plexi i frezarka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
plexi i frezarka
czy moge frezarką ciąc plexi?? jest gruba ma ok 15-20 milimetrów. Jakie obroty ewentualnie i jakim frezem Mam frezarke Preformance Power górno wrzecionową 1500w. i cały zestaw frezów. jakie obroty powinny być??
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Możesz, tylko musi to być plexi typu GS tzw. wylewana, bo typ XT będzie się smażyć i topić. Ja frezuje plexi GS 12mm wrzecionem kress 800 i ustawiam tak na 3 stopień, ile to obrotów to dokładnie nie powiem bo nie wiem
. Frezuje frezem 4 piórowym 3mm bo taki mam na stanie, ale frezowałem też jednopiórowym 3mm i 5mm i też było ok. Czy masz dobre plexi można poznać po wiórze, z GS będą lecieć sypkie płatki co się do wszystkiego przyklejają, a z XT potopione gluty i często frez sie potrafi zakleić, co powoduje istną masakrę.
Jak coś to pytaj jeszcze.

Jak coś to pytaj jeszcze.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
a jak wycinacie takim frezem rowne okragle kolo lub krazek np. 15cm ?
potrzebuje domowym sposobem zrobic sobie pare krazkow i otworow roznej srednicy w/ plexi 5mm do 10mm i pomyslalem aby zrobic to wlasnie frezem.
Tylko ja poprowadzic rowno otwor? Mozna zrobic cyrklem kolo tyle ze poprowadzenie freza idealnie po okregu bedzie... malo wykonalne
potrzebuje domowym sposobem zrobic sobie pare krazkow i otworow roznej srednicy w/ plexi 5mm do 10mm i pomyslalem aby zrobic to wlasnie frezem.
Tylko ja poprowadzic rowno otwor? Mozna zrobic cyrklem kolo tyle ze poprowadzenie freza idealnie po okregu bedzie... malo wykonalne

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
To forum a maszynach CNC - tak więc rozwiązaniem jest frezowanie tego właśnie na takiej maszynie
można też i zwykłą frezarką górnowrzecionową z przystawką do wycinania okręgów - praktycznie każda ma to na wyposażeniu

można też i zwykłą frezarką górnowrzecionową z przystawką do wycinania okręgów - praktycznie każda ma to na wyposażeniu
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein