Zamierzam zbudować ploter do cięcia skóry.Też mam dylemat : jakiego użyć narzędzia.
Moje parametru wyjściowe to obszar 200 x 300 cm. Dokładność ( powtarzalność ) 0,2 mm.
Pozostaje problem konstrukcji stołu dla tych wymiarów. Pozostaję przy klasycznej konstrukcji ploterowej. Na razie skłaniam się do noża wleczonego. Pozostanie problem płaskości powierzchni przy takich gabarytach. Jakie obszar jest planowany w twoim przypadku?
U mnie planowane pole robocze to 80 x 80 cm.
Stół przesówny na dwa silniki na paskach, konstrukcja klasyczna,
oś Y i oś Z też na paskach po jednym silniku,
nie wiem jakie narzędzie zastosować do cięcia tektury, z tym mam najwiekszy problem,
zapraszam do dyskusji
pozdro
Dziekuje za propozycje, myśle że obie są niezłe:mrgreen:
wodą traktować tekture - papier może nie zmoknie i nie napęcznieje,
a laserem to może papier sie nie spali:lol:
może macie inne propozycje?
I laser i woda są świetne do cięcia tektury - ani po jednym ani po drugim nie będzie śladów czy to zamoczenia czy też przypalenia .... ale po co kupować koparkę do zrycia przydomowego ogródka.
Trzebaby tez określić jaka to tektura, tj jaka gramatura, jaka forma - czy falista czy zbita, np. kuflowa
Tak czy siak - wystarczy ploterek o niespecjalnie wyzyłowanej konstrukcji, tj. nie potrzebne SUPERSERWA ani SUPER silniki krokowe - diabeł tkwi w szczegółach. Wrzeciono szybkoobrotowe, takie grawerskie plus frez węglikowy jedno lub dwupiórowy o mozliwie małej srednicy (powiedzmy 1,6mm)
Natomiast przydałby sie stół podcisnieniowy (np. odkurzacz przemysłowy i stół z otworkami) do trzymania materiału.
Jeśli planujesz budowe takiego urzadzenia, to pisz na PRIVa - mam duża frezarkę i moge Ci tanio wykonać poszczególne elementy - choćby z wytrzymałego i łatwego w obróbce rezoteksu
Wszelkie papiery doskonale zużywają narzędzia tnące - wypełniacz mineralny.
Prawdopodobnie wystąpią również problemy z nożami wleczonymi - ostre narożniki,
nie jestem przekonany, czy zwykła korekta offsetu noża wystarczy.
Jeśli zostanie zastosowany dobrej jakości elektromagnes, o płaskiej charakterystyce
(typu voice-coil) zredukowane zostaną problemy z płaskością stołu.
Właśnie elektromagnes odgrywa tutaj kluczową rolę.
Pozwala na dużą częstotliwość cykli podnoszenia/opuszczania narzędzia
(zależnie od ustawionej siły nacisku u mnie średnio 0,3s),
łatwo regulować siłę nacisku. Niestety te dostępne handlowo średnio się sprawdzają.
Przy aktywnym nożu, można np. zastosować tanie ostrza Olfa.
Jako blat stosuję plexi - łatwo się wierci i usuwa rysy eksploatacyjne.
Podobny ploter (z podsysem) można zobaczyć w mojej galerii.