Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Re: Podłączenie i zaprogramowanie falownika OMRON MX2 2,2kw
W A004 ustawiasz częstotliwość maksymalną. W standardowych falownikach MX2 bez specjalnego firmware jest to 400Hz.
W A003 ustawiasz czestotliwość bazową maksymalnie do tego co wpisałeś do A004.
Tu masz manual:
https://assets.omron.eu/downloads/manua ... ual_pl.pdf
Pozdrawiam
Tomek
W A003 ustawiasz czestotliwość bazową maksymalnie do tego co wpisałeś do A004.
Tu masz manual:
https://assets.omron.eu/downloads/manua ... ual_pl.pdf
Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE
Tagi:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 16
Na wstępie dziękuje za pomoc i donoszę iż odnalazłem parametry i udało się je pozmieniać.
Czy jeśli do sterowania wektorowego przy moim wrzecionie 1,1 kW ( nakreśliłem strzałke na zdjęciu ) jest pokazane A044 =3 jako załączenie tego sterowania tzn. że będzie obsługiwać i mam tak ustawić parametr?
Tam jeszcze występuje 3 kartka na temat konfiguracji parametrów Falownika do sterowania wektorowego.
Pytanie co dalej … jak podłączę wrzeciono to będzie ono od razu sie kręciło? Co bym sie nie wystraszył
!
Czy obroty nadaje strzałkami góra -dół ?
Dodam ze podłączam to pod gniazdko od kuchenki elektrycznej ( chyba mocniejszy korek ma ) w warunkach domowych ..jak na razie nic nie strzeliło.
Czy jeśli do sterowania wektorowego przy moim wrzecionie 1,1 kW ( nakreśliłem strzałke na zdjęciu ) jest pokazane A044 =3 jako załączenie tego sterowania tzn. że będzie obsługiwać i mam tak ustawić parametr?
Tam jeszcze występuje 3 kartka na temat konfiguracji parametrów Falownika do sterowania wektorowego.
Pytanie co dalej … jak podłączę wrzeciono to będzie ono od razu sie kręciło? Co bym sie nie wystraszył

Czy obroty nadaje strzałkami góra -dół ?
Dodam ze podłączam to pod gniazdko od kuchenki elektrycznej ( chyba mocniejszy korek ma ) w warunkach domowych ..jak na razie nic nie strzeliło.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A044 03... Bezczujnikowe sterowanie wektorowe (SLV) więc jeśli jest wybrana i aktywna wartość parametru jako 3 to będzie wektorowe
jak nie namieszałeś to nie ustawisz strzałkami częstotliwość/prędkość potem dopiero włączysz obroty potem możesz je zmieniać strzałkami/potencjometrem
krishandwerker pisze:Pytanie co dalej … jak podłączę wrzeciono to będzie ono od razu sie kręciło? Co bym sie nie wystraszył !
jak nie namieszałeś to nie ustawisz strzałkami częstotliwość/prędkość potem dopiero włączysz obroty potem możesz je zmieniać strzałkami/potencjometrem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Czyli wrzeciono będzie w stanie spoczynku ?a jak włączyć aby te obroty nadawać mniejsze lub większe ?
-
A001=1
A002=1
Wszystko jest ustawione tak jak na kartce -zdjęciu powyżej pod wrzeciono 1,1kW.
Na czerwono zaznaczone jest to co najważniejsze pod moc mojego wrzeciona w przypadku gdy sie posiada Falownik 2,2 kW.
Zaciski? nie podłączyłem jeszcze nic .Chciałem na sucho sprawdzić czy działa. Wiec pytam co dalej .
A002=1
Wszystko jest ustawione tak jak na kartce -zdjęciu powyżej pod wrzeciono 1,1kW.
Na czerwono zaznaczone jest to co najważniejsze pod moc mojego wrzeciona w przypadku gdy sie posiada Falownik 2,2 kW.
Zaciski? nie podłączyłem jeszcze nic .Chciałem na sucho sprawdzić czy działa. Wiec pytam co dalej .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli falownik był używany to pamiętaj by go przed programowaniem resetować do ustawień fabrycznych, bo mogą dziać się cuda... 

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Falownik jest nowy ,właśnie uruchamiany pierwszy raz przeze mnie .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
A001 i A002 to paremetry w których ustawiasz sposób podania komend RUN/STOP oraz sposób zadania prędkości.
Jak masz ustawione obydwa na 1 tzn. że wszystko zadajesz przez zaciski falownika. Jak nie masz tam nic podłączone to silnik nie ruszy
Jak chcesz sprawdzić czy silnik i falownik działa to ustaw A001 i A002 na 2. Wtedy masz sterownie z panela. Do parametru F001 wpisujesz częstotliwość wyjściową. Potem przyciskami RUN/STOP włączasz/wyłączasz silnik. Ot cała filozofia.
Pamiętaj że w tym falowniku po przestawieniu kluczowych parametrów należy zrobić restart zasilania, żeby falownik je przyjął.
Pozdrawiam
Tomek
Jak masz ustawione obydwa na 1 tzn. że wszystko zadajesz przez zaciski falownika. Jak nie masz tam nic podłączone to silnik nie ruszy

Jak chcesz sprawdzić czy silnik i falownik działa to ustaw A001 i A002 na 2. Wtedy masz sterownie z panela. Do parametru F001 wpisujesz częstotliwość wyjściową. Potem przyciskami RUN/STOP włączasz/wyłączasz silnik. Ot cała filozofia.
Pamiętaj że w tym falowniku po przestawieniu kluczowych parametrów należy zrobić restart zasilania, żeby falownik je przyjął.
Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE
-
Tymczasowo urlop więc narazie dziękuję i odezwę się za jakiś czas....