Pleksa + frezowanie = spore wydatki

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Polimart
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Polimart » 20 paź 2009, 15:57

Witaj, Pracowalem na roznych frezarkach i uwazam, ze wina tkwi albo w zlym doborze freza, albo w zlych obrotach do posuwu.
1) frez najlepszy do plexi to jednopiórowy, najlepiej nie powlekany - bo przy plexi nic nie daje a jest mniej ostry i drozszy, tanie frezy mozna kupic w firmie Dolfamex z jeleniej Gory - ok 30-40zl przy 3mm. drozsze w coner.com.pl maja zagranicznych firm, fakt lepsze, ale wiele drozsze ok 150-200zl
2) ja tnąc np 8mm plexi uzywam posuwu okk 1000mm/min frez fi 4 obroty na wrzecionie elte 1,1kwh ok 75%.
w 95% tne plexi xt - ekstrudowaną
jeden frez fi 4mm wystarcza mi srednio na 3-4 miesiecy pracy srednio 5 h dziennie. niczym freza nie chlode, chyba ze przy wiekszej grubosci np 20mm to po prostu polewam woda i wychodzi jeszcze piekna krawedz.
Innym powodem pekania freza moze byc zla tuleja, ktora powoduje drobne drgania/ bicia, frez peka po kilku godzinach pracy.
zajmuje sie sprzedaza i obróbką plexi wiec jak ktos ma jakies pytania to piszcie www.polimart.pl

Tagi:

nadir
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: nadir » 09 lis 2009, 15:24

Uważam, że należy kupić frez do obróbki aluminium lub mosiądzów - to się pięknie sprawdza przy wszelkiego rodzaju tworzywach sztucznych - ważne, żeby frez miał specjalną geometrię do aluminium - nie powlekany, ale na pewno polerowany byłby dobry.
zaryzykowałbym, że nawet gibki

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cnc3d » 10 lis 2009, 07:34

Obawiam się że na trzęsącej się maszynie z plastikowym wrzecionem zadowalających efektów nie za bardzo da się uzyskać. Jak się pleksa topi to posuw jest za mały, a jak się posuw zwiększy to drgania spowodują urwanie narzędzia.

Sivy
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Sivy » 13 lis 2009, 13:38

Czy frezujesz plexi na wylot a frez wchodzi w sklejkę? Stosowałem podobny patent, lekko przytępiony frez słabo bierze drewno i strasznie się grzeje. Na sklejkę położyłem stare plexi i dopiero na to właściwe plexi do frezowania.
Dodatkowo wszystko zakrapiam lekko pędzelkiem z wodą+gęsty płyn do mycia naczyń (sprawia że woda nie ucieka z plexi tylko się "klei" do niej).
Używam freza 2 piórowego 3mm, obroty około 18tys posuw 4mm/s i idzie dobrze.
Bez chłodzenia nad frezem robi się niebezpieczny zlepek plexi. Polecam opracowanie jakiegoś sposobu z nadmuchem powietrza.

Pabellob

Post napisał: Pabellob » 25 wrz 2013, 23:15

Witam! Jestem tutaj nowy, ale z tematem chciałbym się poznać bliżej. Chciałbym zacząc przygodę z frezowaniem w plexi. Mam dostęp do frezarki Black 1210, kupiłem też 2 frezy jednopiórowe polerowane do plexi. Chciałbym zapytać o podstawowe informacje, parametry, wielkości, których będę potrzebował by móc np. frezować litery, które miałyby być podświetlane LED. Chodzi o posów, obroty i jak zrobić "mleczny" środek liter? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam Paweł

metallic

Post napisał: metallic » 26 wrz 2013, 10:04

Ja mam podobnie jak Paweł, poczatki przy frezarce i plexi, chętnie przyjmę każdą radę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”