PLOTER TERMICZNY LYNX-T1 - moja pierwsza konstrukcja
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
PLOTER TERMICZNY LYNX-T1 - moja pierwsza konstrukcja
Witam wszystkich,
Kończę właśnie własną konstrukcję plotera termicznego o przewidywanym polu pracy 1200x600x300 mm. Spójrzcie proszę najpierw na schemat konstrukcyjny. Dwie główne ramy zrobione z profilu aluminiowego 40x40 mm - wzmacnianego (import własny z Chin). Rama (nogi) zrobione ze standardowych profili aluminiowych 40x40x2 skręcanych za pomocą łączników kontowych i pomalowana proszkowo. Stół będzie zrobiony z płyty laminowanej.
Jako prowadnice służą wycięcia w profilach. Rolki z poliacetalu podwójnie łożyskowane. Napędem są dwa silniki krokowe (po jednym na oś). Sterowane SLIM-3 - wersja produkowana specjalnie dla mnie. Temperatura drutu regulowana potencjometrem. Napinacz drutu z krańcówką do kontroli jego zerwania.
Wyprodukowałem specjalny zestaw oprogramowania dla niego:
eduCAD 2.7 TERM + STEP2TERM (o czym poniżej) - który w tej wersji sterowania zastąpił PLT2CNC. EduCAD 2.7 ma kilka nowych opcji. Wymienię je po krótce:
1. Tworzenie całych napisów z fontów TTF (do max 60 znaków każda linia) - opcja opisana w wątku: https://www.cnc.info.pl/topics78/educad ... t13268.htm
2. Łączenie obiektów w jeden, tak aby powstała "jednociągówka" - opcja opisana w wątku: https://www.cnc.info.pl/topics78/educad ... t13159.htm
3. Poprawiony import danych z DXF v.10 i dodany z DXF v.12.
4. Zmiana kolejności wysyłania (konwersji) obiektów.
Sterowane przez LPT - zajmuje się nim moja nowa i specjalnie przygotowana wersja STEP2CNC o nazwie STEP2TERM (w opcjach np. zliczanie czasu pracy drutu, podawanie wymiarów wczytanej pracy i niezależne od użytkownika sterowanie włączeniem drutu oraz kontynuacja pracy po zerwaniu drutu). Poniżej pierwsze zdjęcia (jeszcze bez stołu) i wyniki pracy.
Tak więc - dzięki takiemu zestawowi oprogramowania - od "pomysłu do przemysłu" mija tylko "kilka chwil".
A tu na Youtube zamieściłem pierwszy filmik (zrobiony niestety komórką - więc przepraszam za byle-jakość):
Wchodzę nim wraz z oprogramowaniem na rynek pod nazwą LYNX-T1. Będzie pokazywany na targach EuroReklama w Poznaniu w dniach 21-24 kwietnia 2009 (w stoisku firmy LaserMedia - jeśli chciałby ktoś go i programy obejrzeć w akcji w tym czasie).
Kończę właśnie własną konstrukcję plotera termicznego o przewidywanym polu pracy 1200x600x300 mm. Spójrzcie proszę najpierw na schemat konstrukcyjny. Dwie główne ramy zrobione z profilu aluminiowego 40x40 mm - wzmacnianego (import własny z Chin). Rama (nogi) zrobione ze standardowych profili aluminiowych 40x40x2 skręcanych za pomocą łączników kontowych i pomalowana proszkowo. Stół będzie zrobiony z płyty laminowanej.
Jako prowadnice służą wycięcia w profilach. Rolki z poliacetalu podwójnie łożyskowane. Napędem są dwa silniki krokowe (po jednym na oś). Sterowane SLIM-3 - wersja produkowana specjalnie dla mnie. Temperatura drutu regulowana potencjometrem. Napinacz drutu z krańcówką do kontroli jego zerwania.
Wyprodukowałem specjalny zestaw oprogramowania dla niego:
eduCAD 2.7 TERM + STEP2TERM (o czym poniżej) - który w tej wersji sterowania zastąpił PLT2CNC. EduCAD 2.7 ma kilka nowych opcji. Wymienię je po krótce:
1. Tworzenie całych napisów z fontów TTF (do max 60 znaków każda linia) - opcja opisana w wątku: https://www.cnc.info.pl/topics78/educad ... t13268.htm
2. Łączenie obiektów w jeden, tak aby powstała "jednociągówka" - opcja opisana w wątku: https://www.cnc.info.pl/topics78/educad ... t13159.htm
3. Poprawiony import danych z DXF v.10 i dodany z DXF v.12.
4. Zmiana kolejności wysyłania (konwersji) obiektów.
Sterowane przez LPT - zajmuje się nim moja nowa i specjalnie przygotowana wersja STEP2CNC o nazwie STEP2TERM (w opcjach np. zliczanie czasu pracy drutu, podawanie wymiarów wczytanej pracy i niezależne od użytkownika sterowanie włączeniem drutu oraz kontynuacja pracy po zerwaniu drutu). Poniżej pierwsze zdjęcia (jeszcze bez stołu) i wyniki pracy.
Tak więc - dzięki takiemu zestawowi oprogramowania - od "pomysłu do przemysłu" mija tylko "kilka chwil".
A tu na Youtube zamieściłem pierwszy filmik (zrobiony niestety komórką - więc przepraszam za byle-jakość):
Wchodzę nim wraz z oprogramowaniem na rynek pod nazwą LYNX-T1. Będzie pokazywany na targach EuroReklama w Poznaniu w dniach 21-24 kwietnia 2009 (w stoisku firmy LaserMedia - jeśli chciałby ktoś go i programy obejrzeć w akcji w tym czasie).
- Załączniki
-
- "Luzior" - nowe logo produktu
- T1-4.jpg (35.48 KiB) Przejrzano 5030 razy
-
- W trakcie cięcia...
- T1-3.jpg (33.13 KiB) Przejrzano 5021 razy
-
- Rozwiązanie bramy jezdnej
- T1-2.jpg (43.5 KiB) Przejrzano 5331 razy
-
- Jeszcze bez stołu i prowadników przewodów.
- T1-1.jpg (32.62 KiB) Przejrzano 5246 razy
-
- LYNX-T1 - projekt koncepcyjny.
- T1a.jpg (134.99 KiB) Przejrzano 5171 razy
-
- Przykład cięcia loga CocaColi.
- T1-8.jpg (18.74 KiB) Przejrzano 5027 razy
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 00:23 przez Piotr Rakowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Podoba mi się "wywalenie" z konstrukcji standardowych prowadnic
. No i ta kompaktowość napędów. Miód.
Zastąpienie ich wycięciami w profilach + odpowiedni materiał rolek współpracujących to świetny pomysł.
Jak będzie z żywotnością tego zestawu... życie pokaże. To może być najsłabszy punkt maszynki.
Z drugiej strony obciążenie prawie zerowe, a i wymagania dokładności pozycjonowania drutu niskie.
Będzie dobrze.

Zastąpienie ich wycięciami w profilach + odpowiedni materiał rolek współpracujących to świetny pomysł.
Jak będzie z żywotnością tego zestawu... życie pokaże. To może być najsłabszy punkt maszynki.
Z drugiej strony obciążenie prawie zerowe, a i wymagania dokładności pozycjonowania drutu niskie.
Będzie dobrze.
-
- Kontakt:
Z tymi prowadnicami - mam nadzieję, że wszystko będzie działało długo i bezproblemowo, choć muszę przyznać, że nie bardzo podoba mi się wykonanie kółek (są teoretycznie do takich właśnie prowadnic). Jest spory luz między bieżnią, a krawędziami bocznymi (rzędu 0.5 mm), który niestety trzeba kasować.
Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, ile czasu pracuje przeciętnie jeden drut kanthalowy średnicy 0.3 mm? Podobno jest to 600 minut (taka wartość wpisana jest w oprogramowaniu do maszyn Connera). Czy to jest prawda?
Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, ile czasu pracuje przeciętnie jeden drut kanthalowy średnicy 0.3 mm? Podobno jest to 600 minut (taka wartość wpisana jest w oprogramowaniu do maszyn Connera). Czy to jest prawda?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Ustawione tam jest na 600metrów lub 600 min natomiast ten drut który oni dają wytrzymuje do czasu kiedy fizycznie się go nie zerwie.Piotr Rakowski pisze:Mam pytanie - czy ktoś z Was wie, ile czasu pracuje przeciętnie jeden drut kanthalowy średnicy 0.3 mm? Podobno jest to 600 minut (taka wartość wpisana jest w oprogramowaniu do maszyn Connera). Czy to jest prawda?
Napisz jeszcze z jaka prędkością wycinania idzie to na filmie ?
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Kontakt:
Nastawiona w STEP2TERM prędkość pracy w filmie 532 mm/min. Można znacznie szybciej bo mam spory zapas zarówno prędkości, jak i napięcia na drucie, ale do celów demonstracyjnych wystarczy.
Pytanie drugie - jak zmniejsza się (i czy w ogóle) czas pracy drutu z zależności od przyłożonego napięcia (temperatury pracy)?
Co do Connera - czyli co, oni używają jakiegoś magicznego drutu (chwalą się drutem tytanowym)? Jak ma się on do zwykłego - kanthalowego?
Pytanie drugie - jak zmniejsza się (i czy w ogóle) czas pracy drutu z zależności od przyłożonego napięcia (temperatury pracy)?
Co do Connera - czyli co, oni używają jakiegoś magicznego drutu (chwalą się drutem tytanowym)? Jak ma się on do zwykłego - kanthalowego?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Ta informacje pochodzi od klienta któremu sprzedałem ploter frezujący a posiadał już ploter termiczny od conera. Sprzedałem trochę ploterów termicznych i drut tytanowy jest dożo bardziej wytrzymały a przede wszystkim nie zmienia tak długości podczas zagrzania przynajmniej wiem ze moi klienci taki zakładali.Piotr Rakowski pisze:Co do Connera - czyli co, oni używają jakiegoś magicznego drutu (chwalą się drutem tytanowym)? Jak ma się on do zwykłego - kanthalowego?
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: