Od dawna chciałem mieć niewielką frezarkę do aluminium i stali. Powoli myślę nad zakupem/budową takiej frezarki. Uznałem że budowa będzie lepszą opcją bo nie chce chińczyka kupować. Problem polega na tym że nigdy tego nie robiłem. Przed dłuższy czas czytałem na temat budowy takiej obrabiarki. Zdecydowałem że najlepsza będzie konstrukcja z ramą spawaną z profili stalowych, ze stałą bramą. Pole robocze 400x400x200. Wstępny pomysł przedstawiam poniżej .

Całość

Rama główna
Profile 80x80x4 i dwa którkie 160x80x4 pod słypy bramy.
Dodatkowo na wierzchu płyty stalowe 10mm grubości przyspawane do ramy, dwie kwadratowe jako podstawa pod bramę o oraz dwie prostokątne pod oś x. Powierzchnia płyt zostanie splanowana. Wałki chromowane z sklepu cnc info fi20mm. Łożyska liniowe SMA UU

Brama Profile 80x80x4 przykręcana do ramy głównej i tak samo płyty 10mm pod oś y splanowane, płyty przez które brama jest przykręcana również zostaną splanowane i ustalone prostopadle do powierzchni płyt osi y. wałki i łozyska osi y tak samo jak x.

Pole robocze płyta aluminiowa 400x40010 z gwintowanymi otworami co 40mm do mocowania obrabianego detalu.
Mam do wydania około 5tyś nie licząc wrzeciona. Chciałbym uzyskać od was rady oraz zapytać odnośnie tego wrzeciona jaka potrzebna będzie moc, tak jak wspomniałem obramiane będą metale w większości aluminium ale też stal. Dodatkowa sprawa to fakt że mechanikę mogę ogarnąć sam mam dostęp do maszyn itd jednak problem pojawia się z elektroniką, będę potrzebował albo jakiś gotowy zestaw (niemożliwe chyba) albo kogoś komu mogę zlecić wykonanie i ustawienie wszystkiego.W każdym razie czekam na to co powiecie na temat co wrzuciłem na zrzutach ekranu .
pozdrawiam