Witam,
od okolo 3 tygodni buduje duzego plotera (3000mm x 1650mm) z profili stalowych (bedzie moj pierwszy ploter i w ogole pierwszy taki projekt).
Glowna rama bedzie gotowa w tym tygodniu i teraz niewiem co robic. Chodzi mi o warzazanie odprezajace.
Dosyc duzo czytalem na ten temat. Tu w Forum blisko kazdy radzi do odprezania a w forach jak naprzyklad cnczone albo practicalmachinist czytalem cos takiego jak: "dopoki powierzchnia profili nie bedzie frezowana pod prowadznice szynowe, to nie jest to konieczne".
Powierzchnia pod prowadnice nie bedzie frezowana. wypozomuje z zywica, ktora juz kupilem (Epidian 53 + Utwardzacz 53). Chce byc szczery - nie chcialem wyzarzac ta Rame, ale dowiedzialem sie ze Firma ARC-HEAT (duza firma ktora sie zajmuje wlasnie z wyrzazaniem) ma biuru 2 min. spacerku odemnie. Znam tego Pana ktory wynajmuje tej firmie Biuru (albo ta Firma nalezy do kogos od jego Rodziny - nie jestem pewny) i ostatnio go spotkalem. Powiedzial mi ze transport nie bedzie zaden problem i zrobia to dla mnie za male koszty. Niestety niewiem jaki bedzie koszt za wazarzanie, ale jutro przejde sie i dowiem sie napewno wszystko.
Zalezy mi na precyzji, bo chce tez frezowac w aluminium i w stali (nie posiadam frezarki albo innego plotera - ma byc po prostu uniwersalna), wiec zdecydowalem sie na prowadnice szynowe HGR20 i sruby kulowe na XYZ (podwojne sruby na Y - ruchome nakretki) i masywna rama. Przygotowalem juz dziury w gornych profilach (te pod prowadnice), wiec w przyszlosci moge profili wypelnic piaskiem i waga calego plotera napewno przekroczy 1000kg.
Nie zastanawialbym sie jak by to byl ploter 3 razy mniejszy, ale sama rama bedzie wazyla ponad 400kg (+brama) wiec wyzarzanie napewno nie bedzie tanie, ale to sie jutro dowiem i chetnie was poinformuje

Tu macie pare zdjec z budowy. Cieszylbym sie jak byscie mogli mi cos powiedziec do ramy - oczywiscie bede sie tez cieszyl z krytyki, ale prosze nie zapomniec: To pierwsza budowa takiej maszyny i nie jestem pro-spawaczem!

PS: Szyny ktore widac na niktorych zdjeciach, byly tylko zamontowane do testowanie czy otwory pasuja, bo niestety moja wiertarka stolowa to ma taki luz ze az strach pracowac z nia.