Plazma - stół wodny
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Plazma - stół wodny
Witam
Mam pytanie. Chcę zbudować stół wodny do plazmy i zastanawia mnie czy ktoś z Was wie czy są jakieś przepisy dotyczące utylizacji wody po cięciu?
Mam pytanie. Chcę zbudować stół wodny do plazmy i zastanawia mnie czy ktoś z Was wie czy są jakieś przepisy dotyczące utylizacji wody po cięciu?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
A jak wyglądają kontakty z zielonymi w przypadku cięcia w powietrzu ? Czy ktoś mógłby trochę przybliżyć ? Czy są jakieś ustalone stawki czy też robią jakieś pomiary zanieczyszczeń ? Rozumiem że jeśli tnę sobie plazmą amatorsko, to mogą mnie cmoknąć, ale jak to wygląda w przypadku zawodostwa ? Jestem ciekawy bo znam mały zakład produkcyjny, właściwie czysto tokarsko-ślusarski (jedyne co mają to odpad stalowy i płyn chłodzący) który płaci i składa raporty środowiskowe, a inni mali "zagazowywacze" ślusarsko-spawacze robią duże oczy kiedy ich o to zapytać
. Jak to wygląda "w kraju" ?

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Jak dobrze pokombinujesz to w zasadzie nigdy tej wody nie będziesz musiał wylewać.
Woda zawsze będzie odparowywała i należy ją uzupełniać.
Natomiast w momencie czyszczenia stołu ze szlaki przepompuj wodę do tymczasowego zbiornika, a następnie po wyczyszczeniu z powrotem do stołu, itd itd
A jeśli bardzo chcesz ją zutylizować, to możesz sprzedać ją jako zużyte chłodziwo.
Woda zawsze będzie odparowywała i należy ją uzupełniać.
Natomiast w momencie czyszczenia stołu ze szlaki przepompuj wodę do tymczasowego zbiornika, a następnie po wyczyszczeniu z powrotem do stołu, itd itd
A jeśli bardzo chcesz ją zutylizować, to możesz sprzedać ją jako zużyte chłodziwo.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
PowerMax nie nadaje się do takiego cięcia. Ale widziałem w chyba Holandii jak cieli pod lustrem wody ale w taki sposób że zaczynał ciąć i podnosił lustro wody.centro pisze:Mam kolejne pytanko. Czy ktoś Was widział stół wodny przecinarką Powermax? Pytanie moje jest takie czy Powermaxem można ciąć w lustrze wody czy tylko nad lustrem. Urządzenie to nie ma przedmuchu wstępnego i producent nie zezwala na takie cięcie.
Tyle że tam cieli duże elementy.
Woda poza tym była ledwie , ledwie nad materiałem.
Urządzenie startuje najpierw powietrzem , ale czas jest zbyt krótki by usunął np. Wodę i oczyścił palnik z wilgoci.
Osobiście bym nie próbował. To nie jest szczelny palnik i zawilgocenie może albo uszkodzić głowicę albo po prostu nie zapalić.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5