Plazma cnc - pomysł na własną działalność ??
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Plazma cnc - pomysł na własną działalność ??
Witam.
Od jakiegoś już czasu zastanawiam się nad rozkręceniem swojej działalności.
Na początku myślałem o cięciu strumieniem wody, ale podobno cena takiej przecinarki wodnej jest kosmiczna.
Wpadł mi zatem pomysł do głowy cięcia ale plazmą. Max grubość jaką chciałbym ciąć to 25mm.
Macie może jakieś pomysły do jakich firm mogę się zgłosić z taką ofertą cięcia ?? No i czy w ogóle jest zapotrzebowanie na cięcie plazmą ??
Możecie mi polecić jakąś plazmę nie dużych gabarytów ?? Osobiście myślałem nad czymś takim STIG 1500+
Możecie mi coś doradzić ??
Od jakiegoś już czasu zastanawiam się nad rozkręceniem swojej działalności.
Na początku myślałem o cięciu strumieniem wody, ale podobno cena takiej przecinarki wodnej jest kosmiczna.
Wpadł mi zatem pomysł do głowy cięcia ale plazmą. Max grubość jaką chciałbym ciąć to 25mm.
Macie może jakieś pomysły do jakich firm mogę się zgłosić z taką ofertą cięcia ?? No i czy w ogóle jest zapotrzebowanie na cięcie plazmą ??
Możecie mi polecić jakąś plazmę nie dużych gabarytów ?? Osobiście myślałem nad czymś takim STIG 1500+
Możecie mi coś doradzić ??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
a moze duza konkurencja?? i niema zleceń ?/
np ja tne raz na miesiąc zamówienie (zewnętrzne)
i 90% to zlecenia w branzy wentylacyjnej bo w takiej pracuje ........
np ja tne raz na miesiąc zamówienie (zewnętrzne)
i 90% to zlecenia w branzy wentylacyjnej bo w takiej pracuje ........
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
ja osobiscie w tamtym miesiacu cielem okolo 40ton dla innych firm. czesto sa to elementy z otworami ale tez zdarzaja sie cale arkusze elementow ktore szybciej bym uciol na zwyklej gilotynie mechanicznej niz na plazmie.
Jak ktos chcialby miec swoja plazme tylko na uslugi zewnetrzne to musialby sobie nakombinowac tyle zlecen zeby byla ciaglosc ale z tym raczej ciezko
Jak ktos chcialby miec swoja plazme tylko na uslugi zewnetrzne to musialby sobie nakombinowac tyle zlecen zeby byla ciaglosc ale z tym raczej ciezko
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
my palimy wszystko na własne potrzeby, czasem coś za zewnątrz, ale faktycznie mieć obłożenie na maszynie, która robi tylko usługi to już jest wysiłek choć wiele firm tak właśnie działa tyle, że z reguły te co znam oferują cięcie głownie laserem. Znam też przypadki gdzie ludzie kupowali laser na kredyt a potem roboty na niego nie mieli- katastrofa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
hm ... mój pomysł to "wynalazki" , czyli coś pod klienta.
Teraz zakupiłem trochę materiałów i rozbudowywuje maszynę o możliwość frezowania.
Ale fakt ... w usługach cięcia kiepsko widzę zyski. Każda większa fabryka ma swoją maszynę a przecież na nich się głownie zarabiało.
Teraz zakupiłem trochę materiałów i rozbudowywuje maszynę o możliwość frezowania.
Ale fakt ... w usługach cięcia kiepsko widzę zyski. Każda większa fabryka ma swoją maszynę a przecież na nich się głownie zarabiało.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)