Nabyłem okazyjnie piłę ramową i zamierzam kupić do niej jakieś brzeszczoty. Tylko pojawia sie pytanie jakie? Znalazłem do kupienia z uzębieniem:
24 z/", 14z/", 10 z/", 6 z/". Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by powiedział do jakich materiałów są przeznaczone i jakie wiążą się z tym wady i zalety. Pozdrawiam
Piła ramowa. Jakie brzeszczoty?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Chodzi o to, że przy grubszych materiałach każdy ząb piły ma do przejścia dłuższą drogę w materiale a tym samym tworzy się dłuższy wiór, który zwija się we wrębie między zębami. Wrąb musi być na tyle duży, że wiór cały się tam zmieści zanim ząb opuści materiał. Chodzi o to, żeby piła się nie zakleszczała podczas cięcia. W DTR pił taśmowych są wytyczne do stosowania odpowiedniego uzębienia do danych materiałów. Na forum tez było to poruszane.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Trafiłem na taką aukcję http://allegro.pl/globus-brzeszczot-mas ... 65238.html i tam są tabelki odnośnie rodzaju materiału i minimalnej grubości cięcia. Tylko ja bym czasami chciał przeciąć jakiś profil albo rurkę a według tej tabeli piła 14z/" może ciąć minimalna grubość 4,1mm. Jak by się to miało do cięcia rury o ściance 2-3mm?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Dla profili zamkniętych za grubość elementu można przyjąć podwójną grubość ścianki, generalnie chodzi o całkowitą drogę piły w materiale.pasierbo pisze:Trafiłem na taką aukcję http://allegro.pl/globus-brzeszczot-mas ... 65238.html i tam są tabelki odnośnie rodzaju materiału i minimalnej grubości cięcia. Tylko ja bym czasami chciał przeciąć jakiś profil albo rurkę a według tej tabeli piła 14z/" może ciąć minimalna grubość 4,1mm. Jak by się to miało do cięcia rury o ściance 2-3mm?
Tu jest to lepiej opisane.
Z opisu do rysunku wynika że w ciętym materiale powinny znajdować się min 2,3 zęba.
A co do cięcia cieńszych elementów to tak jak BYDGOST pisze, byleby nie połamać zębów.