Piaskowanie ze sprężarką bez zbiornika ciśnieniowego.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Piaskowanie ze sprężarką bez zbiornika ciśnieniowego.
Hej
Dostałem "w spadku" sprężarkę śrubową.
Moc 11kW , wydajność niecałe 1,5m3/min.
Chcę to podłączyć do piaskarki ciśnieniowej czyli "butli zasypanej piachem"
Teraz jest pytanie czy zakładając ,że dobiorę dyszę w piaskarce tak aby ciśnienie się utrzymywało na stałym poziomie dajmy na to 7-8 barów mogę podłączyć tą sprężarkę pod piaskarkę z pominięciem bufora czyli zbiornika ciśnieniowego .
Sprężarka podczas pracy chodziła by cały czas na luzie , a zawór sterujący podawaniem ciśnienia ze sprężarki sterował bym ręcznie podczas piaskowania.
Chodzi o to ,że sprężarka jest praktycznie za darmo.
Do tego piaskarkę już mam taką jaką mam.
Więc puki co nie jest mi zbytnio na rękę kupować zbiornik 500l za 2000zł lub więcej..
Dostałem "w spadku" sprężarkę śrubową.
Moc 11kW , wydajność niecałe 1,5m3/min.
Chcę to podłączyć do piaskarki ciśnieniowej czyli "butli zasypanej piachem"
Teraz jest pytanie czy zakładając ,że dobiorę dyszę w piaskarce tak aby ciśnienie się utrzymywało na stałym poziomie dajmy na to 7-8 barów mogę podłączyć tą sprężarkę pod piaskarkę z pominięciem bufora czyli zbiornika ciśnieniowego .
Sprężarka podczas pracy chodziła by cały czas na luzie , a zawór sterujący podawaniem ciśnienia ze sprężarki sterował bym ręcznie podczas piaskowania.
Chodzi o to ,że sprężarka jest praktycznie za darmo.
Do tego piaskarkę już mam taką jaką mam.
Więc puki co nie jest mi zbytnio na rękę kupować zbiornik 500l za 2000zł lub więcej..
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Chodzi Ci o coś na miarę reduktora , który będzie np upuszczał do atmosfery jeśli ciśnienie wzrośnie np powyżej 9bar czy coś na kształt zaworu bezpieczeństwa?Bartollini pisze:Połącz a pomiędzy sprężarką i piaskarką wmontuj zawór upustowy który będzie utrzymywał zadane ciśnienie.
Ewentualnie jeśli możesz to podaj linka do czegoś takiego lub podobnego abym dobrze Cię zrozumiał

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 7
Nic nie potrzebujesz. Przy piaskarce zastosuj kolego filtr odwadniacz z reduktorem za 150zl i tam będziesz sobie regulowal ciśnienie. Jak podłączysz dysze 6mm to i tak szału nie będzie. Max 6 bar pewnie.
Zbiornik montuje się najczęściej w celu odwadniania powietrza. Wytraca się wtedy 80% wody z powietrza.
Jak coś to pytaj. Piaskuje to wiem dokładnie co i jak.
Zbiornik montuje się najczęściej w celu odwadniania powietrza. Wytraca się wtedy 80% wody z powietrza.
Jak coś to pytaj. Piaskuje to wiem dokładnie co i jak.
-
- Posty w temacie: 7
Zastanów się co chcesz osiągnąć i przeanalizuj co Ci napisałem.
Upuszczanie ciśnienia można nawet zrobić zaworem spustowy kondensatu.
Napisz dokładnie czego oczekujesz to Ci coś podpowiem, a nie zachowuj się jak gimbus.
Upuszczanie ciśnienia można nawet zrobić zaworem spustowy kondensatu.
Napisz dokładnie czego oczekujesz to Ci coś podpowiem, a nie zachowuj się jak gimbus.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2017, 23:32 przez Masato, łącznie zmieniany 1 raz.