Płytki Mitsubishi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Płytki Mitsubishi
Witam mam pytanie związane z toczeniem na mojej maszynie narzędziowiec dał mi pudełko płytek firmy mitsubishi przeczytałem na opakowaniu że mogą one powodować raka informacja jest w języku angielskim czy to prawda że są jakoś szczególnie szkodliwe czy wszystkie płytki do toczenia z węglika spiekanego są szkodliwe bo zawierają kobalt ????
Rafał Wencel
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
O kobalcie masz tu : http://archiwum.ciop.pl/5821.html
Prawo w niektórych krajach wymaga od producentów informacji o możliwej szkodliwości produktu. Podczas ścierania płytki na sucho wszystkie jej komponenty uwalniają się do otoczenia i na pewno nie są przyjazne dla człowieka. Zależy tylko ile lat i w jakim stopniu będziesz narażony na ich wpływ. Podobno szczególnie szkodliwe są powłoki na płytkach i spotkałem kiedyś na opakowaniu ostrzeżenie aby tych płytek nie szlifować, co przy płytkach niepokrywanych było czasem robione.
Prawo w niektórych krajach wymaga od producentów informacji o możliwej szkodliwości produktu. Podczas ścierania płytki na sucho wszystkie jej komponenty uwalniają się do otoczenia i na pewno nie są przyjazne dla człowieka. Zależy tylko ile lat i w jakim stopniu będziesz narażony na ich wpływ. Podobno szczególnie szkodliwe są powłoki na płytkach i spotkałem kiedyś na opakowaniu ostrzeżenie aby tych płytek nie szlifować, co przy płytkach niepokrywanych było czasem robione.
-
Podobnie mamy z lutami bezołowiowymi. 55 lat pracowałem w serwisie elektroniki i używałem stopów 60/40 Sn/Pb. Podobnie jak moi koledzy nie mam raka i nie słyszałem o takich przypadkach. UE wprowadziło zakaz używania tych lutów, mimo, że te połączenia wykonane nimi posiadają najlepsze parametry techniczne. Oczywiście najwięksi producenci - Chiny i USA nie stosują się do tego. To zwiększa ich konkurencyjność kosztem firm europejskich. Luty srebrowe krystalizują i tworzą amalgamaty. To jest przyczyną mniejszej trwałości sprzętu elektronicznego. Poza tym zwiększa koszty i zużycie energii - wyższa temperatura topnienia.
Nie twierdzę, że nie należy uważać na zagrożenia związane ze stosowaniem szkodliwych pierwiastków, ale należy zachować zdrowy rozsądek. Bo pewne przepisy przypominają rozporządzenia o maksymalnej dopuszczalnej krzywiźnie ogórka i banana. Głupota biurokratów i polityków nie jest znormalizowana i nie ma ograniczeń. Niestety wszyscy za to płacimy.
Nie twierdzę, że nie należy uważać na zagrożenia związane ze stosowaniem szkodliwych pierwiastków, ale należy zachować zdrowy rozsądek. Bo pewne przepisy przypominają rozporządzenia o maksymalnej dopuszczalnej krzywiźnie ogórka i banana. Głupota biurokratów i polityków nie jest znormalizowana i nie ma ograniczeń. Niestety wszyscy za to płacimy.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam,
Stosowane w przemyśle i szkodliwe dla zdrowia są płytki wykonane z ceramiki tlenkowej Al2O3 umocnione wiskerami SiC. Wiskery uwalniając się do otoczenia powodują skutki uboczne podobne do np. azbestu. Dobrze przeanalizuj pudełko i jeśli to zwykła ceramika tlenkowa to nie masz czego się obawiać, o ile w ogóle są to płytki ceramiczne
Pozdrawiam.
Stosowane w przemyśle i szkodliwe dla zdrowia są płytki wykonane z ceramiki tlenkowej Al2O3 umocnione wiskerami SiC. Wiskery uwalniając się do otoczenia powodują skutki uboczne podobne do np. azbestu. Dobrze przeanalizuj pudełko i jeśli to zwykła ceramika tlenkowa to nie masz czego się obawiać, o ile w ogóle są to płytki ceramiczne

Pozdrawiam.
-