Planowanie aluminium
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Planowanie aluminium
Witam,
mam taki problem mianowicie, planujemy czola w tulejkach cienkosciennych (materiał aluminium) i na tych czolach są takie delikatne trójkatne wciecia, po procesie planowania zaobserwowaliśmy powstający w tych wcieciach grat. Wymusza to konieczność dodatkowej operacji usuwania tego grat, a jak wiadomo dodatkowa operacja w procesie to zwiekszone koszty. Zastanawiam sie gdzie lezy przyczyna czy to zle dobrane plytki, ktore za szybko sie zuzywaja i nie skrawaja tylko "wyszarpują" materiał, czy zla geomoetria plytem, a moze parametry obrobki są zle dobrane? Dodam ze stosujemy plytki ISCAR QPMT-100408PDTN SCGT-09T308AS SPMT-100408TRHQ...Moze ktoś by miał jakąs sugestie co moza by bylo poprawić zeby sie tego problemu pozbyć.
mam taki problem mianowicie, planujemy czola w tulejkach cienkosciennych (materiał aluminium) i na tych czolach są takie delikatne trójkatne wciecia, po procesie planowania zaobserwowaliśmy powstający w tych wcieciach grat. Wymusza to konieczność dodatkowej operacji usuwania tego grat, a jak wiadomo dodatkowa operacja w procesie to zwiekszone koszty. Zastanawiam sie gdzie lezy przyczyna czy to zle dobrane plytki, ktore za szybko sie zuzywaja i nie skrawaja tylko "wyszarpują" materiał, czy zla geomoetria plytem, a moze parametry obrobki są zle dobrane? Dodam ze stosujemy plytki ISCAR QPMT-100408PDTN SCGT-09T308AS SPMT-100408TRHQ...Moze ktoś by miał jakąs sugestie co moza by bylo poprawić zeby sie tego problemu pozbyć.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
sprawdź czy ostrze jest w osi, pokombinuj z posuwem, osobiście dołożyłbym obrotów a zmniejszył posuw, jaki masz naddatek na planowanie?, jeśli jest za duży to gnieciesz zamiast toczyć, do własnych celów naostrzyłem kiedyś nóż z sw, nie planowałem tocząc w osi poprzecznej a jedynie dotykałem od czoła i odjazd
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam
Najbardziej nawet poetycki opis nie odda sytuacji tak, jak zdjęcie
Takie rzeczy mogą być powodowane przez wszystko, stępienie płytki, złe warunki, stosowanie/nie stosowanie chłodziwa, ustawienie płytki względem przedmiotu czy w końcu rodzaj stosowanej płytki. Dużo łatwiej będzie coś na to zaradzić, gdy Brać tutejsza dowie się na czym ból polega
Pozdrawiam
Najbardziej nawet poetycki opis nie odda sytuacji tak, jak zdjęcie

Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
kolego do alu są specjalne płytki co jeszcze ciekawsze specjalne kształty
płytki > polerowane aby alu nie przyklejało się , praktycznie bez łamaczy , dużym koncie głównej powierzchni natarcia i super ostrej głównej krawędzi tnącej
to wszystko sprawia ze alu jest odcinane a nie przegniatan co tworzy grat
kształt > do obróbki zgrubnego stosuję się noże z płytkami 80stopni , pięknie łamią wiór
do małych naddatków stosuje się płytki nawet 35stopni lubią czasami zwijać wiór w sprężynę
tak wyczytałem w necie i sprawdzałem
ale ważny jeszcze przy takich naddatkach jak u ciebie jest promień naroża płytki polecam najmniejszy osiągalny
płytki > polerowane aby alu nie przyklejało się , praktycznie bez łamaczy , dużym koncie głównej powierzchni natarcia i super ostrej głównej krawędzi tnącej
to wszystko sprawia ze alu jest odcinane a nie przegniatan co tworzy grat
kształt > do obróbki zgrubnego stosuję się noże z płytkami 80stopni , pięknie łamią wiór
do małych naddatków stosuje się płytki nawet 35stopni lubią czasami zwijać wiór w sprężynę
tak wyczytałem w necie i sprawdzałem
ale ważny jeszcze przy takich naddatkach jak u ciebie jest promień naroża płytki polecam najmniejszy osiągalny
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Witaj Kolego, zastosuj płytkę z PKD i to Ci rozwiąże problem całkowicie:)
http://www.mitsubishicarbide.com/EU/pl/ ... czenia.pdf
ale jaki sprawdzam te płytki to:
QPMT-100408PDTN - płytka prasowana do stali
SCGT-09T308AS - płytka do aluminium
SPMT-100408TRHQ - brak gatunku węglika, nie podałeś
Generalnie polecam Ci PKD płytki, krawędź zawsze ostra, bardzo gładka, sprawdź sobie ceny płytek lub zgłoś się do firmy
GUHRING SP. Z O.O.
41-300 Dąbrowa Górnicza, Aleja Zagłębia Dąbrowskiego 21
tel.: (32) 428 70 00
fax.: (32) 428 70 22
email: Wyślij email
www.guehring.pl
tam Ci mogą dorobić płytkę jaką chcesz, generalnie na istniejąca płytkę lutują PKD i szlifują.
Pozdro Seb
http://www.mitsubishicarbide.com/EU/pl/ ... czenia.pdf
ale jaki sprawdzam te płytki to:
QPMT-100408PDTN - płytka prasowana do stali
SCGT-09T308AS - płytka do aluminium
SPMT-100408TRHQ - brak gatunku węglika, nie podałeś
Generalnie polecam Ci PKD płytki, krawędź zawsze ostra, bardzo gładka, sprawdź sobie ceny płytek lub zgłoś się do firmy
GUHRING SP. Z O.O.
41-300 Dąbrowa Górnicza, Aleja Zagłębia Dąbrowskiego 21
tel.: (32) 428 70 00
fax.: (32) 428 70 22
email: Wyślij email
www.guehring.pl
tam Ci mogą dorobić płytkę jaką chcesz, generalnie na istniejąca płytkę lutują PKD i szlifują.
Pozdro Seb