę na te zdjęcia które wrzuciłeś no i podłączę się do tematu.
Chciałem zapytać, który przewód z mojego zdjęcia zasila okap, a który kinkiet obok szafy po lewej stronie korytarza w prawym skrzydle na parterze?
Obrazek
Ja myślę że to będzie ten lewy do kinkietu prawy do okapu :mrgreen:

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: logopeda » 07 sie 2020, 20:25

"Ja myślę że to będzie ten lewy do kinkietu prawy do okapu "

kol.dudziak4 - dokładnie , lewy był już próbowany (pogięty) do światła bo to najważniejsze, a prawy jest surowy bo "okap to się założy później jak będzie potrzebny" :)

ale tak już poważnie to daj kol.patryksvd zdjęcia gdzie te wszystkie przewody dochodzą i dokładne zdjęcia samego wnętrza szafy. Bez tego ani rusz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 sie 2020, 20:47

Przewody o oznaczeniu U V W to przewody idące do np. silnika. Gniazdo zasilania to R S T lub L1 L2 L3.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 07 sie 2020, 20:59

IMPULS3 pisze:Panowie elektrycy.
W nowej lub poprawnie przerabianej/serwisowanej maszynie zdecydowanie tak. W radosnej twórczości pseudoautomatyków z działu utrzymania ruchu mogą być nawet oznakowane H G W i nie ma co się tym sugerować... Trzeba zobaczyć dokąd lub skąd idą w szefie i odczytać tabliczki na podpiętych do nich podzespołach... Inaczej to rosyjska ruletka tylko z 5cioma kulami w bębenku zamiast jednej :D
dudziak4 pisze:Ja myślę że to będzie ten lewy do kinkietu prawy do okapu
Strzelam odwrotnie bo 50% szansy, że się uda jest warte zaryzykowania :D

PS żeby nie wywołać zaraz gównoburzy bez powodu. Pseudoautomatycy to te magiki co mają ledwo SEP 1kV i dla nich dioda to LED, co to pracują na kontraktach u Helmuta bo do tynkowania byli za tępi, a wykopanie równego rowu ich przerasta :D Chłopaki z DURu z forum (których znam) są poza podejrzeniem :)

Autor tematu
patryksvd

Post napisał: patryksvd » 07 sie 2020, 21:40

Dziękuję Wam wszystkim za taką szybką reakcję :D

Dokładne zdjęcia wnętrza szafy mógłbym wykonać dopiero za dwa tygodnie. Niestety.
Mam kilka zdjęć, które wykonałem wcześniej ale sądzę, że nie wniosą nic nowego do tematu.

Zgadza się, że wiązka numer 1 dochodzi do zasilania po lewej stronie szafy elektrycznej i te wyprowadzenia tam mają oznaczenia R S T. Po podłączeniu tej wiązki mam normalnie zasilanie na sterowniku.

Pozostałe dwa przewody ciężko było mi prześledzić dokładnie ponieważ idą w głębi szafy elektrycznej zaplątane we wszystkie przewody jakie tylko były po drodze stąd tak mało informacji z mojej strony.

Wnioskuję, że dwie pozostałe wiązki to zasilanie silników osi i osobno wrzeciona?
Jestem trochę zaskoczony tym jak podłączona jest ta maszyna i myślałem, że taki laik jak ja sobie z tym poradzi szczególnie, że całkiem niedawno podłączałem Doosana DNM5700 i tam wystarczyło doprowadzić cztery przewody do szafy elektrycznej i problem był z głowy.
Zapomniałem dodać, że mowa jest o poziomej frezarce 3 osiowej.
Nie mam do maszyny żadnych dtr, a jedyne dwie tabliczki, których zdjęcia także załączam.

Pozdrawiam serdecznie.
Załączniki
IMG_2455.jpg
IMG_2454.jpg
IMG_2401.jpg
IMG_2390.jpg
IMG_2388.jpg
IMG_2384.jpg
IMG_2383.jpg

atlc

Post napisał: atlc » 07 sie 2020, 21:49

IMPULS3 pisze:Przewody o oznaczeniu U V W to przewody idące do np. silnika. Gniazdo zasilania to R S T lub L1 L2 L3.

Teoretycznie tak. Dasz sobie rękę uciąć że tak jest w tym przypadku? Jak autor zjara sterowanie to będzie miał pretensje do kogo?
Co można powiedzieć o przewodach widząc ostatnie 5cm?
Jak autor zaprezentuje gdzie te przewody są podłączone w szafie to można rozmawiać.
Tym bardziej że zwykle schemat zasilania będzie podobny, tj. wyłącznik główny, główne zabezpieczenie, główne trafo, reszta zabezpieczeń.
Czasami trafo wyląduje przed wyłącznik główny.
Jednak samo umiejscowienie głównego wyłącznika daje sporo informacji.
Pokazane przewody mogą prowadzić do pompy chłodziwa, chillera do wrzeciona, do podajnika wiórów, może wyciąg mgły olejowej, itp. itd.
Nie wiadomo nawet co to za maszyna, żeby się odnieść do tego co mogła mieć na wyposażeniu.

Z petroholiciem robiliśmy demontaż maszyny przed transportem i przy odpinaniu zasilania okazało się, że jakiś "spec" podłączył maszynę do dwóch rozdzielnic na raz, bo jedna (z zabezpieczeniem 100A) to było dla tego sprzętu za mało. Dużo trzeba żeby się usmażyć?

Dodane 2 minuty 6 sekundy:
patryksvd pisze:Pozostałe dwa przewody ciężko było mi prześledzić dokładnie ponieważ idą w głębi szafy elektrycznej zaplątane we wszystkie przewody jakie tylko były po drodze stąd tak mało informacji z mojej strony.

Kolego, miernik w dłoń i "przedzwonić" przewody.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 sie 2020, 21:55

Petroholic pisze:Trzeba zobaczyć dokąd lub skąd idą w szefie i odczytać tabliczki na podpiętych do nich podzespołach...

Oczywiście że tak, ale tyle co jest na zdjeciu tyle w odpowiedzi. :)
atlc pisze:Dasz sobie rękę uciąć że tak jest w tym przypadku?

Nawet jakby była fabrycznie nowa to ręki nie dam. :)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 08 sie 2020, 16:51

atlc pisze:Z petroholiciem robiliśmy demontaż maszyny przed transportem i przy odpinaniu zasilania okazało się, że jakiś "spec" podłączył maszynę do dwóch rozdzielnic na raz, bo jedna (z zabezpieczeniem 100A) to było dla tego sprzętu za mało. Dużo trzeba żeby się usmażyć?
Kurna aż bym sobie poklął gdyby forum to puściło... Mało nas wtedy nie usmażyło :( Dodatkowe zasilanie było wypuszczone z szafy pionowo w dół przez dolną blachę prosto w kanał elektryczny w posadzce i nawet tego widać nie było, a wpięte było za wyłącznikiem głównym kurna... Okazało się, że szafa ma prąd dopiero jak przyspawało wkrętak do śruby na kostce zasilającej...
atlc pisze:Pokazane przewody mogą prowadzić do pompy chłodziwa, chillera do wrzeciona, do podajnika wiórów, może wyciąg mgły olejowej, itp. itd.
Albo drugie duże zewnętrzne trafo jeśli np. wrzeciono jest mocno prądożerne i zasilane 3x200 czy 3x230... Wtedy przewód oznakowany OUT zasila zewnętrzne trafo, a drugim oznakowanym IN wraca przetworzone zasilanie na falownik czy cośtam :)
IMPULS3 pisze:tyle co jest na zdjeciu tyle w odpowiedzi.
Bez kogoś ogarniętego z miernikiem w ręku żeby przedzwonić przewody i powiedzieć dokąd i skąd idą zdecydowanie koniec eksperymentów lub od razu szukaj nowej elektroniki bo masz 90% szans na ujaranie czegoś...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”