Witam
Mam pytanko.
Jeśli mam maszynę do której nikt nie ma postprocesora lecz mam wykaz w książce jak zapisywane są polecenia itp to czy istnieją gdzieś opisy czy książki , dane wytyczne czy cokolwiek jak napisać postprocesor?
Skąd ludzie którzy piszą postprocesory lub je modyfikują mają taką wiedzę?
Przecież firmom które sprzedają oprogramowanie (Mastercam) powinno zależeć aby ludzie mogli z nich korzystać...
Więc jeśli ktoś może pomóc to proszę:)
Pisanie postprocesora
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Kupując mastercama na pewno dostajesz postprocesory bezpłatnie lub odpłatnie i nie będzie ci żaden kreator postprocesorów potrzebny. To nie jest łatwa sprawa zrobić bardzo dobry postprocesor.
Wiec nie ma sensu posiadać tej wiedzy i tracić czasu jeśli dostajesz od firmy wraz z programem.
Odezwij się do firmy od której kupiłeś program i na pewno dostaniesz.
a jak wygląda ten kod do Twojej maszyny? może spróbuj dopasować jakiś z bezpłatnych, wystarczy pokasować czasem początek czy koniec kodu:)
Znowu ja używam smartcama a tam jest nie potrzebny postprocesor tylko generator kodów o tyle to lepsze, że zintegrowane z programem.
W smartcam masz generatory bezpłatne prawie do wszystkich maszyn
Wiec nie ma sensu posiadać tej wiedzy i tracić czasu jeśli dostajesz od firmy wraz z programem.
Odezwij się do firmy od której kupiłeś program i na pewno dostaniesz.
a jak wygląda ten kod do Twojej maszyny? może spróbuj dopasować jakiś z bezpłatnych, wystarczy pokasować czasem początek czy koniec kodu:)
Znowu ja używam smartcama a tam jest nie potrzebny postprocesor tylko generator kodów o tyle to lepsze, że zintegrowane z programem.
W smartcam masz generatory bezpłatne prawie do wszystkich maszyn

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Pisanie postprocesora
Witam251mz pisze:Witam
Mam pytanko.
Jeśli mam maszynę do której nikt nie ma postprocesora lecz mam wykaz w książce jak zapisywane są polecenia itp to czy istnieją gdzieś opisy czy książki , dane wytyczne czy cokolwiek jak napisać postprocesor?
Skąd ludzie którzy piszą postprocesory lub je modyfikują mają taką wiedzę?
Przecież firmom które sprzedają oprogramowanie (Mastercam) powinno zależeć aby ludzie mogli z nich korzystać...
Więc jeśli ktoś może pomóc to proszę:)
Od dłuższego czasu pracuje nad rozwojem postprocesorów do maszyn CNC. Moje postprocesory generują kod do najpopularniejszych systemów sterowania CNC, takich jak: FADAL, FANUC, FIDIA, HEIDENHAIN, MAZAK, NUM, OKUMA, SIEMENS i inne.
Postprocesor może współpracować z różnymi systemami CAM: CATIA V5, DELCAM, EDGECAM, MASTERCAM, Pro/ENGINEER, UNIGRAPHICS, WORKNC i inne.
Jeśli chodzi o cenę postprocesora, to naprawdę można się dogadać.
Gdyby ktoś był zainteresowany, zapraszam do kontaktu: [email protected]
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
251mz kolego a do jakiej maszyny potrzebujesz ????
ogólnie robi się to tak , wybiera się posta najbardziej zbliżonego do twojego systemu i się go dostosowuje w pliku konfiguracji maszyny i samym post postprocesoże
w mastercamie nie jest tak prosto to jeden wielki algorytm , wiem bo robiłem do macha3 do tokarki i do frezarki i pasują idealnie
ogólnie robi się to tak , wybiera się posta najbardziej zbliżonego do twojego systemu i się go dostosowuje w pliku konfiguracji maszyny i samym post postprocesoże
w mastercamie nie jest tak prosto to jeden wielki algorytm , wiem bo robiłem do macha3 do tokarki i do frezarki i pasują idealnie
Mach3 + CSMIO =

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dzięki kolego:)251mz kolego a do jakiej maszyny potrzebujesz ????
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czesc, zajmuje sie profesjonalnie pisaniem i edycja postprocesorów do Mastercam i NX
Jezeli jestes zainteresowany to sspontaktuj sie przez email [email protected]
Z checia pomoge -
Pozdrawiam Robert
Jezeli jestes zainteresowany to sspontaktuj sie przez email [email protected]
Z checia pomoge -
Pozdrawiam Robert