Witam wszystkich,
Rozważamy zakup pierwszego CNC dla stolarni produkującej nietypowe meble w małych seriach / produkcja jednostkowa.
Maszyna wykonywałaby głównie:
- frezowanie małych elementów MDF/wiór/plexi 5-30mm - np. literki
- frezowanie podcięć we frontach szuflad
- wycinanie prostych otworów w MDF/wiór
Obłożenie maszyny ok. 3h/dzień. Budżet jaki mam to 20-50 tys. PLN (mam inne wydatki). Docelowo maszyna będzie pracować przez ok. 2-3 lata, po budowie nowego zakładu jej funkcje przejmie coś nowszego lub bardziej profesjonalnego.
Biorę pod uwagę:
- opcję centrum obróbcze - ale tutaj roczniki to 1996-2000 - boję się o obsługę DXF i ewentualnie części zamienne typu elektrowrzeciono (plus - mechanika bdb).
- opcję ploter chiński (sic!) - szkoda mi kasy na Blackbirda Kimli, jak za 100 k więcej mogę mieć centrum SCM
Co polecacie?
Pierwsze CNC dla stolarni
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witam
Jeżeli chcesz frezować unikalne elementy mebli to jeszcze oprócz samej frezarki będzie Ci potrzebne oprogramowanie CAD/CAM zwłaszcza do frontów meblowych.
Do takich prac potrzebna Ci jest frezarka trzy osiowa - przynajmniej na poczatek. Poszukaj tutaj w galerii bo są również producenci. Nic nie napisałeś na temat pola roboczego więc nie bardzo można Ci coś wskazać. Poszukaj tu na forum przez "akcesoria cnc". Ewentualnie poszukaj kontaktu z kolegą Bartuss.
robert
Jeżeli chcesz frezować unikalne elementy mebli to jeszcze oprócz samej frezarki będzie Ci potrzebne oprogramowanie CAD/CAM zwłaszcza do frontów meblowych.
Do takich prac potrzebna Ci jest frezarka trzy osiowa - przynajmniej na poczatek. Poszukaj tutaj w galerii bo są również producenci. Nic nie napisałeś na temat pola roboczego więc nie bardzo można Ci coś wskazać. Poszukaj tu na forum przez "akcesoria cnc". Ewentualnie poszukaj kontaktu z kolegą Bartuss.
robert
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1