Po zakupie - TUE 35

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 297

Post napisał: Mat3ys » 27 cze 2012, 09:19

4000zł to i tak dobra cena bynajmniej tak mi się wydaje. Będę na miejscu to zobaczę te koła i poszukam w DTR. A może orientuje się ktoś na teraz ile jest tam kół zmianowych ?

I jeszcze jedno pytanko. Będzie lepsza od chinola za 3800zł ?

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 53

Post napisał: BYDGOST » 27 cze 2012, 09:35

Wszystko zależy od stanu technicznego a to musisz sam ocenić. Kiedyś za tę cenę widziałem prawie nową. Od chinki jest zdecydowanie większa. To uproszczona tokarka, ale do prac garażowych w sam raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 38

Post napisał: panzmiasta » 27 cze 2012, 09:43

Mat3ys pisze: W sobotę pojadę po nią i jak w razie by było coś nie tak to 60km mnie nie zbawi.

O widzisz , nauka nie idzie w las , dodam od siebie , nie napalaj się , nie kupuj w ciemno , oglądaj ze 2h to dobrze wpływa na twoje rozeznanie , żeby potem nie był nowy temat - Pomoc w remoncie tue 35 - :mrgreen: :mrgreen: . Przy Twoim "obyciu " z tokarkami masz dużą szansę kupić sprzęta w złym stanie nawet o tym nie wiedząc - czar pryśnie po tygodniu . Duży problem będzie jak facet nie będzie mieć 3f w garażu, stodole czy gdzie ona tam stoi , ... na prawdę nie masz blisko rasowego tokarza ?

Edit - mam nadzieję że to nie jest ten złom z przed miesiąca za 2500zł , który miał pourywane jakieś zębatki od napędu
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: skoczek » 27 cze 2012, 09:48

Witam serdecznie.
Miałem ostatnio pisać czemu ten temat nazywa się nadal "Tokarka SAM" a dyskutuje się o kupnie maszyny. Dlaczego to piszę. "Tokarkę SAM" przeczytałem kiedyś przez pierwszych parę stron. Później nic nie czytałem i znów wróciłem niedawno do tego tematu. Dziś widzę że zmieniono niedawno nazwę tematu. Gdybym wiedział że szukasz tokarki to bym Ci podesłał link do fajnej maszyny. Maszyna była sprzedawana za pół darmo. Nawet jakby łoża były "wygonione" to wartało ją brać z racji niearchaicznej konstrukcji i dużej długości. Gdyby ona była na południu Polski to już kiedyś by stała u mnie bo kojarzę że przez dłuższy czas się nie sprzedawała. Jak wróciłem do tematu to od razu zerknąłem na allegro czy jeszcze stoi - była w archiwum zakończonych...
W dodatku chyba nie tak daleko od Twojego miejsca zamieszkania była (Szczecin).
Obrazek
Cena "Kup teraz" 3200zł
Długość toczenia 195cm
Średnica toczenia 40cm
Cena do negocjacji
Sprzedana 4 maja

W między czasie widziałem parę innych ciekawych tokarek w bardzo dobrych cenach i dziwię się że chcesz się skusić na TUE35 za 4000zł. Co prawda nie pracowałem na takiej ale opinie jakie o niej słyszałem pozwalają mi twierdzić że to bardzo prymitywna konstrukcja.
Dodam jeszcze radę abyś trzymał się z daleka od handlarzy!
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 53

Post napisał: BYDGOST » 27 cze 2012, 09:55

Koła zmianowe do TUE 35 są takie: 30 40 50 60 84 90 110 127 moduł 1,5
Co do ceny: 4000 zł to sporo jak na tę tokarkę, ale trzeba się targować. Ostatnio wszyscy windują ceny na maszyny, nie znaczy, że za tyle sprzedają. Może i ona jest tyle warta. Kto to wie. Trzeba ocenić. No i pytanie czy będzie stała czy pracowała. Sprzedasz ją kiedyś i część chociaż z tego się zwróci.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, 09:59 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2012, 09:57

Dodam jeszcze byś faktycznie skorzystał z rady niektórych Kolegów i nie śpieszył się z zakupem. Nie bierz do siebie tego że niektórzy się niecierpliwią z powodu ciągnącego się tematu.
Powiem Ci tyle - kupisz w pośpiechu złoma a chwilę później trafi Ci się w dobrej cenie fajnie utrzymana maszyna. Trzeba po prostu wyczuć że aktualnie przeglądana maszyna to ta okazja na którą czekałeś (to tak jak z kandydatką na żonę :mrgreen: ).
Nie śpiesz się i nie kupuj sam, chyba że ktoś Ci sprzedaje poniżej ceny złomu to bierz w ciemno ;)
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 38

Post napisał: panzmiasta » 27 cze 2012, 09:59

Sam się kiedyś zastanawiałem nad taką , w miarę mała ale też "duża" , dla amatora [ wprawnego] prostota ma też sporo zalet , tylko się zastanawiam o tym co napisał kolega Matys bo też widziałem różne długości i przeloty w tych obrabiarkach , zmieniało się to jakoś rocznikowo czy w tym samym roku było kilka typów tue35 ?

PS : unikaj takich okazji http://allegro.pl/tokarka-tue-35-okazja ... 59947.html
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 27 cze 2012, 10:22

panzmiasta pisze:
Mat3ys pisze: W sobotę pojadę po nią i jak w razie by było coś nie tak to 60km mnie nie zbawi.

O widzisz , nauka nie idzie w las , dodam od siebie , nie napalaj się , nie kupuj w ciemno , oglądaj ze 2h to dobrze wpływa na twoje rozeznanie , żeby potem nie był nowy temat - Pomoc w remoncie tue 35 - :mrgreen: :mrgreen: . Przy Twoim "obyciu " z tokarkami masz dużą szansę kupić sprzęta w złym stanie nawet o tym nie wiedząc - czar pryśnie po tygodniu . Duży problem będzie jak facet nie będzie mieć 3f w garażu, stodole czy gdzie ona tam stoi , ... na prawdę nie masz blisko rasowego tokarza ?

Edit - mam nadzieję że to nie jest ten złom z przed miesiąca za 2500zł , który miał pourywane jakieś zębatki od napędu
Podobno jest w bardzo dobrym stanie. Chłop miał wziąć i na sobotę to podłączyć aby sprawdzić wszystko. Co do tego aby zabrać kogoś to nie mam kogo niestety. Czyli powinno być do niej 8 kół zmianowych tak ?

A co do ceny to na allegro najtańsza w miarę do roboty 4800zł.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 27 cze 2012, 10:37

Allegro to koncert życzeń ;).

Poszukaj narzędziowni w rejonie. Zajedź do każdej z nich i zapytaj czy nie mają tokarki jakiejś do zezłomowania/sprzedania bo chcesz sobie w domu majsterkować. Jak nie mają to mogą wiedzieć który zakład lub narzędziownia pozbywa się maszyn. Masz większą szansę kupić maszynę w dobrym stanie bo z narzędziowni a przy tym w dobrej cenie bo dla takich zakładów ceny po których sprzedają maszyny to zazwyczaj drobne.

Pozdrawiam, skoczek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 27 cze 2012, 10:45

Dlaczego twierdzisz, że to prymitywna konstrukcja ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”