bartekwks1992 pisze: ↑17 lis 2017, 18:29
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie
Panowie, jakie byście zastosowali parametry na planowanie stali 1.2312 głowicą fi 100(7 zębów)? Parametry jakie podaje producent płytek dla light machining to Vc=140 oraz fz=0.07 dla zagłębienia 20% płytki(max to 4.8 mm), czyli około 1 mm. Po przeliczeniu: n=445 oraz f=218. Korzystam z tych parametrów dla ae = 40 mm. Jakość powierzchni pozostawia wiele do życzenia, przy czym obciążenie wrzeciona sięga rzędu 40 kW(?).
Co o tym wszystkim sądzicie?
Maszyna HAAS VF8, płytki oczywiście nowe.
Obrabiarki Haas ( nieważne , czy ze stożkiem 40 , czy 50 ) nie lubią narzędzi o takich średnicach.
.... , maszyny za miękkie są.
Największą głowicę jaką testowałem w swojej karierze na Haas był jakiś japończyk do planowania o średnicy ø 80 , który szybko poszedł do ,,kosza''.
Najlepsze efekty uzyskałem przy użyciu głowic o średnicy ø 50 - ø 60 różnych producentów.
.... , tu zależy od portfela , tj. ile kasiory chcesz wybulić / naciągnąć szefa na ten zakup.
.... , ewentualny zakup.
Testowałem wszystko co podeszło mi pod rękę ...... , głowice Garant , Iscar , Pramet , Tungaloy.
Ale najlepszy efekt ...... , również i ekonomiczny (chodzi o cenę płytek) wyszedł mi na glowicy Korloy ø 50 o symbolu RM4PCM4050HR-M na płytki LNMX151008PNR-MM PC5300
p.s.
Wrzuć markę i symbol swojej głowicy oraz płytek , może jakieś parametry do nich dobiorę ...... , choć wątpię w pozytywny efekt.
Mariusz.