Rozejrzałem się po forum i znalazłem bardzo wiele porad na temat samodzielnego złożenia plotera, ale możne powiedzieć, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy. Jestem nowy w temacie. Trochę poczytałem, poszukałem, lecz jak wiemy każdy wychwala swoje, a jako laik nie potrafię zbyt sensownie ocenić.
Szukam plotera z zamiarem tworzenia makiet architektonicznych. Pomyślałem, że styropian będzie w tym celu odpowiednim tworzywem, choć uwzględniam w przyszłości również drewno.
Pytanie ode mnie jest, jaką metodę pracy plotera wybrać? (żyłka, frez, laser)
Zależy mi, aby koszt był niski, a maszyna sama w sobie nie zbyt duża (pole robocze około 400x400 mm). Wiem, że żyłka jest najtańsza, ale chciałbym robić otwory wewnątrz materiału, a technologia żyłki bodajże to uniemożliwia. Więc pozostają dwie pozostałe opcje, ale byłbym bardziej za tańszą, czym jest chyba frez.
Wiem, że to wygląda trochę jak lista życzeń, ale już widziałem wiele postów, które były na tyle niekonkretne, że nikt nie wiedział co odpowiedzieć autorowi.
Mam nadzieje, że jest coś co na czym się nie wykosztuje i dam radę uzyskać zadowalające modele.
Z góry wielkie dzięki za pomoc i przepraszam, jeśli powtórzyłem temat.
EDIT:
Podsumuje do czego dotarłem z pomocą Decodrew i upanie:
Poszukuje CNC do tworzenia elementów styropianowych i drewnianych do makiet architektonicznych (domków, budynków etc.).
Cena jest dość istotna, dlatego jestem bardziej skłonny ku CNC korzystającej z frezu z możliwością tworzenia płaskorzeźb o wysokości maksymalnie 50 mm (w styropianie).
Na początku pisałem o małym polu roboczym, ale jednak to jest do przemyślenia i jeśli cena pozwoli to kupie z większym, a jak nie to z mniejszym.
Najlepiej jakby obsługiwała frezy o średnicy 3mm, a nawet mniejszej (jeśli istnieją) w celu uzyskania jak najlepszego detalu elementów makiet.
Dzięki za pomoc