Piszczenie serwomotorów.

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Piszczenie serwomotorów.

Post napisał: gaspar » 26 cze 2010, 21:26

Hej! :)

Mam drażniący problem. Dotychczas mi nie przeszkadzał, ale ostatnio maszynę mam w piwnicy w budynku wielorodzinnym i niepotrzebnie piszczy. No ale do rzeczy.

Maszyna na której pracuję ma sterowanie na 3 sterownikach UHU, silniki DC 160 Wat.
Problem polega na tym, że podczas gdy maszyna stoi a napięcie zasilania jest włączone to dwa z trzech silników popiskują sobie. Domyślam się, że servomotor nawet w pozycji "jałowej" również wykonuje jakieś minimalne drgania i pewnie stąd ten pisk?

Jak dojadę stołem do przodu lub do tyłu (tzn, wtedy gdy uchwyt z nakrętką zbliży się do któregoś bloku łożyskującego na odległość np 1-2cm) to silniki przestają piszczeć.
Doszły mnie słuchy, że może za duży luz na pasach, (wszystkie napędy poprzez paski zębate i koła na śruby trapezowe) ale pasy napiąłem i dalej piszczy. Dużo graweruję i czasami zanim przerobie część kodu to maszynka sobie stoi i wk*wia tym piskiem. Wiem mogę ją wyłączyć ale to nie jest wyjście :)

Może należy dostroić sterowniki? Jeśli tak, to jak to zrobić? Nigdy nie miałem z tym do czynienia. Może jest ktoś ze Szczecina, kto by podjął się wyregulowania silników?
Będę wdzięczny za rady.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: paulg » 26 cze 2010, 22:53

gaspar pisze:Jak dojadę stołem do przodu lub do tyłu (tzn, wtedy gdy uchwyt z nakrętką zbliży się do któregoś bloku łożyskującego na odległość np 1-2cm) to silniki przestają piszczeć.
I tu może być przyczyna
Nakrętka na śrubie ma już jakiś luz , w pozycji przy bloku łożyskującym , gdzie może występować dodatkowe naprężenia spowodowane nawet minimalnym błędem montażowym , luz jest jakby kasowany .
Silniki popiskują z racji iż nawet jak stoją to oscylują w granicy 1 podziałki enkodera , dodatkowo masa elementu napędzanego wprowadza bezwładność , która może efekt oscylacji powiększyć , a jakikolwiek luz w przeniesieniu napędu takie zjawisko dodatkowo potęguje.

Proponuje sprawdzić czy są jakieś luzy , jak są wykasować ( o ile się da )

Można łagodniej zestroić serwa , ale nie o to w sumie chodzi
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 27 cze 2010, 08:13

gaspar pisze:Może należy dostroić sterowniki? Jeśli tak, to jak to zrobić? Nigdy nie miałem z tym do czynienia.
Na forum poszukaj bo było o strojeniu UHU a także o parametrach . Potrzebujesz kabla i programiku . Aby się nie bać to odpiszesz sobie ustawienia lub zrobisz zrzut ekranu do pliku graficznego. Potem można stroić - w przypadku UHU nic skomplikowanego bo mało parametrów .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 27 cze 2010, 11:42

Mogą popiskiwać (na harmonicznych) niedokładnie zaimpregnowane odcinki uzwojeń wirnika, szczotkotrzymacze, łożyska a nawet blachy wirnika. Czasem wystarczy zwiększyć napięcie sprężyny kasującej luz osiowy łożyska a czasem nawet kąpiel w żywicy nic nie da, bo słychać drgający drut we wnętrzu powietrznego bąbla w wirniku.
Proszę ewentualnie podmienić silniki w ramach testu lub sprawdzić dźwięki po zdjęciu pasków.

vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: vv3k70r » 27 cze 2010, 13:04

"Problem polega na tym, że podczas gdy maszyna stoi a napięcie zasilania jest włączone to dwa z trzech silników popiskują sobie."

Zupelnie normalne zjawisko dla serw. Mozna w tym dlubac z dociskiem i napieciem, tylko po co? Zeby byla szansa cos popsuc?

Korki im kup do uszu.

W wiekszosci wspomagan kierownicy na maksymalnym wychyleniu masz takie piski, nawet w nowych pojazdach.
bumeluję

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 27 cze 2010, 13:34

Oczywiście trochę maszyn na uhu było ale każda popiskiwała i można oczywiście dostrajać , ale dzisiaj jutro będzie okey ale ten problem powróci czasem wystarczy przesunąć osią i problem znika ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”