Piła włosowa do drewna wykonana po części na tokarce LD-550
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Szczerze mówiąc to tylko pieprzenie marketingowe... Pracowałem też na prostym Proxxonie DSH\E i w obróbce różnicy żadnej nie ma, taki sam ruch brzeszczota; nawet te najtańsze marketów-ki w ten sam sposób działają, może są bardziej prymitywne ale ruch ten sam.GrafRamolo pisze:Niedoścignionym ideałem w tej dziedzinie jest Hegner
To co najważniejsze brzeszczot chodzi góra dół ale ma też mały skok do przodu dzięki czemu wiór ma się gdzie wysypywać i piła tnie jak powinna, to bardzo ważne w tych konstrukcjach.
W swojej mogę ustawić albo ruch idealnie góra dół, albo lekkie nachylenie do przodu lub lekkie nachylenie do tyłu. Ustawić sam kąt brzeszczota a nie stolika o 45 stopni w lewo lub w prawo.

Ramie po wyczepieniu brzeszczota można podnieść i zablokować pod pewnym kątem dzięki czemu jest sporo miejsca żeby manewrować przedmiotem i przewlec brzeszczot przez kolejny otwór.

Najszybciej tnącą piłą włosową jest eclipse

Rozwiązanie ruchu oparte jest o pas zębaty...

A tak konstrukcyjnie wyrzynarki włosowe nie zmieniły się zasadniczo od 17-18 wieku. Tylko teraz mamy napęd elektryczny regulację prędkości i membranową pompkę powietrza.
-
Bardzo dobra odpowiedz
Ja np zrobiłem sobie sam wyrzynarkę, ponieważ chciałem zaoszczędzić pieniędzy bo kosztowało mnie to tylko max 50zł płyta sklejkowa i do tego brzeszczoty
poza tym ominąłem koszty silnika , bo użyty jest z wiertarki z regulacja obrotów , do tego jest lekka co do transportu i przechowywania dla mnie jest plusem bo dociążyć zawsze mogę przy cięciu metalowymi odważnikami lub całą podstawę przymocować ściskami do stołu , szczerze mówiąc nie musze jej mocować bo w miarę stabilnie stoi na podłodze
Ja jestem z niej zadowolony do tego co ja ją używam a w dodatku sporadycznie, więc jak dla mnie sprawdza się idealnie
pozdrawiam Darek
Ja np zrobiłem sobie sam wyrzynarkę, ponieważ chciałem zaoszczędzić pieniędzy bo kosztowało mnie to tylko max 50zł płyta sklejkowa i do tego brzeszczoty
poza tym ominąłem koszty silnika , bo użyty jest z wiertarki z regulacja obrotów , do tego jest lekka co do transportu i przechowywania dla mnie jest plusem bo dociążyć zawsze mogę przy cięciu metalowymi odważnikami lub całą podstawę przymocować ściskami do stołu , szczerze mówiąc nie musze jej mocować bo w miarę stabilnie stoi na podłodze

Ja jestem z niej zadowolony do tego co ja ją używam a w dodatku sporadycznie, więc jak dla mnie sprawdza się idealnie
pozdrawiam Darek