PN-EN 22768 a nietolerowany otwór, wałek, wymiar mieszany
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
PN-EN 22768 a nietolerowany otwór, wałek, wymiar mieszany
Witam wszystkich z racji pierwszego postu na tym forum. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu następującej kwestii. Na rysunku jest podane: Wymiary nietolerowane wg normy PN-EN 22768, czy według tej normy zarówno otwory jak i wałki wykonujemy np. +/- 0,5 w klasie tolerancji c dla wymiaru 6-30 ? Czy to znaczy, że zasada wałek na minus, otwór na plus, wymiar mieszany +/- przestała obowiązywać wg tej normy ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: PN-EN 22768 a nietolerowany otwór, wałek, wymiar mieszan
Nigdy nie obowiązywała wg tej normy, ale żaden szanujący się wykonawca nie zrobiwlado pisze:Witam wszystkich z racji pierwszego postu na tym forum. Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu następującej kwestii. Na rysunku jest podane: Wymiary nietolerowane wg normy PN-EN 22768, czy według tej normy zarówno otwory jak i wałki wykonujemy np. +/- 0,5 w klasie tolerancji c dla wymiaru 6-30 ? Czy to znaczy, że zasada wałek na minus, otwór na plus, wymiar mieszany +/- przestała obowiązywać wg tej normy ?
z odchyłkami inaczej niż wgłąb materiału. I zachowany rozsądek i norma.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zależy kogo chcesz przekonać. Wewnętrznie żaden problem. A jak potrzebujesz zmusić wykonawcę, to wraz zamówieniem prześlij mu wytyczne pod tytułem: "ogólne zasady wykonania części dla naszej firmy" i tam określisz czego chcesz. Chce dostarczać, to się nauczy.wlado pisze:Dzięki za szybką odpowiedź, która mnie trochę martwi. Bez wyraźnego "podparcia się" odpowiednim przepisem trudno mi będzie wymóc takie rozsądne podejście do sprawy.