Ploter tnący - jaki na start
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
przeglądam ofertę firmy Roland DG - i jakoś nie widzę ploterów tnących tablicowych.
Na rolkowych niestety "trudno" ciąć materiał na wylot.
Odpowiednie tablicowe produkuje Graphtec, a ceny są naprawdę zdrowe:
http://www.ploter.eu/plotery/cennik.htm
Plotery mojej konstrukcji można obejrzeć tutaj w albumie i na youtube: trieracnc
Ostatnio m.in. nacinałem na swoim ploterze pcv 1mm:
szablony do malowania numerów parkingowych w garażu podziemnym
+ owalne tabliczki z numerami na drzwi
Na rolkowych niestety "trudno" ciąć materiał na wylot.
Odpowiednie tablicowe produkuje Graphtec, a ceny są naprawdę zdrowe:
http://www.ploter.eu/plotery/cennik.htm
Plotery mojej konstrukcji można obejrzeć tutaj w albumie i na youtube: trieracnc
Ostatnio m.in. nacinałem na swoim ploterze pcv 1mm:
szablony do malowania numerów parkingowych w garażu podziemnym
+ owalne tabliczki z numerami na drzwi
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Kol. Triera - osobiście uważam, że Twoje plotery tablicowe są super. Z tego, co widzę na filmach mam tylko uwagę do ciągłego używania akceleracji i deakceleracji. Nie bardzo wiem po co, ale oczywiście to są pewnie Twoje przemyślane działania.
Mam także zamiar wprowadzić plotery działające na podobnej zasadzie (tablicowe) do mojej oferty jeszcze w tym roku. Kiedy - zobaczymy wkrótce.
Mam także zamiar wprowadzić plotery działające na podobnej zasadzie (tablicowe) do mojej oferty jeszcze w tym roku. Kiedy - zobaczymy wkrótce.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli chodzi o cięcie tektury, papieru i "na wylot" zgadzam się z przedmówcą - tylko plotery tablicowe i to często na zamówienie. (Np do cięcia szablonów wkładek bo butów, skóry, twardych naklejek na nadproża do samochodów.) Typowym rolkowym tego nie zrobisz niezależnie od firmy- ale ile osób ma fabrykę butów....?
Roland kiedyś ponad 10 lat temu, miał w swojej ofercie tablicowe tnące, ale były one raczej budowane na zamówienie na bazie DPX3500 i DPX3700 z silnikami liniowymi i jest ich bardzo mało, pojedyncze sztuki - były to PNC1600 i PNC1900 format A1 i A0 ale nie produkują ich już i problem jest również z częściami do nich. Więc raczej takiego Rolanda nie znajdziesz. (Mam taki jeden z uszkodzoną elektroniką w domu i w wolnych chwilach hobbystycznie, a niewiele ich jest, od długiego już czasu staram się znaleźć co w nim nie tak.) Nawet inżynierowie bezpośrednio z Rolanda nie bardzo mieli czas (ochotę) na podpowiedź i sugestię co może być nie tak.
Jeśli ma być to ploter tylko do cięcia folii - rolkowy będzie dobry - chociaż raczej chińczyków nie polecam.Kilka miałem na "warsztacie". Różnica w wykonaniu, precyzji montażu pracy itp w stosunku do np Rolanda jest po prostu przepaścią mimo, że z zewnątrz aż tak bardzo tego nie widać.
Roland kiedyś ponad 10 lat temu, miał w swojej ofercie tablicowe tnące, ale były one raczej budowane na zamówienie na bazie DPX3500 i DPX3700 z silnikami liniowymi i jest ich bardzo mało, pojedyncze sztuki - były to PNC1600 i PNC1900 format A1 i A0 ale nie produkują ich już i problem jest również z częściami do nich. Więc raczej takiego Rolanda nie znajdziesz. (Mam taki jeden z uszkodzoną elektroniką w domu i w wolnych chwilach hobbystycznie, a niewiele ich jest, od długiego już czasu staram się znaleźć co w nim nie tak.) Nawet inżynierowie bezpośrednio z Rolanda nie bardzo mieli czas (ochotę) na podpowiedź i sugestię co może być nie tak.
Jeśli ma być to ploter tylko do cięcia folii - rolkowy będzie dobry - chociaż raczej chińczyków nie polecam.Kilka miałem na "warsztacie". Różnica w wykonaniu, precyzji montażu pracy itp w stosunku do np Rolanda jest po prostu przepaścią mimo, że z zewnątrz aż tak bardzo tego nie widać.
serwis ploterów i skanerów wielkoformatowych tel 503602399
http://serwisploterow.myds.me
http://serwisploterow.myds.me
-
- Kontakt:
Precyzją wykonania na pewno się różnią, ale funkcjonalnością - już znacznie mniej. Na moich ploterach robię bardzo precyzyjne rzeczy - patrz zdjęcia żyrafki na naszej stronie www.grawerki.biz.
Przegrywają głównie w cięciu dłuższych wydruków - 3 m i powyżej. Trudno jest je zsynchronizować, ale dzięki oddzielnej regulacji docisku każdej rolki - daję się to wykonać. Z resztą i na to jest remedium - po prostu oprogramowanie dzieli plot na fragmenty i po kłopocie.
Przegrywają głównie w cięciu dłuższych wydruków - 3 m i powyżej. Trudno jest je zsynchronizować, ale dzięki oddzielnej regulacji docisku każdej rolki - daję się to wykonać. Z resztą i na to jest remedium - po prostu oprogramowanie dzieli plot na fragmenty i po kłopocie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam,
Zamierzam zakupić ploter tablicowy do wycinania zaproszeń i innej papeterii (cięcie papieru 250-300g/m2).
Czy moglibyście mi zaproponować jakieś korzystne urządzenie pod moją działalność?
Znalazłam ofertę plotera Graphtec FC4200, ale niestety nie znam się na tego typu urządzeniach i nie wiem czy taki model byłby odpowiedni.
Interesują mnie w szczególności: jakość oraz cena plotera jak i noży tnących.
Jak długo wytrzymują noże przy cięciu grubego papieru?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Zamierzam zakupić ploter tablicowy do wycinania zaproszeń i innej papeterii (cięcie papieru 250-300g/m2).
Czy moglibyście mi zaproponować jakieś korzystne urządzenie pod moją działalność?
Znalazłam ofertę plotera Graphtec FC4200, ale niestety nie znam się na tego typu urządzeniach i nie wiem czy taki model byłby odpowiedni.
Interesują mnie w szczególności: jakość oraz cena plotera jak i noży tnących.
Jak długo wytrzymują noże przy cięciu grubego papieru?
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- Kontakt:
To jest bardzo dobry ploter z tzw. górnej półki. Widziałem jego działanie na targach reklamy w zeszłym roku. Niefajna jest tylko jego cena.
Ja w tej chwili przygotowuję ploter tablicowy o polu pracy 1000x2000 dla klientki z Łodzi. Jak go zrobię - zaprezentuję na forum efekty pracy.
Ja w tej chwili przygotowuję ploter tablicowy o polu pracy 1000x2000 dla klientki z Łodzi. Jak go zrobię - zaprezentuję na forum efekty pracy.
-
Co do ceny to też się już dowiedziałam ile to kosztuje... A czy mógłby mi ktoś zaproponować sprzedaż czegoś równie wysokiej jakości, ale z dużo niższą ceną? Ważne są dla mnie: szybkość pracy, precyzja cięcia i nie "zadrapywanie" krawędzi, nieawaryjność
Wymiary urządzenia: pozwalające ciąć arkusze o formacie do B1.

Wymiary urządzenia: pozwalające ciąć arkusze o formacie do B1.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Noże zużywają się znacznie szybciej niż przy cięciu folii samoprzylepnych,
ze względu na mineralne wypełniacze w papierach.
Noże też są różnej jakości, markowe pracują znacznie dłużej, ale też kosztują,
z drugiej strony tnąc "niekonwencjonalne" materiały, mniej boli uszkodzenie
taniego "chińczyka".
Papiery/kartony są też trudniejszym materiałem, ze względu na włóknistą
i często niejednorodną strukturę. Kwestia czasu, eksperymentów i doświadczenia
operatora. Należy odpowiednio dobrać kąt ostrza, jego wysunięcie ze stopki,
prędkość pracy i siłę nacisku do rodzaju materiału.
Parametry te trzeba będzie zmienić przy zmianie gatunku kartonu.
Generalnie czym więcej plastiku w papierze, drobniejsze włókna, tym lepiej.
Również wykonuję takie plotery tablicowe i na co dzień pracuję na nich...
ze względu na mineralne wypełniacze w papierach.
Noże też są różnej jakości, markowe pracują znacznie dłużej, ale też kosztują,
z drugiej strony tnąc "niekonwencjonalne" materiały, mniej boli uszkodzenie
taniego "chińczyka".
Papiery/kartony są też trudniejszym materiałem, ze względu na włóknistą
i często niejednorodną strukturę. Kwestia czasu, eksperymentów i doświadczenia
operatora. Należy odpowiednio dobrać kąt ostrza, jego wysunięcie ze stopki,
prędkość pracy i siłę nacisku do rodzaju materiału.
Parametry te trzeba będzie zmienić przy zmianie gatunku kartonu.
Generalnie czym więcej plastiku w papierze, drobniejsze włókna, tym lepiej.
Również wykonuję takie plotery tablicowe i na co dzień pracuję na nich...
-
- Kontakt:
-
ploter tnacy do szablonow krawieckich
Witam,
proszę pomóżcie wybrac odpowiedni ploter.
prowadze firme odzieżową, produkcyjną. zakupiłem niedawno program do przygotowywania szablonow krawieckich. dla tych co nie wiedzą co to szablon to chodzi o farme z tektury na podstawie której wycina sie elementy materiału a poźniej zszywa.
zakupiony program tworzy te szablony a nastepnie trezba je wyciąć.. i tu wchodzi ploter
najlepiej jakby od razu wycinał tekturę ale z tego co się dowiadywałem to chyba będę musiał zrobic to na dwa razy, tzn najpierw narysowac ta formę a potem wyciąć ręcznie.
od razu zaznacze, że typowy ploter tnący co radziłby sobie z tektura raczej mnie nie interesuje bo nie moge pozbawić się funkcji rysowania (inne potrzeba) i myśle o rysunkach 1500mm szrokośc na 3000mm długość..
znajomy polecił mi ploter LYNX-1650EX. cena ok i jakośc wydaje sie dobra niestety nie mają go "na stanie" a ja nie bardzo moge czekać
czy ktoś może mi coś polecić z podobnymi parametrami i ceną?
pozdrawiam
proszę pomóżcie wybrac odpowiedni ploter.
prowadze firme odzieżową, produkcyjną. zakupiłem niedawno program do przygotowywania szablonow krawieckich. dla tych co nie wiedzą co to szablon to chodzi o farme z tektury na podstawie której wycina sie elementy materiału a poźniej zszywa.
zakupiony program tworzy te szablony a nastepnie trezba je wyciąć.. i tu wchodzi ploter

najlepiej jakby od razu wycinał tekturę ale z tego co się dowiadywałem to chyba będę musiał zrobic to na dwa razy, tzn najpierw narysowac ta formę a potem wyciąć ręcznie.
od razu zaznacze, że typowy ploter tnący co radziłby sobie z tektura raczej mnie nie interesuje bo nie moge pozbawić się funkcji rysowania (inne potrzeba) i myśle o rysunkach 1500mm szrokośc na 3000mm długość..
znajomy polecił mi ploter LYNX-1650EX. cena ok i jakośc wydaje sie dobra niestety nie mają go "na stanie" a ja nie bardzo moge czekać

czy ktoś może mi coś polecić z podobnymi parametrami i ceną?
pozdrawiam