Witam
Przedstawiam wstępny projekt mojej maszyny. Po wielu godzinach czytania forum i jeszcze więcej godzin straconych na oglądaniu filmów z domowymi maszynami nie mogłem już dłużej czekać.
Założenia:
- planuje lignofol równoległy ( jak nie dostanę to sklejka)
- do obróbki drewna i Al
- stół ruchomy napędzany ?
- X1000,800, 600; Y 600; Z 200 - z tym zetem może przesadziłem ale podaje w 3 osiach wstępne wymiary.
Głównym priorytetem wiadmo ekenomiczność + technologiczność, zależy mi jednak na dokładnośći i jeżeli za lepsze rozwiązanie mam zapłacić niewiele więcej to wiadomo popłacze ale zapłace.
Z elektroniki jestem zero, umię obsługiwać wiertarkę ręczą i wkręcać śrubki.
Liczę na pomoc i nakierowanie na najlepsze rozwiązania.
Rozglądam się za tym lignofolem ale póki co głucho. Płyty 20 mm.
Silniki krokowe około 1 Nm.
Prowadnice X - jakieś wałki, fi 16, raczej metrowe co by nie męczyć ich, podparte (jak), na całej długości pasuje co nie?
Do napędu nakrętka, dwie? śruba trapezowa 12X2 czy metryczna. ale tak zakąłdam.
Jakaś przekładnia (1:3), może igusa? co to wogóle za nakrętki?
Łożyska od silnika (tył) podwójne kulkowe skośne, z drugiej (przód) jedno poprzeczne
Wrzeciono 800 lub 1000W, firmy jescze nie wybrałem
W Y dwa wałki prowadzące + jeden napędzający (nie narysowany). Tr X x X
W Z też jakas przekłądnia (1:3) , podobno zwiększa ona dokłądność więc chce ją zastosować bo na pierwszy rzut oka dwa kółka i pasek nie mogą być przecież drogie.
Do tego potrzeba transformator do zasilacza, zasilacz, łożyska do śrub, nakrętki, sterowniki + płyta.
Kompa też dopiero muszę kupić, sterowanie EmC2 lub mach3.
[ Dodano: 2010-09-12, 12:59 ]
Bez ozdewu, pewnie za mało pokazałem.
Kolejne fazy projeku - opieram się na wałkach z podparciem ( oś xi i Y). Oś Z pewnie też z podparciem.
W osi X jest bardzo mały przesów, jest to wałek 500 ale docelowo dam chyba 1000, tak samo jak w X.
Wałki będe zamawiał z Krakowa i opieram się na pełnych długościach .

Pytałem o lignofol równoległy ( firma z Mazur) -
lignofol arkuszowy równoległy wzmonciony wg BN-75/7126-02
wymiar 1500x1000mm
cena: 5,91 zł/kg
Do ceny należy doliczyć 22% podatku VAT.
Istnieje możliwość pocięcia płyty za 10% dopłatą.
Na dodatek W przypadku lignofolu arkuszowego równoległego wzmocnionego minimalna
ilość zamówienia wynosi 2 sztuki.
Pojedyncze egzemplarze lignofolu można jedynie zamówć w przypadku
lignofolu arkuszowego krzyżowego.