Cześć! Od dłuższego czasu poszukuję w internecie informacji na temat budowy ploterów oraz zasad ich działania. Mam zamiar zabrać się za projekt podobnej maszyny, której zadaniem byłoby rysowanie na kartce papieru odpowiednich danych. Programowanie i cała elektronika nie sprawi mi żadnych problemów, ale w mojej głowie pojawiło się bardzo dużo pytań i wątpliwości dotyczących spraw technicznych. Traktuję ten ploter jako ważną lekcję i chcę poprzez jego budowę czegoś się nauczyć

. Do tej pory ustaliłem, że wykorzystam dwa silniki krokowe: jeden ciągnący "głowicę" zmontowaną z serwa sterującego długopisem(nacisk na kartkę papieru lub uniesienie) oraz drugi ciągnący całą oś Z.
Chciałbym użyć prowadnic (tzw. "wałków" ok 12mm śr.) oraz pasków zębatych przyczepionych w odp. miejscach. Czy ktoś z was zbudował już podobną maszynę? Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać od strony technicznej. Jakich silników najlepiej użyć? Starałem się szukać silników z momentem trzym. min. 1N*m, jednak chyba przesadziłem. Znalazłem podobny projekt:
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... psiok.html autor tej pracy użył starych cz. i silników, które są o wiele mniejsze. Czy moglibyście mi coś doradzić oraz napisać, gdzie najlepiej szukać informacji lub gotowych projektów, aby "łyknąć" temat? Ucieszą mnie również wszelkie rady, doświadczonych osób

Jestem b. młodym amatorem, przepraszam za błędy rzeczowe, jeśli takie wystąpiły.