Poza tym nie masz co oczekiwać, że takie stalowe produkty będą proste bez obróbki.
Aha, teraz już czaję, dzięki. Aczkolwiek mnie to dziwi - jeśli kupuję profile aluminiowe (takie jak na obrazku pierwszym) bądź inne np. takie "standardowe" bosch rexoroth to jakoś się zakłada że te profile są płaskie - czemu w takim razie nie mogą sprzedać płaskownika stalowego wg. normy z jakąś dopuszczalną odchyłką

Bosche mają chyba 0.1mm na metrze, a przynajmniej tak mi napisał jeden sprzedawca ("przewidywana odchyłka w procesie stygnięcia").
Swoją drogą takie profile alu 40x40 też mam (wersja ekonomiczna), ale zachciałem przykręcać do stali bo przecież jest dużo twardsza od alu.
Dobra... widzę że się nie obejdzie bez opisu zastosowania

Otóż to przykręcenie do płaskownika ma być tymczasowe, tzn. na czas zalania betonem. Planuję zrobić podstawę bardzo podobnie do kolegi noel20 który mnie zainspirował betonowym podejściem do cnc:

Jak widzicie przykręcał do jakiś "marnych" (cienkich) kątowników stalowych - nie wiem jak sprawdzał potem równoległość zatopionych profili i ich płaskość ale mu wyszło

Ja problem równoległości chcę "ominąć", bo profile teowe będą się stykać.
Tylko że łatwiej mi będzie zatopić w betonie takie teowe profile, które mają rowki piękne ładne na prowadnice fi 20 podparte, nie mówiąc o tym że potem będzie łatwo elementy napędu do tego przykręcić

Tak więc te profile teowe by z dołu miały jakieś śruby które byłyby zatopione w betonie, a sam beton by do nich dochodził i mam nadzieję wszedł w rowki z dolnej strony profili. Więc może i są one tylko 15mm wysokości, ale po betonowaniu raczej byłyby nie do ruszenia.
No i teraz, na czas betonowania, potrzebuję je przykręcić do czegoś płaskiego, w poprzek jak na ilustracji, tylko w paru miejscach na całej długości. Mógłbym też zatopić profil z płaskownikiem od spodu, bo w czemu nie.
@rradek: no chodziło mi o odchyłkę od idealnej płaszczyzny (ponieważ odchyłka jest w prawie każdym punkcie to pewnie uznaje się maksymalną

). Jeśli to jest liniowość a nie płaskość to poprawię się.
Co do tego jaką chcę uzyskać - szczerze nie wiem, to będzie pierwsza maszynka. Ale jak wspomniałem, do profili będą wałki przykręcone bezpośrednio, więc to co będzie prostsze i sztywniejsze będzie drugie wyginać (prostować). I chyba lepiej żeby to były profile teowe
Tutaj wałki na profilach teowych które mają być w betonie - oś X (proszę olać oś Z):