Zapotrzebowanie... nie wiem co rozumiesz przez samo Zapotrzebowanie....
Stany magazynowe jak najbardziej... da to wgląd na materiały które aktualnie posiadamy...
Arkusz ma być prosty ograniczony do minimum... tak aby wprowadzanie danych było proste i nie za długie...
1. Wprowadzamy tylko zamówione pozycje... nie prowadzimy historii zamówień, zapytań, statystyk...
2. Podstawowy główny plik exel... z ogólnymi informacjami...
pierwsza opcja filtrowania po zaznaczeniu wykonanych/niewykonanych
- klient (nazwa)
- ilość aktualnych niezamkniętych zleceń (liczba)
- status fakturowania
- najbliższy zbliżający się termin
3. W każdego klienta będziesz mógł wejść poprzez kliknięcie w hiperłącze
- każdy klient będzie miał osobno założony plik w którym będą poszczególne zlecenia z numerami zleceń np. 1/08/2017_NAZWA_ZLECENIODAWCY (w każde zlecenie będzie można wejść poprzez hiper łącze)
- status zlecenia wykonane/niewykonane
- ilość pozycji w zleceniu + ilość zakończonych i niezakończonych pozycji
- szacowany czas zlecenia (niezakończonych pozycji, informacja na temat czsu potrzebnego do zakończenia zlecenia)
- status fakturowania
4. Każde zlecenie będzie opisane osobistym numerem (tak jak pisałem wyżej)
w pliku tym będziemy wprowadzać elementy po numerach lub po nazwie zleconych detali.
poszczególne kolumny:
lp/nr.rys.-nazwa/ilość szt/czas realizacji (zakładany)/ czas realizacji (realny)/materiał (koszta)/dodatkowe (koszta kooperacji, narzędzi, itd...)
Tutaj poprzez kopiowanie powstanie plik o podobnej nazwie dla produkcji z dopiskiem np./obróbka
który będzie miał za zadanie wprowadzanie danych do wyżej wymienionego pliku ale bez zbędnych pozycji...
lp/nr.rys.-nazwa/ilość szt/czas realizacji (zakładany)/ czas realizacji (realny) oraz opcja do odznaczenia - zakończone.
....
Nie chcę rozpisywać się dokładnie o co mi chodzi myślę że każdy z nas chce czegoś prostego dla siebie ja wyobrażam sobie początek tak jak wyżej... Oczywiście wyobrażam sobie o wiele więcej opcji ale o tym może z osobami zainteresowanymi....
W chwili obecnej wdrożyłem plik exel do pomocy w fakturowaniu oraz wycenianiu elementów.
Co ten plik posiada ?
Bardzo dużo funkcji :
w dokumencie posiadam 3 arkusze 1. główny 2. Obliczenia końcowe 3.cennik
1. podstawowe dane do wyliczeń
2. Końcowa cena netto/brutto razem z danymi do fakturowania
3. cennik w którym ustalam godzinę roboczą za poszczególne operacje
w pliku 1. który jest podstawą mamy takie opcje :
lp - tutaj nie będę tłumaczył
Nr rys. - nr. elementu/nazwa elementu widoczna w obliczeniu końcowym
nr zlecenia - nr. zlecenia klienta który nam go zlecił i również jest widoczny w obliczeniu końcowym
UWAGI - uwagi co do elementu (najczęściej używam tej opcji do wycen)
ilość szt.
(tutaj szczególnie opcja potrzebna do wycen oraz zapotrzebowania)
mat/szt (mb) - tutaj podaję ilość potrzebnego materiału na sztukę z naddatkiem na np. cięcie piłą
mat. Łącznie (mb) - exel wylicza ilość potrzebnego materiału na komplet w mb na np.100szt
cena/mb (tutaj wpisujemy cenę materiału za mb w hurtowni
Materiał cena mat/szt - tutaj exel pokazuje nam cenę za materiał dla 1 sztuki
Materiał: ta opcja jest potrzebna gdy np. półfabrykat jest cięty na wodzie/laserze wpisuje łączną kwotę za materiał w kooperacji w danej pozycji
Kooperacja: Dodatkowe pole w którym wpisujemy kwotę np. hartowania/anodowani... itd w danej pozycji
Narzędzia: - tutaj podaję koszta narzędzi specjalnie zakupionych pod daną pozycję
rodzaj Materiału - tutaj poprzez pole wyboru wybieram sobie gatunek materiału, jest to bardzo ważne pole ponieważ w arkuszu cennik podaję cenę obróbki/ h roboczą
....
Opcji jest o wiele więcej wrzucam screena z moje pliku do wycen/fakturowania który sam stworzyłem :
1.Widok na ogólne opcje do wypełnienia

2.Dalsza część

3. przykładowe wypełnienie

4. Opcje do wypełnienia/zaznaczenia

5. Dalsza cześć opcji

6. Widok na podsumowanie/ sumy końcowej za detal/ element

7. Podsumowanie z widokiem na ceny końcowe + status fakturowania oraz status wykonania elementów

8. Cennik który pomaga nam w określeniu cen za obróbkę w danym materiale
Jeśli nadal interesuje cię wspólne rozwiązanie problemu to zapraszam