Pilarka, jaką kupić?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Knajcik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Pilarka, jaką kupić?

Post napisał: Knajcik » 01 sty 2013, 13:36

Witam szanownych kolegów, noszę się z zamiarem kupna pilarki do drewna. Pilarka będzie używana amatorsko (jakiś stolik czy ławeczka do ogródu) tak jak to w domu bywa. Jak wiadomo są pilarki tarczowe ręczne, ukośnice, piły stołowe (krajzegi). A, więc proszę o pomoc w wyborze ,jak wiadomo pilarka tarczowa ręczna jest fajna pod względem tego, że i listwę można przyciąć i płytę np sklejkę, ale kąty już nie wychodzą tak fajnie, ukośnica fajna do kątów ale znowu żadnej płyty nie utnie, kompromisem tego jest piła stołowa kąty listew, płyty fajnie, ale gorzej z poręcznością jak trzeba coś dociąć na wysokości. Więc proszę o kilka porad.
Myślałem o kupnie pilarki tarczowej i dorobieniu jakiegoś stolika tak jak na tych filmach:

Z góry dziękuję pozdrawiam.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tuxcnc » 01 sty 2013, 13:56

Z tanimi narzędziami jest tak :
Do ukośnicy założyłem odpowiednią tarczę i tnę stal.
Natomiast pilarka ręczna nie nadaje się kompletnie do niczego.
Oryginalna tarcza ani niczego nie przecięła, ani nie dała się naostrzyć.
Po wymianie na tarczę Globus niby tnie, ale ściąga ją w bok, pewnie z powodu krzywej podstawy z cienkiej blachy.

Podsumowując ukośnicę można kupić tanią, pilarkę ręczną polecał bym raczej markową.
A tzw. "krajzegi" jeszcze się nie dorobiłem, to nie wiem.

.

chlop83
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: chlop83 » 01 sty 2013, 14:05

ja kupiłem w castoramie MacAllister największą jaka jest, używam w firmie ponad rok i działa tnę nią głownie aluminium 20,25,30mm i poliamid 50mm(tarczą do drewna która była w zestawie) mam też wyrzynarkę z casto i też działa ok...

bst

Post napisał: bst » 02 sty 2013, 08:45

Pilarka reczna ma wydmuch w dol, wiec po zamontowaniu na stoliku dmucha do gory, prosto w twarz. Co nawet widac na tym filmiku. Bardzo ciezko tak cos precyzyjnie ciac.
Jezeli chcesz kupic pilarke reczna to jest sens kupic tzw. zaglebiarke z listwa. Taki zestaw pozwala na naprawde precyzyjne ciecia. I takim zestawem mozna spokojnie bawic sie w stolarza czy plyciarza.
Co do ukosnic to z tych tanich ciezko znalezc cos co bylo by stabilne i trzymalo jako tako katy. Mozna probowac znalezc cos z uzywek (np jakies modele dewalt'a).
Co do pilarek stolikowych to ja uzywalem pily stolikowej DEDRY do plytek (na mokro) po wymianie tarczy. Jedyny minus to grubosc ciecia max 30mm. Tylko tarcza kosztowala ~150zl (podobnie jak dobra tarcza do plytek).

Autor tematu
Knajcik
Posty w temacie: 2

Post napisał: Knajcik » 02 sty 2013, 15:32

A jeżeli chodzi i piły stołowe to jakie polecacie. Zależy mi na dokładnym cięciu.

wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: wawer » 11 sty 2013, 01:11

witam

ja pilarki używam bardzo sporadycznie jakieś 2 lata temu kupiłem zielonego boscha i służy mi do dziś PKS 40 do przecięcia czegokolwiek zgrubnie jest ok
Natomiast jeżeli chodzi o ukośnice to miałem straszny dylemat nosiłem się z zamiarem zakupu również zielonego boscha PCM8s i już go prawie kupiłem dopóki przypadkiem nie trafiłem na niego w lleroyu. na folderach wyglądał super ale w rzeczywistości nie wiem czy coś dokładnie po kącie przetnie strasznie delikatnie to wszystko wygląda
Ostatecznie posiadam Boscha GCM 12GDL i nie żałuje.
Uważam że jak potrzebujesz coś przeciąć aby przeciąć to nie ma sensu wydawać kasy ale jak zależy ci na dokładnych rzeczach nie ma co żałować .

pozdrawiam
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”